Τρανσφοβικός κτηματομεσίτης θα πληρώσει 50.000 δολάρια αποζημίωση

12/03/2020
από
Τρανσφοβικός κτηματομεσίτης θα πληρώσει 50.000 δολάρια αποζημίωση
Τρανσφοβικός κτηματομεσίτης θα πληρώσει 50.000 δολάρια αποζημίωση
Ο τρανσφοβικός κτηματομεσίτης, δεν ήθελε καν οι άλλοι πελάτες του να δουν ότι έχει πελάτισσα μία τρανς γυναίκα και της είπε ότι δε μπορεί να ζει “γύρω από ανθρώπους και παιδιά” , λόγω της ταυτότητας φύλου της.
Giana Desir
Giana Desir

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης διπλασίασε το ποσό της αποζημίωσης, που αποδόθηκε από έναν δικαστή, λόγω παρενόχλησης και διάκρισης.

Αντί για τα 25.000 δολάρια, που είχε αρχικά απονεμηθεί το δικαστήριο, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η τρανς γυναίκα δικαιούται αποζημίωση ύψους 50.000 δολαρίων, λόγω της τρομακτικής διάκρισης, που αντιμετώπισε.

Η Giana Desir, η γυναίκα που υπέστη τη διάκριση, δήλωσε:

“Γνωρίζω πολλά φιλικά μου πρόσωπα, που δε μπορούσαν να βρουν διαμερίσματα, ακόμη κι αν ήταν σε θέση να πληρώσουν το ενοίκιο γι’ αυτά, λόγω της ταυτότητας φύλου τους”. Ελπίζω ότι αυτό θα δημιουργήσει ένα ισότιμο πεδίο για εμάς. Ελπίζω ότι αυτό ανοίγει τα μάτια των ανθρώπων στην πρόσληψη τρανς γυναικών» .

Το 2015, η Desir έχασε το σπίτι της, όταν ο ιδιοκτήτης της αποφάσισε να μην ανανεώσει τη μίσθωσή της, μετά την έναρξη της φυλομετάβασής της. Κατά την αναζήτηση, ενός νέου χώρου για να ζήσει, βρήκε τον Henry Walter της Empire State Realty Management. Είχαν μια υπέροχη συνομιλία στο τηλέφωνο, αλλά, όταν ο Walter συναντήθηκε με τη Desir, αυτοπροσώπως, κι έμαθε ότι ήταν τρανς άτομο, της είπε ότι δε μπορούσε να νοικιάσει ένα διαμέρισμα “γύρω από παιδιά” , και της πρόσφερε ένα μέρος “σε ένα υπόγειο, κάπου με ξεχωριστή είσοδο.” 
“Γιατί δε μου είπες ότι είσαι τρανς;” ρώτησε ο Walter τη Desir, σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής.

“Δόξα το Θεό που ήρθες εδώ νύχτα. Τι θα πίστευαν οι άνθρωποι αν σε είχαν δει.” 

Η Desir κατέθεσε ότι ο Walter έκανε, επίσης, ακατάλληλα και εξευτελιστικά σχόλια γι’ αυτήν, όπως να ρωτήσει για το τι της αρέσει σεξουαλικά, και την απειλούσε ότι θα της κάνει spanking. Της είπε, επίσης, ότι αν κάποιος ανακάλυπτε ότι τη βοήθησε, θα υπέθετε ότι την άφησε να του κάνει στοματικό.Παρά το γεγονός ότι ο Νόμος περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Υόρκης προστατεύει τους τρανς ανθρώπους κατά των διακρίσεων από τις αρχές του 2016, ο Walter είπε στη Desir ότι του επιτρέπεται να κάνει διακρίσεις εναντίον της για την ταυτότητα του φύλου.

Η Desir αποφάσισε ότι έπρεπε να αναλάβει δράση, οπότε ζήτησε τη βοήθεια της Brooklyn Legal Services και υπέβαλε καταγγελία το 2016.

Εκτός από το ποσό των 50.000 δολαρίων, που θα λάβει η Desir, ο Walter έλαβε κι ένα αστικό πρόστιμο ύψους 25.000 δολαρίων και διατάχθηκε να υποβληθεί σε εκπαίδευση κατά των διακρίσεων (μαζί με τους υπαλλήλους του), καθώς και να υποβληθεί σε έλεγχο κατά των διακρίσεων.

Η κ. Katherine CarrollΑναπληρώτρια Επίτροπος στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η απόφαση αυτή θα αποτελέσει προηγούμενο για μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις.

“Έχοντας μια απόφαση στο ιστορικό, που καθορίζει τι ακριβώς προστατεύεται, είναι πολύ πιο εύκολο για μας να έχουμε παρόμοιες αξιώσεις στο μέλλον” , είπε, “επειδή μπορούμε να πούμε: “Ορίστε, εδώ είναι μια δημοσιευμένη απόφαση και διάταξη, που λέει ότι δε μπορείς να κάνεις διακρίσεις εις βάρος των ανθρώπων που είναι τρανς ή gender-non-conforming, με βάση την ταυτότητα φύλου τους, δε μπορείς να τους κάνεις διακρίσεις» .




Δες και αυτό!