Στα επίπεδα της εποχής του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το ποσοστό της σύφιλης

05/02/2020
από
Στα επίπεδα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το ποσοστό της σύφιλης
Στα επίπεδα της εποχής του Β' Παγκοσμίου Πολέμου το ποσοστό της σύφιλης

Η σύφιλη βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, που έχει βρεθεί, από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, με τους γκέι και αμφισεξουαλικούς άνδρες να επηρεάζονται περισσότερο, αποτελώντας το 75% όλων των νέων περιπτώσεων σύφιλης το 2018 στην Αγγλία.

Σύμφωνα με την έκθεση του φιλανθρωπικού ιδρύματος Terrence Higgins Trust (Sexual health charity Terrence Higgins Trust, THT) και την Βρετανική Ένωση για τη σεξουαλική υγεία και τον ιό του HIV (British Association for Sexual Health and HIV, BASHH) αναφέρουν ότι παρά την αύξηση των ποσοστών, η κυβέρνηση είχε μειώσει τις δαπάνες για υπηρεσίες σεξουαλικής υγείας, κατά ένα τέταρτο από το 2014.

Το ίδρυμα THT και η BASHH αναφέρουν ότι η έκθεση του State of the Nation, που κυκλοφόρησε σήμερα, θα πρέπει να αποτελέσει έκκληση αφύπνισης για την κυβέρνηση.

Η έκθεση αναφέρει ότι 447.694 περιπτώσεις ΣΜΝ διαγνώστηκαν στην Αγγλία μόνο το 2018, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά την τελευταία δεκαετία.

Συγκεκριμένα:

  • Η γονόρροια αυξήθηκε κατά 249%
  • Η σύφιλη αυξήθηκε κατά 165%
  • Τα ποσοστά των χλαμύδιων αυξήθηκαν κατά 6%

Αναφέρεται ακόμη ότι λόγω της έλλειψης πόρων, οι κλινικές σεξουαλικής υγείας δεν κάνουν τεστ για κάποια ΣΜΝ, όπως το Mgen.

Το Mgen (μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων) είναι ένα ΣΜΝ, που προσβάλλει τα γεννητικά και ουροποιητικά τμήματα του ανθρώπου, ανεξαρτήτως φύλου. Μερικές φορές φεύγει, χωρίς να έχει συμπτώματα στο άτομο, όμως σε άλλες περιπτώσεις, μπορεί να προκαλέσει πόνο, εκκρίσεις και αιμορραγία. Θεραπεύεται με αντιβιοτικά, αλλά λόγω της αντοχής του σε φάρμακα, μπορεί να χρειαστούν αρκετοί κύκλοι θεραπείας για να φύγει εντελώς.

Εν τω μεταξύ, το ίδρυμα THT και η BASHH αναφέρουν ότι αρκετά άτομα με συμπτώματα ΣΜΝ, δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες, για να κάνουν το τεστ και να μπουν σε θεραπεία.

  • Τα νεαρά άτομα αντιπροσωπεύουν το 48% όλων των νέων διαγνώσεων ΣΜΝ.
  • Οι γκέι και οι αμφισεξουαλικοί άνδρες αντιστοιχούν στα 3/4 (75%) όλων των περιπτώσεων σύφιλης.

Κάθε 70 δευτερόλεπτα καταγράφεται μία νέα διάγνωση ΣΜΝ στην Αγγλία.

Παρά το γεγονός ότι τα νέα περιστατικά διάγνωσης για τον ιό του HIV έχουν μειωθεί σημαντικά (κατά 71% σε γκέι και bi άνδρες), τα ποσοστά των υπόλοιπων ΣΜΝ ανεβαίνουν. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στο γεγονός ότι τα περισσότερα άτομα, που είναι θετικά στον ιό του HIV, βρίσκονται σε θεραπεία – και μόλις γίνει αποτελεσματική η θεραπεία τους, ο ιός γίνεται «μη ανιχνεύσιμος» και δεν μπορεί να μεταδοθεί πια, ενώ έχει επίσης συμβάλει στην εν λόγω μείωση, η σημαντική αύξηση των ατόμων που λαμβάνουν PrEP.

Το ευχάριστο

Ωστόσο, η έκθεση επισημαίνει και κάποιες επιτυχίες. Για παράδειγμα, η κυβέρνηση της Αγγλίας χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα εμβολίων για τον ιό του HPV για τα κορίτσια και αργότερα το επέκτεινε και στα αγόρια, με αποτέλεσμα τη δραματική πτώση σε νέα κρούσματα κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων.




Δες και αυτό!