Υπήρξαν πολλές συζητήσεις σχετικά με την υποστήριξη του Pride του Σαν Φρανσίσκο από μεγάλες εταιρίες, όπως είναι η Google.

Πολλές οι χειραψίες για συνεργασία κάθε χρόνο, πολλές οι εταιρίες που χρωματίζουν τον λογότυπό τους στα χρώματα του ουράνιου τόξου και πολλές οι συμμετοχές στις μεγάλες παρελάσεις. Μετά όμως τι; Αυτό το ερώτημα βασανίζει πολλά άτομα, όπως και τη διοργάνωση του Pride, που μετά από σχετική επιστολή από την ομάδα εργαζομένων της Google, αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Πέρυσι, η ομάδα των υπαλλήλων της Google έγραψε μια ανοικτή αναφορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του Pride του Σαν Φρανσίσκο, καλώντας τη διοργάνωση να «ανακαλέσει τη χορηγία της Google για το Pride 2019 και την αποκλείσουν από την παρέλαση» . Ο λόγος ήταν η σχέση που έχει η Google και οι θυγατρικές της, όπως είναι το Youtube, με τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και το επίπεδο ομοφοβίας τους.

“Έχουμε περάσει αμέτρητα ωράρια, να μας λένε, ότι η εταιρεία θα βελτιώσει τις πολιτικές και πρακτικές της, σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, με την απεικόνιση των ΛΟΑΤΚΙ+  ατόμων, καθώς και σχετικά με την παρενόχληση και το μίσος, που απευθύνεται σε ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο YouTube και σε άλλα προϊόντα της Google. Όποτε πιέζουμε για αλλαγή, μας λένε μόνο ότι η εταιρεία θα «εξετάσει αυστηρά τις πολιτικές αυτές» . Αλλά δεν μας δίνεται ποτέ η δέσμευση για βελτίωση, και όταν ρωτάμε πότε θα γίνουν αυτές οι βελτιώσεις, μας λένε πάντοτε να είμαστε υπομονετικά» .

Εν μέσω υπομονής, λοιπόν, οργάνωσαν μια διαμαρτυρία για τον κώδικα δεοντολογίας της Google, που θεωρεί ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα δε χωρούν εκεί. Έτσι, οι 145 εργαζόμενες/οι ζήτησαν από το Pride να ανακαλέσει τη συνεργασία.

Σύμφωνα με το SFGATE, τα μέλη του Pride του Σαν Φρανσίσκο ψήφισαν την απαγόρευση της Google και των θυγατρικών της, όπως το YouTube και το Alphabet, καθώς και του Sheriff’s Office της Alameda County από το Pride. Όμως, μία δημοσίευση αναφέρει ότι υπάρχει κάποια μικρή σύγχυση ως προς το αν τα ίδια τα μέλη μπορούν να εγκρίνουν την απόφαση αυτή, ή αν πρέπει, επίσης, να ψηφιστεί και να εγκριθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Η κίνηση έρχεται μετά από έναν χρόνο, που το Youtube έχει πολλές φορές κατηγοριηρεί για τον τρόπο που (δεν) αντιμετωπίζει την ομοφοβία και τη ρητική μίσους στην πλατφόρμα. Μετά από τις καταφανείς ομοφοβικές επιθέσεις, για παράδειγμα, εναντίον του δημοσιογράφου Carlos Maza, η εταιρία δήλωσε ότι δεν παραβιάζονται οι όροι της υπηρεσίας της, κι η εταιρεία έχει ορθώς αναλάβει καθήκοντα. Επιπλέον, μία άλλη καταγγελία αναφέρει λέει ότι οι πλατφόρμες της Google μεταχειρίζονται διαφορετικά τους κουήρ δημιουργούς, απ’ ότι τους στρέιτ ομολόγους τους.

LGBT εργαζόμενες/οι της Google δηλώνουν: “Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς”