ΣΥΔ: “Θετική ανταπόκριση του Υφυπ. Υγείας σε θέματα ίσης μεταχείρισης”

14/02/2020
από

Σύμφωνα με το πρόσφατο δελτίο τύπου του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών, θετική χαρακτηρίστηκε η ανταπόκριση του Υφυπουργού Υγείας, Βασίλη Κοντοζαμάνη, σε θέματα ίσης μεταχείρισης των τρανς και ίντερσεξ ατόμων σε υπηρεσίες υγείας.

Χαρακτηριστικά ο ίδιος δήλωσε: “η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς εμπόδια και χωρίς διακρίσεις, είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη της σημερινής κυβέρνησης” , σε σχετική ερώτηση βουλευτών.

Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου: 

Θέμα: «Θετική κατ’ αρχήν ανταπόκριση του Υφυπουργού Υγείας σε θέματα ίσης μεταχείρισης χωρίς διακρίσεις για λόγους ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου στις υπηρεσίες υγείας» .

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξανθρώπων, με το παρόν δελτίο τύπου ενημερώνει σχετικά με την απάντηση του Υφυπουργού Υγείας, κυρίου Κοντοζαμάνη, σε ερώτηση 18 βουλευτών με θέμα την ισότιμη πρόσβαση των τρανς και ίντερσεξ προσώπων, χωρίς διακρίσεις στις υπηρεσίες υγείας.

Συγκεκριμένα στην Κοινοβουλευτική Ερώτηση Υπ.Αριθμ. 2770/20-12-2019 με θέμα: «Ισότιμη πρόσβαση των διεμφυλικών προσώπων στις υπηρεσίες υγείας χωρίς διακρίσεις»[1], τέθηκαν μία σειρά από ερωτήματα θεμελιώδους σημασίας  για την ίση μεταχείριση των τρανς και ίντερσεξ ατόμων στον τομέα της υγείας, όπως η βελτίωση της κείμενης νομοθεσίας ώστε να συμπεριλαμβάνεται η ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά φύλου σε σχετικές διατάξεις, η ανάληψη συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και έκδοση σχετικών εγκυκλίων με στόχευση την συμπερίληψη χωρίς διακρίσεις, η επιμόρφωση ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού σε ζητήματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, η συμπερίληψη στις καλυπτόμενες από τον ΕΟΠΥΥ ιατρικές πράξεις των διαδικασιών επαναπροσδιορισμού φύλου, συμπεριλαμβανομένων των χειρουργικών επεμβάσεων όταν αυτές είναι επιθυμητές και επιλέγονται ελεύθερα,η συμμόρφωση της χώρας μας στην απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αποπαθολογικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων,  καθώς και η απαγόρευση των μη συναινετικών χειρουργικών επεμβάσεων στα γεννητικά όργανα για τα ίντερσεξ πρόσωπα που εμπίπτουν στην κατηγορία των βασανιστηρίων[2], θέματα για τα οποία την προηγούμενη Κοινοβουλευτική περίοδο είχε οριστεί Ομάδα Εργασίας του Υπουργείου Υγείας και είχε καταλήξει σε συγκεκριμένο πόρισμα επίλυσης των ζητημάτων αυτών.

Τα ερωτήματα τέθηκαν στο Κοινοβούλιο απ’ τη βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Ειρήνη Αγαθοπούλου, την Παρασκευή 7.2.2020, και ο Υφυπουργός Υγείας κύριος Κοντοζαμάνης απάντησε:

«Θα μπορούσα να απαντήσω με μία λέξη στην ερώτησή σας: Ναι. Το γνωρίζουμε το πόρισμα, και, πραγματικά το πόρισμα αυτό, τα αποτελέσματά του βασίζονται σε πραγματικά δεδομένα, και ακουμπάει και πτυχές του διεθνούς δικαίου. Επιτρέψτε μου δυο κουβέντες: η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, χωρίς εμπόδια και χωρίς διακρίσεις, είναι αρχή αδιαπραγμάτευτη της σημερινής κυβέρνησης. […] Το πόρισμα της Ομάδας Εργασίας, για την υγειονομική κάλυψη των διεμφυλικών ατόμων, το εξετάζουμε προσεκτικά, γιατί υπάρχουν τεχνικά προβλήματα που πρέπει να επιλύσουμε. Για παράδειγμα, η διαδικασία της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και τα προβλήματα που προκύπτουν από τα ενδεχόμενα αναντιστοιχίας φύλου γέννησης με το φύλο της ταυτότητας. Νομοθετικές πρωτοβουλίες, σας το ανέφερα, θα πάρουμε σε κάθε περίπτωση για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα αυτό της πρόσβασης του κάθε πολίτη χωρίς διακρίσεις σε υπηρεσίες υγείας. Η επιμόρφωση του προσωπικού, είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο αναφέρεται στο πόρισμα. […] Η κάλυψη ιατρικών πράξεων, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί και να βρεθεί μία λύση, και είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε το θέμα αυτό και να δούμε λύσεις. Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω για μία ακόμη φορά σε ότι αφορά τον τομέα της υγείας ότι η ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν έχει χρώμα. Θα βρεθούμε, δε, απέναντι σε κάθε φαινόμενο εκμετάλλευσης και κακοποίησης της ανθρώπινης οντότητας και θα διασφαλίσουμε αυτή μας τη στάση με κάθε μέσο –και νομοθετικά. Η προστασία του ανθρώπου, από το βρέφος ακόμα, το οποίο αναφέρετε στην ερώτησή σας μέχρι και τον ηλικιωμένο, είναι βασική μας ιδεολογική αρχή, είναι πολιτική επιλογή και δεν χωρούν εκπτώσεις».

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δια του Υφυπουργού κυρίου Κοντοζαμάνη, δείχνει κατ’ αρχήν να αντιλαμβάνεται τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα τρανς και ίντερσεξ πρόσωπα στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και την αναγκαιότητα νομοθετικών και άλλων θεσμικών παρεμβάσεων για την επίλυσή τους, και με βάση την απάντηση του κυρίου Υφυπουργού, αναμένουμε να αναλάβει αυτές τις πρωτοβουλίες και να προχωρήσει σε πράξεις, αξιοποιώντας το ήδη υπάρχων πόρισμα που σε μεγάλο βαθμό τα αντιμετωπίζει.

Περαιτέρω, του πορίσματος, στη διάθεση της ηγεσίας του Υπουργείου, βρίσκεται και προσχέδιο νόμου που είχε συνταχθεί από το ΣΥΔ προς τον σκοπό αυτό και διασφαλίζει με ολιστικό τρόπο την ισότιμη πρόσβαση των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων, χωρίς διακρίσεις, στις υπηρεσίες υγείας. Σε κάθε περίπτωση το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, έχει καταθέσει αίτημα συνάντησης με την ηγεσία του Υπουργείου, θα βρίσκεται στη διάθεσή της, και ελπίζουμε σύντομα η συνάντηση να πραγματοποιηθεί και  οι απαντήσεις του Υφυπουργού να γίνουν πράξεις.




Δες και αυτό!