To Δικαίωμα της Έκτρωσης και η Σύγκριση με το Pride

Nα ξεκαθαρίσουμε το εξής: οι αντιδράσεις που προκάλεσε η αφίσα που αναρτήθηκε στο metro με fun facts σχετικά με το «Αγέννητο Παιδί» δεν οφείλονται στο ότι «μας τσιμπάει τα σωθικά». Δεν είναι κάποιες φανταστικές ενοχές που τις υποκινούν για τον απλό λόγο πως το επιχείρημα υπέρ των εκτρώσεων δεν είναι «αχ ναι μωρέ είναι φόνος αλλά τι να κάνεις, έτσι τα φέρνει η ζωή να πρέπει να δολοφονήσουμε έναν άνθρωπο καμιά φορά». Το επιχείρημα είναι ότι το έμβρυο ΔΕΝ είναι άνθρωπος και η οποιαδήποτε προοπτική να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον δεν μπορεί να συγκριθεί με την αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα ότι η έγκυος είναι ΗΔΗ άνθρωπος, με σκέψεις, αισθήματα, όνειρα, προσδοκίες τα οποία το έμβρυο δεν διαθέτει και ότι η οποιαδήποτε δυνατότητα εξέλιξης του εμβρύου σε άνθρωπο θα γίνει εις βάρος του δικού της σώματος.

Οι αντιδράσεις ενάντια στην συγκεκριμένη αφίσα λοιπόν προκλήθηκαν από το γεγονός ότι αποτελεί μέρος μιας οργανωμένης καμπάνιας κατά του κατοχυρωμένου δικαιώματος της έκτρωσης η οποία με την σειρά της συνδέεται με μια ευρύτερη τάση συντηρητικοποίησης της κοινωνίας που προσπαθεί να ελέγξει τα σώματα και την σεξουαλικότητα των γυναικών και των ατόμων με δυνατότητα κυοφορίας.

Για το λόγο αυτό ο παραλληλισμός με τη διαφήμιση του Pride είναι όχι μόνο ατυχής αλλά και γελοιοδέστατος. Γιατί το Pride αφορά – μεταξύ πολλών άλλων – στην αυτοδιάθεση του σώματος, ενώ το κίνημα των εξαναγκαστικών γεννήσεων το ακριβώς αντίθετο. Το Pride αφορά αρκετές κοινωνικές ομάδες που πάλεψαν και κέρδισαν δικαιώματα που είχαν στερηθεί και το ίδιο ακριβώς αφορά και το κατοχυρωμένο δικαίωμα στην έκτρωση. Και καθόλου συμπτωματικά, τόσο η καταπίεση των LGBTQ+ ατόμων όσο και η καταπίεση του δικαιώματος των εγκύων να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη σχετίζονται με την καταδίκη των σεξουαλικών σχέσεων που δεν έχουν σκοπό την αναπαραγωγή.

Καθόλου δεν σχετίζονται όλα αυτά με τα δικαιώματα των πολύτεκνων γιατί το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση του σώματος δεν είναι ένα κίνημα κατά της ζωής και των παιδιών ούτε προτρέπει κανέναν να κάνει έκτρωση όταν δεν θέλει. Το να είσαι πολύτεκνος δεν είναι κόντρα στο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, μπορεί κάλλιστα να αποτελεί εξάσκηση ακριβώς αυτού του δικαιώματος. Σε κάθε περίπτωση, καλά θα κάνουν να γνωρίζουν όσοι γελοίοι πιστεύουν ότι η έκτρωση έρχεται σε σύγκρουση με την επιλογή να γίνει κάποι@ γονιός πως το μεγαλύτερο ποσοστό των εκτρώσεων σύμφωνα με έρευνες γίνεται από γυναίκες που είναι ΉΔΗ μητέρες. Η δυνατότητα να διαμορφώσεις το μέγεθος και την μορφή της οικογένειάς σου και να καθορίσεις τις συνθήκες διαβίωσής της όχι μόνο δεν συγκρούονται με την μητρότητα, αλλά αντιθέτως την συμπληρώνουν.

Οι εκτρώσεις δεν είναι μόνο φιλοσοφικό και κοινωνικό ζήτημα, είναι κατά βάση πολιτικό γιατί αφορά σε σχέσεις εξουσίας και δικαιώματα ιστορικά καταπιεσμένων ομάδων. Και ως τέτοιο δεν είναι απλά θέμα «άλλης άποψης» με την ίδια έννοια που δε θα θεωρούσαμε «άλλη άποψη» μία αφίσα που θα πληροφορούσε αθώα το κοινό πχ ότι οι Εβραίοι σκότωσαν τον Χριστούλη μας και ελέγχουν το παγκόσμιο κεφάλαιο. Άλλωστε οι ισχυρισμοί της αφίσας κατά των εκτρώσεων είναι εξίσου ψευδείς.




Δες και αυτό!