Είχαμε την τύχη να δούμε την ταινία στο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2019 και ελπίζουμε να προβληθεί και πάλι στη χώρα μας.

Ο βραβευμένος Αργεντίνος σκηνοθέτης, Λούτσιο Κάστρο (Lucio Castro) καταπιάνεται με το ερώτημα “τι θα γινόταν αν” που έχει εξερευνηθεί στον χώρο των τεχνών πολλές φορές και σε αμέτρητες μορφές του, με τη διαφορά ότι το “End of the Century” , είναι μία ιστορία αγάπης μεταξύ δύο ανδρών, που κινείται στον χωροχρόνο. Η δραματική ρομαντική ταινία γυρίζεται στη Βαρκελώνη με επίκεντρο την αγάπη, τόσο στη σφαίρα του φανταστικού, όσο και στην ατόφια σύλληψή της στην πραγματικότητα.  Οπότε, μία φαινομενικά εφήμερη συνάντηση μεταξύ δύο αγνώστων, μετατρέπεται σ’ ένα κοσμικό ταξίδι αγάπης.

Ο Ocho, ένας ποιητής, συναντά τον Javi, ο οποίος έχει ταξιδέψει από το Βερολίνο για να δει την οικογένειά του. Ο έρωτάς τους είναι κεραυνοβόλος και πέφτει ο ένας στην αγκαλιά του άλλου, αμέσως, σα να γνωρίζονται από παλιά. Η συνάντησή τους, όσο προχωρά η ταινία, αποκαλύπτεται ότι είναι μία μετα-δοκιμασία, καθώς η αφήγηση επιστρέφει επανειλημμένως 20 χρόνια πίσω, στο 1999, τότε που το έπαιζαν ετεροφυλόφιλοι. Σύμφωνα με τον σκηνοθέτη, η ταινία είναι σκόπιμα, ευχάριστα διφορούμενη, ανοικτή στην ερμηνεία του κοινού, αλλά η ιστορία ήρθε στον Lucio μ’ έναν “πολύ γραμμικό τρόπο” .

Παρακολουθήστε το teaser:

 

“Δεν ήξερα πού θα πήγαινε” , δήλωσε σε συνέντευξή του στο Attitude. “Ένας άντρας φτάνει σε μια νέα πόλη, βλέπει τα αξιοθέατα, τρώει, προσπαθεί να κάνει σεξ, δεν κάνει σεξ, την επόμενη μέρα βλέπει αυτόν τον τύπο, σκαλώνει, κάνει σεξ κι αρχίζουν να μιλάνε… Σε εκείνο το σημείο, σκέφτηκα: “Ίσως και να έχουν συναντήσει στο παρελθόν” . Τότε σκέφτηκα ότι ίσως ήταν μαζί όλο αυτό το διάστημα. Αυτό συνέβη μ’ έναν πολύ οργανικό τρόπο στη σκέψη μου» .

Ο σκηνοθέτης, σημειώνει ακόμη, ότι η ταινία πραγματεύεται τη μετατόπιση, που σημειώθηκε στον γκέι πολιτισμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες, από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, μέχρι σήμερα.

Δείτε το τρέιλερ:

Ο σκηνοθέτης

Ο Λούσιο Κάστρο γεννήθηκε το 1975 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής. Μετά τις κινηματογραφικές σπουδές του, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε στο Parsons School of Design. Η μικρού μήκους ταινία του Trust Issues προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 2018. Η ταινία Τέλος του αιώνα είναι η πρώτη μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί.