Τα ζελεδάκια που υποστηρίζουν ότι οι άνδρες είναι καλύτεροι στο ποδόσφαιρο απ΄τις γυναίκες

24/02/2020

Οι έμφυλες διακρίσεις δεν είναι κάτι ξένο για τις ελληνικές διαφημίσεις. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που αρκετές φορές τις παραβλέπουμε ή τις προσπερνάμε, χωρίς καν να τις αναγνωρίσουμε.

Πρόσφατα, η (facebook) σελίδα “Μη γεννήσεις κοριτσάκι” σχολίασε το πρόσφατο -τηλεοπτικό- διαφημιστικό που κυκλοφόρησε για τα ζελεδάκια Mollers.

Σ΄αυτό, βλέπουμε κάποια αγοράκια να παίζουν ποδόσφαιρο χτυπώντας δυνατά την μπάλα, ενώ κάποια στιγμή ένα κοριτσάκι ζητά να ρίξει ένα σουτ. Το ίδιο φαίνεται να βαρά την μπάλα αδύναμα (σ.σ το γνωστό στερεότυπο χτυπά σαν κορίτσι), με το αγοράκι που κάθεται στο τέρμα να το του λέει ειρωνικά “έλα Ρονάλντο”.

Κοινοποιώντας το, η σελίδα ήθελε να σχολιάσει τον σεξισμό που κρύβεται σ΄αυτή τη διαφήμιση. “Δε νιώθεις αρκετά σεξιστής; Φάε ζελεδάκια Mollers και θα δεις. Θα δεις πόσο αστείο είναι να παίζουν οι γυναίκες πoδόσφαιρο. Θυμίζουμε: Διαφήμιση του 2020”, έγραψε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα όταν μια γυναίκα τους έστειλε μήνυμα στο facebook, για να επισημάνει τον σεξισμό αυτόν, η εταιρεία απάντησε με τον τρόπο που θα διαβάσετε παρακάτω.

Μετά τις αντιδράσεις και τα σχόλια που δέχθηκε (αρκετά απ’ τα οποία έχουν σβηστεί), η εταιρεία έγραψε στο Facebook:

“Το διαφημιστικό σποτάκι με τα παιδιά στο γήπεδο άρεσε πολύ σε μικρούς και μεγάλους. Εν τούτοις, υπήρξε μια μικρή ομάδα γυναικών που θεώρησε την αδύναμη κλωτσιά της μικρής και τον αστεϊσμό του τερματοφύλακα, ως σοβαρή προσβολή και διάκριση κατά των γυναικών, μισογυνισμό κλπ συνοδεύοντας την άποψή τους με καταιγισμό ύβρεων. Εμάς, από στενά εμπορικής απόψεως, θα μας συνέφερε να μπουν στην ιστοσελίδα μας χιλιάδες άνθρωποι και να αλληλοϋβρίζονται, επειδή είναι βέβαιο ότι στις ύβρεις θα απαντούσαν άλλοι με ανάλογο τρόπο. Εν τούτοις, μια τέτοια κατάσταση προσκρούει στη φιλοσοφία και την αισθητική μας. Φυσικά, οτιδήποτε υπονοεί κοινωνικό ρατσισμό, καταπάτηση γυναικείων δικαιωμάτων, μισογυνισμό κλπ είναι ξένο προς την εταιρεία μας. Άλλωστε – για να μιλήσουμε και με γεγονότα – τα στελέχη και η διοίκηση της εταιρείας μας αποτελούνται κατά πλειοψηφία από γυναίκες”.

Εμείς απλά να αναφέρουμε ότι η Μέγκαν Ραπίνο βραβεύτηκε ως η κορυφαία ποδοσφαιρίστρια για το 2019.

https://avmag.gr/115941/i-megkan-rapino-einai-i-koryfaia-podosfairistria-gia-to-2019/

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!