Όχι στην επιλογή “χ” για το φύλο στα διαβατήρια του Ηνωμένου Βασιλείου

11/03/2020
από
Το Εφετείο λέει όχι στα gender-neutral διαβατήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο
Το Εφετείο λέει όχι στα gender-neutral διαβατήρια στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Εφετείο αποφάνθηκε ότι κανένα άτομο δε μπορεί να έχει διαβατήριο ουδέτερο ως προς το φύλο (gender-neutral) στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άτομο με το όνομα Christie Elan-Cane καλεί την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εισαγάγει τα διαβατήρια με την επιλογή «Χ» στην κατηγορία του φύλου, καθώς θεωρεί ότι η διαδικασία αίτησης διαβατηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου – η οποία απαιτεί από τους ανθρώπους να προσδιορίζουν το φύλο τους – είναι «εγγενώς διακριτική» .

Κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης τον Δεκέμβριο, τρεις ανώτεροι δικαστές ενημερώθηκαν ότι η υπάρχουσα πολιτική για τα ουδέτερα ως προς το φύλο (gender-neutral) διαβατήρια είναι «παράνομη» και παραβιάζει τους νόμους για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Kate Gallafent QC, εκπροσωπώντας το άτομο Elan-Crane, είπε στους δικαστές:

“Αυτή είναι μια σημαντική υπόθεση στο αγχώδες πλαίσιο της κατάλληλης κατανόησης και του σεβασμού προς τα άτομα των οποίων η ταυτότητα φύλου δεν είναι, ή δεν είναι αποκλειστικά, άρρεν ή θήλυ.

Δεν υπάρχει τίποτα, το οποίο να είναι πιο θεμελιώδες και βαθύτερα πιο προσωπικό από την ταυτότητα φύλου ενός ατόμου” .

Μετά την απόρριψη της δικαστικής προσφυγής από το Ανώτατο Δικαστήριο τον Ιούνιο του 2018, το άτομο Elan-Cane προσέφυγε στο Εφετείο.

Σύμφωνα με την Evening Standard, η προσφυγή – η οποία αμφισβητήθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών – επικεντρώνεται στη νομιμότητα της τρέχουσας πολιτικής, που διαχειρίζεται το γραφείο που εκδίδει τα διαβατήρια (Her Majesty’s Passport Office), που αποτελεί τμήμα του Υπουργείου Εσωτερικών.

Η προσφυγή υποστήριξε ότι η τρέχουσα πολιτική παραβιάζει τα δικαιώματα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και το δικαίωμα να μη γίνονται διακρίσεις λόγω φύλου (gender or sex), σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Χθες, κορυφαίοι δικαστές εξέδωσαν την απόφασή τους στον τελευταίο γύρο της τρέχουσας νομικής μάχης και έκριναν ότι τα ουδέτερα ως προς το φύλο διαβατήρια δε θα είναι διαθέσιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το άτομο Elan-Cane ανέβασε στο Twitter ένα ποστ, με το οποίο ενημέρωσε για τα νέα και είπε ότι η υπόθεση θα παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο:

“Σχετικά με τα διαβατήρια με την επιλογή “χ” λυπάμαι που πληροφορούμαι ότι το Εφετείο έχει αποφανθεί υπέρ της βρετανικής κυβέρνησης, σε απόφαση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί. Σκοπεύουμε να ζητήσουμε άδεια ακρόασης της υπόθεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο” .




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!