Ο 13χρονος Σι Τζέι από την Καλιφόρνια λέει: “Το φύλο τελείωσε!”

25/02/2020
από
Το φύλο τελείωσε, Photo: Andrea Domjan
Το φύλο τελείωσε, Photo: Andrea Domjan

Το όνομά μου είναι Σι Τζέι και είμαι 13 ετών. Είμαι μέλος της ΛΟΑΤΚ κοινότητας. Η ταυτότητα φύλου μου είναι αρσενική και τη έκφραση του φύλου μου είναι θηλυκή. Αυτό σημαίνει ότι είμαι καταπληκτικός.

Αστειεύομαι. Αυτό σημαίνει ότι μου αποδόθηκε κατά τη γέννηση το φύλο άρρεν, μου αρέσει το ανδρικό μου σώμα και προτιμώ τις αρσενικές αντωνυμίες, αλλά ο τρόπος που ντύνομαι και τα πράγματα που μου αρέσουν είναι θηλυκά (οτιδήποτε κι αν σημαίνει αυτό). Άλλος ένας τρόπος για να περιγράψω τον εαυτό μου είναι gender nonconforming ή μπορώ να πω ότι είμαι δημιουργικός ως προς το φύλο.

Το φύλο τελείωσε, Photo: Andrea Domjan
Το φύλο τελείωσε, Photo: Andrea Domjan

Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου, που άρεσαν τα πράγματα στους ροζ διαδρόμους.

Το ήξερα πάντα ότι ήμουν διαφορετικός. Το ήξερα πάντα ότι δεν ήμουν το “στερεοτυπικό αγοράκι” . Και ποτέ στ’ αλήθεια δε με ένοιαζε που ήμουν διαφορετικός. Δεν υπάρχει ένα μέρος του εαυτού μου – ούτε ένα – που θα ήθελε να είμαι ένα “στερεοτυπικό αγοράκι” . Η σκέψη ότι θα πρέπει να παίξω μπέιζμπολ, ή θα πρέπει να φορέσω αγορίστικα ρούχα, με γεμίζει θλίψη. Με κάνει να αισθάνομαι ότι αναγκάζομαι να κάνω κάτι που δε θέλω να κάνω.

Τα παιδιά δε θα έπρεπε να αναγκάζονται να είναι κάτι ή κάποιο που δεν είναι. Τα παιδιά πρέπει να μπορούν να είναι ο εαυτός τους.

Όταν ο κόσμος με περνάει για κορίτσι, ή μου κάνει misgendering δε με νοιάζει. Για μένα το φύλο τελείωσε. Το φύλο είναι τόσο ξεπερασμένο. Όμως, όταν κάποιο άτομο σου πει τις αντωνυμίες με τις οποίες προτιμά να του απευθύνεσαι, τότε πρέπει να χρησιμοποιείς αυτές. Όπως ακριβώς, όταν κάποιο άτομο σου λέει το όνομά του και το χρησιμοποιείς.

Photo by Andrea Domjan
Photo by Andrea Domjan

Ποτέ δεν αισθανόμουν ότι ήμουν κορίτσι, ή ότι θα μπορούσα να είμαι ένα κορίτσι. Δεν αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε λάθος σώμα. Αισθάνομαι ότι είμαι στο σωστό σώμα. Είμαι εγώ.

Έχω γνωρίσει τρανς ανθρώπους που έχουν κάνει φυλομετάβαση. Χαίρομαι για τα άτομα που κάνουν φυλομετάβαση, γιατί αυτό σημαίνει ότι είναι ο αυθεντικός εαυτός τους, αλλά η φυλομετάβαση δεν είναι για μένα.

Η συμβουλή μου για τα νεότερα παιδιά σαν κι εμένα είναι ότι όλα θα πάνε καλά. Απλά για είσαι ο εαυτός σου. Ο κόσμος θα μάθει να σε αποδέχεται, όπως ακριβώς είσαι.

Δεν είσαι παράξενο, είσαι απλά διαφορετικό. Και το να είσαι διαφορετικό είναι καταπληκτικό!

Photo by Andrea Domjan
Photo by Andrea Domjan

Οι γονείς μου πάντα ήταν υποστηρικτικοί. Με άφηναν πάντα να είμαι ο εαυτός μου. Η συμβουλή μου στους γονείς που έχουν ένα παιδί σαν κι εμένα είναι ότι πρέπει να αφήσουν το παιδί τους να είναι αυτό που γεννήθηκε να είναι. Είναι οκέι. Δεν υπάρχει κάτι λάθος στο παιδί σας. Πρέπει να μάθετε να το αποδέχεστε, γιατί δε μπορείτε να το αλλάξετε. Και, αν προσπαθήσετε να το αλλάξετε, απλά θα αναστατώσετε και το παιδί σας. Και μπορεί το παιδί σας να μεγαλώσει και να μην αγαπάει τον εαυτό του. Όλα τα άτομα πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Το μισώ όταν ο κόσμος λέει ότι οι γονείς μου σε πίεσαν για να είμαι όπως είμαι. Είναι στ’ αλήθεια ηλίθιο. Πώς μπορούν οι γονείς μου να με πίεσαν να κάνω πράγματα που πραγματικά θέλω να κάνω; Αυτό δεν έχει νόημα. Είμαι εγώ. 100%. Και σε αυτή τη φάση, δε με νοιάζει ποιος το βλέπει αυτό.

Photo by Andrea Domjan
Photo by Andrea Domjan

Δεν ένιωθα πάντα έτσι. Έχω υποστεί μπούλινγκ, άσχημα, αλλά πάντα έβγαινα δυνατότερος. Τα παιδιά που τραμπουκίζουν δε θα με σταματήσουν από το να είμαι ο εαυτός μου.

Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των τραμπούκων και των μισητών – να με βλέπουν, γιατί οι άνθρωποι χρειάζεται να βλέπουν ότι υπάρχουν παιδιά σαν κι εμένα εκεί έξω.

Τα δημιουργικά ως προς το φύλο παιδιά χρειάζονται να βλέπουν κι άλλα παιδιά που είναι σαν κι εκείνα.

Όσο περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν ανθρώπους σαν κι εμένα, τόσο λιγότερο διαφορετικά θα είμαστε, και τόσο οι άνθρωποι θα αποδέχονται ανθρώπους σαν κι εμένα. Άλλωστε, δε ντρέπομαι για το ποιος είμαι.

Photo by Andrea Domjan
Photo by Andrea Domjan

Κάποια από τα αγαπημένα μου πράγματα είναι το μέικ-απ, να βγαίνω με τους φίλους μου και να βλέπω το Queer Eye με την οικογένειά μου. Όταν μεγαλώσω θέλω να γίνω makeup artist και ίσως stylist. Μ’ αρέσει να κάνω τους ανθρώπους να αισθάνονται όμορφα.

Ακόμη, θέλω να είμαι ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚ και nonbinary κοινότητας. Η μαμά μου λέει ότι όταν είσαι σε μία θέση, που μπορείς να βοηθήσεις τους άλλους ανθρώπους, τότε πρέπει να το κάνεις. Οπότε, θα το κάνω.

Βοήθησα να γίνει το δημοτικό σχολείο μου, το πρώτο σχολείο της περιοχής μου, που υιοθέτησε έναν κώδικα ενδυμασίας, που δεν ήταν βασισμένος στο φύλο. Έναν χρόνο μετά, αυτός ο κώδικας εφαρμόστηκε ως πρότυπο, σε όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής. Σε 26 σχολεία.

Αν μπορώ να δω έναν τρόπο να κάνω τη ζωή για τους δημιουργικούς, ως προς το φύλο, ανθρώπους καλύτερη και πιο εύκολη, πάντα προσπαθώ να το κάνω.

Να είσαι καλό, να υποστηρίζεις τους άλλους και να μην είσαι κόπανος. Αυτό είναι όλο το νόημα στη ζωή.


Ο Σι Τζέι ζει με τους γονείς του και τον μεγαλύτερο αδελφό του στην Κομητεία Όραντζ της Καλιφόρνια. Η μητέρα του, Lori Duron, έχει γράψει το αυτοβιογραφικό βιβλίο: Raising my Rainbow, ενώ το 2011 διακρίθηκε μεταξύ στο “100 Women Bloggers You Should be Reading.” 

Πηγή: raisingmyrainbow.com




Δες και αυτό!