Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, τα Checkpoint και το AHF Europe διοργάνωσαν και φέτος μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, με αφορμή τη σημερινή Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Συνεργάστηκαν με τα εμπορικά κέντρα “The Mall Athens” στην Αθήνα και “One Salonica Mall” στη Θεσσαλονίκη.

Διεθνής Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού

𝒮𝒶𝒻𝑒𝓇 𝒾𝓈 𝒮𝑒𝓍𝓎 😎Τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης “Checkpoint” και το AHF Europe διοργανώσαμε φέτος μία σειρά από δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Χρήσης Προφυλακτικού. Στην Αθήνα πήγαμε στο "The Mall Athens" και στη Θεσσαλονίκη μας, στο "One Salonica Mall", όπου ο κόσμος είχε τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί σε μία ποικιλία ευφάνταστων background, να ενημερωθεί από τους εθελοντές μας για τη σωστή χρήση προφυλακτικού και για θέματα σεξουαλικής υγείας. Μην ξεχνάτε πως υπάρχει κάτι πιο ασφαλές από το προφυλακτικό. Η σωστή χρήση του. ℍ𝕒𝕡𝕡𝕪 𝕔𝕠𝕟𝕕𝕠𝕞 𝕕𝕒𝕪 🎉𝐊𝐞𝐞𝐩 𝐜𝐚𝐥𝐦 & 𝐂𝐨𝐧𝐝𝐨𝐦 𝐎𝐧 𝐍𝐨 𝐂𝐨𝐧𝐝𝐨𝐦? 𝐍𝐨 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐲!𝐒𝐚𝐟𝐞𝐭𝐲 𝐟𝐢𝐫𝐬𝐭, 𝐨𝐫𝐠𝐚𝐬𝐦 𝐥𝐚𝐭𝐞𝐫!!𝐍𝐨 𝐠𝐥𝐨𝐯𝐞, 𝐧𝐨 𝐥𝐨𝐯𝐞 #AHFEUROPE

Gepostet von My Checkpoint am Donnerstag, 13. Februar 2020

Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους:

Η παρουσία μας περιελάμβανε δύο photobooth, όπου το κοινό είχε τη δυνατότητα να φωτογραφηθεί σε μία ποικιλία ευφάνταστων background.Στα ειδικά διαμορφωμένα περίπτερά μας, το κοινό μπορούσε να ενημερωθεί για τις υπηρεσίες των Checkpoint και για θέματα σεξουαλικής υγείας όπως, η σωστή χρήση προφυλακτικού, η τακτική εξέταση και η πρόληψη. Παράλληλα οι εθελοντές μας, διένειμαν δωρεάν προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό σε όλους τους επισκέπτες.

Τα τελευταία χρόνια τα Checkpoint έχουν διανείμει πάνω από 6.000.000 δωρεάν προφυλακτικά και 600.000 φυλλάδια σε όλη την Ελλάδα με στόχο την διευκόλυνση της πρόσβασης και την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για το συγκεκριμένο προληπτικό μέσο.

Σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), η χρήση προφυλακτικού από το 2002 έως το 2018 μειώνεται σημαντικά από 86,9% στο 75,6%. Τo 18,3% των εφήβων απαντούν ότι δεν έχουν κάνει χρήση προφυλακτικού τουλάχιστον μία φορά, ενώ το 6,1% απαντούν «δεν γνωρίζω» . Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν την ανάγκη για εντατικοποίηση των προγραμμάτων και παρεμβάσεων σεξουαλικής αγωγής και υγείας.

H συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί μία αφορμή για να υπενθυμίσουμε πως η χώρα μας δεν έχει συμπεριλάβει τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ως υποχρεωτικό μάθημα στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Η σεξουαλική εκπαίδευση, η επιστημονική τεκμηρίωση U=U, και προληπτικά μέτρα, όπως η PrEP, η PEP και η τακτική εξέταση, μας φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά, στην οριστική αναχαίτιση της επιδημίας του HIV.