Αυτοκτόνησε γκέι συντηρητικός φοιτητής μετά από αντιδράσεις στα social media

16/01/2020
από
Αυτοκτόνησε γκέι συντηρητικός φοιτητής μετά από αντιδράσεις στα social media
Αυτοκτόνησε γκέι συντηρητικός φοιτητής μετά από αντιδράσεις στα social media

Με τα χέρια του στις τσέπες ο Wilson Gavin στέκεται μπροστά από ένα πλήθος, που φωνάζει συνθήματα, ότι οι drag queens δεν είναι για παιδιά, ενώ το σκηνικό βιντεοσκοπείται.

Ως πρόεδρος της συντηρητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του στην Αυστραλία, ο 21χρονος είχε κατευθύνει διαδηλωτές σε μια δημόσια βιβλιοθήκη στο Μπρίσμπεϊν, όπου μπήκαν σε μια αίθουσα γεμάτη με οικογένειες που παρακολούθησαν το “Drag Queen Story Time” , όπου μία drag queen, με το παραμυθένιο κοστούμι της, διάβαζε ιστορίες για παιδιά παρουσία των γονέων τους.

Την επόμενη μέρα, ο Gavin, ο οποίος ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλος, αυτοκτόνησε.

Αυτή η ταχεία διαδοχή των γεγονότων έχει οδηγήσει σε μια συναισθηματική και πολιτική αντιπαράθεση στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας και σε ολόκληρη τη χώρα: Κάποιοι επισήμαναν τον συντριπτικό “κοινωνικό όχλο μέσων ενημέρωσης” , άλλοι μίλησαν για δυσανάλογα υψηλά ποσοστά αυτοκτονίας μεταξύ των νέων της LGBTQ κοινότητας, λόγω της ομοφοβίας και της μη αποδοχής και άλλοι εξακολουθούν να επιμένουν ότι δεν είναι σωστό να κάνουμε οποιεσδήποτε πολιτικές δηλώσεις.

“Για μένα αυτό το περιστατικό ξεπερνά την πολιτική. Πρόκειται για την ανθρωπότητα και για την αναγνώριση ότι όλα τα άτομα την έχουμε”, δήλωσε σε συνέντευξή του στη “The Washington Post” ο Johnny Valkyrie, που ήταν μία από τις drag queens που ήταν στην εκδήλωση της βιβλιοθήκης και συμμετείχε εκεί ως Valkyrie. «Επιθυμώ μόνο να του πω ότι τον αγαπώ και τον υποστηρίζω» .

Τα τελευταία χρόνια, ο Gavin είχε αναδειχθεί ως η νεαρή φωνή για τον συντηρητισμό στην αυστραλιανή πολιτική. Παρά τον σεξουαλικό του προσανατολισμό, αντιτάχθηκε στον γάμο μεταξύ των ομόφυλων ζευγαριών και μιλούσε ενεργά κατά του θέματος το 2017, όταν πήγαινε για εθνικό δημοψήφισμα.

Το 2018 υπερασπίστηκε τον ρόλο της βρετανικής μοναρχίας στο “Outsiders” , σε μια πολιτική ομιλία, των οποίων οι οικοδεσπότες περιγράφουν τον εαυτό τους ως “συντρόφους του Trump” . “Είμαι ένας εραστής όλων των παραδοσιακών. Είμαι ένας εραστής όλων των όμορφων πραγμάτων” , είπε στην εκπομπή. «Και δεν υπάρχει τίποτα πιο παραδοσιακό σε αυτή τη χώρα από τη μοναρχία» .

Ο Satyajeet Marrar, ένας από τους συναδέλφους του Αυστραλιανού Μοναρχικού  Συνδέσμου, δήλωσε ότι ο Gavin ήταν ένας “ειλικρινής νεαρός άνδρας με καλή καρδιά” .

“Παρά τις απόψεις τους, που διαφωνούσε με μερικούς ανθρώπους, θα τους υπερασπιστεί με πεποίθηση” , γράφει ο Marrar στο Facebook. “Γενναία και αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά, ενώ οι περισσότεροι από εμάς σε αυτή τη γενιά περνούμε χρόνια με την εμμονή σε ό, τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς” .

Στο Πανεπιστήμιο του Queensland, ο Gavin έγινε πρόεδρος του Φιλελεύθερου Εθνικού Συλλόγου, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως το τοπικό κεφάλαιο του δεξιού πολιτικού κόμματος της Αυστραλίας. Αν και ο εθνικός οργανισμός απομόνωσε τον εαυτό του από το Πανεπιστήμιο τον Δεκέμβριο, τα μέλη διατηρούσαν δεσμούς με τουλάχιστον ένα μέλος του Κοινοβουλίου και αναζητούσαν ευκαιρίες για πολιτική δράση.

https://www.youtube.com/watch?v=snfjjsiY_Uw

Την Κυριακή, ο χώρος της τοπικής δημόσιας βιβλιοθήκης ήταν ο στόχος τους για δράση με αφορμή ότι θα βρισκόταν εκεί μία drag queen που θα διάβαζε παραμύθια στα παιδιά που θα πήγαιναν εκεί με τους γονείς τους. Παρόλο που γενικά στις Ηνωμένες Πολιτείες οι αντιλήψεις σε ορισμένες πολιτείες είναι πολύ συντηρητικές και μία drag queen μπροστά σε παιδιά θα έφερνε αντιδράσεις, στο Μπρίσμπεϊν, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε να υποστηρίξει αυτή τη δράση, το drag queen story time. Έτσι, ο Gavin και η UB Liberal National Club διοργάνωσαν διαμαρτυρία για την «υπεράσπιση των αξιών, ενάντια σε μια διαβρωτική ιδεολογία του φύλου» , γράφει η λέσχη στη σελίδα του στο Facebook, σύμφωνα με την ABC Australia.

“Αυτή η εκδήλωση έχει σχεδιαστεί για να διαβάλλει και να σεξουαλικοποιήσει τα μικρά παιδιά. Τα παιδιά μας αξίζουν καλύτερα από αυτό! Γιατί αυτή η ηθική βρομιά πληρώνεται από τον φορολογούμενο;» , ανέφερε η θέση. (Από την Τρίτη, η σελίδα της ομάδας φαίνεται να έχει διαγραφεί και ο σύλλογος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό στην The Post).

Μια μητέρα που ήταν στην εκδήλωση, η Jenny Griffin, δήλωσε στο ABC, ότι ένα από τα παιδιά της, ηλικίας 6 και 8 ετών, άρχισε να φωνάζει από φόβο και σύγχυση, απαντώντας στους παρεμβατικούς και απειλητικούς” διαδηλωτές.

Καθώς τα βίντεο της αντιπαράθεσης διαδόθηκαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης, οι πολιτικοί αριστερά και δεξιά επέκριναν τη φλογερή διαμαρτυρία, αποκαλώντας την συντηρητική ομάδα των φοιτητών «φανατικούς» , «ομοφοβικούς» και «θύτες» . Ο Trevor Evans, ένας ανοιχτά ομοφυλόφιλος νομοθέτης από το Μπρίσμπεϊν, τους καταδίκασε ως “σκουπίδια.”

Μέσω του διαδικτύου, ο Gavin υπερασπίστηκε τον εαυτό του και τη δράση, λέγοντας ότι ήταν μέρος του αγώνα κατά τωνπολιτικά-ορθών σκουπιδιών.” Αλλά ακόμη και οι πολιτικοί του Συλλόγου του αποστασιοποιήθηκαν από τη διαδήλωση.

Τη Δευτέρα, λιγότερο από μια ημέρα αργότερα, η αστυνομία ενημέρωσε τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης ότι ο Gavin είχε αυτοκτονήσει.

Διάφορες οπτικές της αυστραλιανής κοινωνίας για το ζήτημα ερμήνευσαν τη διαμαρτυρία, την τραγωδία και τις διαστάσεις που πήρε το θέμα από τα μέσα.

Ο George Christensen, συντηρητικός βουλευτής, το χρησιμοποίησε ως ευκαιρία για επίθεση στα “broken” δίκτυα κοινωνικών μέσων ενημέρωσης και ανακοίνωσε ότι θα διαγράψει τον λογαριασμό του στο Twitter. Είπε ότι «οι πολεμιστές του πληκτρολογίου του Twitter [είχαν επιτεθεί μαζικά] σε ένα άτομο για μια πολιτική διαμαρτυρία» .

Ο Mark Robinson, ένας άλλος πολιτικός της δεξιάς και υποστηρικτής του συλλόγου UQ, είπε ότι ο Gavin “αντιμετωπίστηκε τρομερά” επειδή πήρε μια βάση αρχών με σκοπό την προστασία των παιδιών από την ανάρμοστη σεξουαλικότητα” .

Για άλλους Αυστραλούς, ωστόσο, ο θάνατος του Gavin ήταν επόμενο των προβλημάτων ψυχικής υγείας που επηρεάζουν τη ΛΟΑΤΚΙ νεολαία – και η ομοφοβία ορισμένων ενσταλάχτηκε και εξαπλώθηκε από εκείνους.

Ο Drew Pavlou, φίλος του Gavin’s στο UQ, τον θυμάται ως “πολύ αξιοπρεπή και ευγενικό πρόσωπο” που μπορεί επίσης να αντιμετωπίζει τέτοια ζητήματα.

“Είχε τους αγώνες του και έκανε λάθη και είναι μια τραγωδία για όλους μας ότι τελικά υπέκυψε στη δυσκολία και στον πόνο του” , γράφει ο Pavlou στο Twitter. «Σήμερα είναι μια υπενθύμιση για όλους μας, να επιβεβαιώνουμε στα νεαρά περιθωριοποιημένα άτομα της Αυστραλίας ότι η ζωή τους έχει αξία» .

Η Valkyrie, η 23χρονη drag queen, δήλωσε στη The Post ότι ενώ ο θάνατος του Gavin πρέπει να υπερβεί την πολιτική, η επιρροή ορισμένων πολιτικών απόψεων – δηλαδή εκείνων όπως το Christensen – είχε αφήσει ένα αξιοσημείωτο σημάδι στην κατάσταση. Η drag queen και ο ακτιβιστής είπε ότι ο ίδιος είχε προσπαθήσει να αυτοκτονήσει 13 φορές κατά τη διάρκεια της εφηβείας του, ενώ προσπαθούσε να βρει την ταυτότητά του: Είναι τόσο τρανς όσο είναι και γκέι, είπε.

“Ο Wilson μπορεί να συνέβαλε στο περιστατικό, το οποίο έβλαψε τον εαυτό μου και τους άλλους, αλλά τον συγχωρώ” , είπε η Valkyrie, απαντώντας σε σχετική ερώτησε και πρόσθεσε, “και κατάλαβα ότι ήταν ταραγμένος. … Επιθυμώ μόνο να του πω ότι τον αγαπώ και τον υποστηρίζω.” 

Στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης έστειλε το εξής μήνυμα:
“Αυτό που κάνατε την Κυριακή ήταν απαράδεκτο” , έγραψε η Valkyrie.




Δες και αυτό!