“Απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί” δηλώνουν ένα non-binary άτομο και μία κοπέλα

05/02/2020
από
"Απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί" δηλώνουν ένα non-binary άτομο και μία κοπέλα
"Απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί" δηλώνουν ένα non-binary άτομο και μία κοπέλα

Το άτομο Sophie Grau και η Iris Klopfer, θα χορέψουν στην Όπερα της Βιέννης, και δηλώνουν ότι συνεχίζουν, παρά ότι καταστρέφουν, την 200χρονη παράδοση του γεγονότος, μιας και “χορεύουν καλά και ταιριάζουν με τον κώδικα της ενδυμασίας” .

"Απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί" δηλώνουν ένα non-binary άτομο και μία κοπέλα
“Απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί” δηλώνουν ένα non-binary άτομο και μία κοπέλα

Το χορευτικό ζευγάρι κατάγονται από τη Γερμανία και σπουδάζουν στην Βιέννη, έγινε δεκτό να συμμετάσχει στην πομπή των 288 νεαρών “debutantes” , που θα χορέψουν το πρώτο βαλς τους, στην εκδήλωση στις 20 Φεβρουαρίου. Οι δυο τους δεν είναι ζευγάρι στη ζωή, όμως απλά θέλουν να χορέψουν μαζί. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο Der Spiegel το άτομο Grau:

«Δεν έχει να κάνει με την ιδεολογία, απλά θέλουμε να χορέψουμε μαζί» 

Sophie Grau at an outfitter’s shop. Photograph: Dpa Picture Alliance
Sophie Grau at an outfitter’s shop. Photograph: Dpa Picture Alliance

“Πραγματικά δεν έχει να κάνει με το φύλο” , συμπληρώνει η Klopfer, εξηγώντας ότι: “Έχω χορέψει με πολλούς άνδρες, που δεν ήταν πολύ καλοί στο να καθοδηγούν. Αλλά μεταξύ μας, η σχέση του ατόμου που καθοδηγεί και εκείνου που ακολουθεί λειτουργεί καλά.” 

Φέτος, η Όπερα της Βιέννης, που έχει 5.150 εγγεγραμμένα άτομα που θα παρακολουθήσουν το μεγάλο γεγονός, και αναμένεται να την παρακολουθήσουν επιπλέον ζωντανά στην τηλεόραση, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια, έχει εμπνευστεί από την “Queen of the Night” από την όπερα του Mozart, “Ο μαγικός αυλός” .

Προκειμένου, οι Grau και Klopfer να νικήσουν τον σκληρό ανταγωνισμό, για τον περιορισμένο αριθμό των θέσεων έπρεπε και να περάσουν από την κριτική επιτροπή χορεύοντας το περίφημο, αλλά δύσκολο αριστερόστροφο βαλς. Το ζευγάρι θα πρέπει να συμμορφωθεί με τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας της Όπερας της Βιέννης, με την Klopfer να φοράει μία λευκή τουαλέτα με μακριά γάντια και τιάρα και το άτομο Grau να φοράει μαύρο κοστούμι, λευκό γιλέκο, λευκά γάντια και λευκό παπιγιόν.

“Ο κώδικας ένδυσης έχει νόημα να διατηρηθεί για την αρμονική συνολική ασπρόμαυρη εικόνα στη σκηνή” , δήλωσε το άτομο Grau, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως non-binary.

“Κατά τη διάρκεια του χορού θα ενταχθώ στην αρρενωπή πλευρά. Ένα ομόφυλο ζευγάρι γυναικών, που θα ήθελαν και οι δύο να φορέσουν τουαλέτα πιθανώς να δυσκολεύονταν περισσότερο.” 

Η υψηλή κοινωνία της Βιέννης δε χαιρέτησε την επικείμενη άφιξή τους με ενθουσιασμό. Ο Richard Lugner, ένας 87χρονος μεγιστάνας, ο οποίος κάθε χρόνο πληρώνει μια γυναικεία προσωπικότητα υψηλού προφίλ, για να εμφανιστεί στο πλευρό του, δήλωσε στην εφημερίδα Kurier, ότι τα χορευτικά ζευγάρια στον χορό, πρέπει να αποτελούνται από έναν άνδρα και μια γυναίκα.

“Εάν δύο γυναίκες αγαπούν η μία την άλλη, τότε αυτό γίνεται αποδεκτό στις μέρες μας, αλλά δεν έχουν καμία δουλειά στο άνοιγμα της όπερας. Η καταστροφή της φήμης του χορού πρέπει να αποφευχθεί.” 

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης υπερασπίστηκαν την απόφασή τους:

“Έχουμε 2020, η παράδοση δεν αποκλείει την ποικιλομορφία και την ανοχή» , δήλωσε η Maria Grossbauer, η οποία διοργανώνει τον χορό για τελευταία φορά φέτος.

«Στηρίζουμε τις ίσες ευκαιρίες και αντιτιθέμεθα στις διακρίσεις και την ομοφοβία, αλλά δεν αποφασίσαμε να προκαλέσουμε κανέναν» .




Δες και αυτό!