Η πλειοψηφία των γυναικών αισθάνεται ανακούφιση μετά από μια άμβλωση

14/01/2020

Ανακούφιση αισθάνονται οι περισσότερες γυναίκες μετά από τη διαδικασία της άμβλωσης, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο journal Social Science & Medicine.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μόλις το 6% των γυναικών αναπτύσσουν αρνητικά συναισθήματα, μέχρι και 5 χρόνια μετά την άμβλωση. Αντίθετα η συντριπτική πλειοψηφία – 85% – βιώνει θετικά ή ουδέτερα συναισθήματα για την απόφαση της άμβλωσης.

Περισσότερες από τις μισές γυναίκες της έρευνας δήλωσαν ότι η απόφαση τους να τερματίσουν την εγκυμοσύνη ήταν “πολύ δύσκολη” ενώ το 27% την χαρακτήρισε ως “κάπως δύσκολη”. Περίπου το 46% δήλωσε ότι δεν ήταν “καθόλου δύσκολη” απόφαση.

Σχεδόν το 70% δήλωσε ότι αισθάνθηκε ότι θα στιγματιστεί αν ο κόσμος μάθει για την άμβλωση.

Το βασικό όμως συναίσθημα που περιέγραψαν τα περισσότερα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη ήταν ανακούφιση.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, αφού παρακολούθησαν για πέντε χρόνια περίπου 1.000 γυναίκες που έκαναν έκτρωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει η άποψη ότι γυναίκες βιώνουν αρνητικά συναισθήματα μετά απ΄αυτή τη διαδικασία. Η έρευνα όμως δείχνει ότι υπόθεση αυτή είναι λανθασμένη. 

“Όλοι οι ισχυρισμοί ότι τα αρνητικά συναισθήματα θα προκύψουν με την πάροδο του χρόνου, είναι ένας μύθος που υπάρχει εδώ και δεκαετίες χωρίς να υπάρχουν στοιχεία που να τον τεκμηριώνουν. Είναι σαφές πως δεν είναι αλήθεια”, δήλωσε η Corinne Rocca, υπεύθυνη της μελέτης, επιδημιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα της μαιευτικής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο.

Η μελέτη της Rocca βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες που υποστηρίζουν ότι η άμβλωση δεν προκαλεί συναισθήματα λύπης στις περισσότερες γυναίκες. Παλαιότερες έρευνες που εξέτασαν τα συναισθήματα των γυναικών σε διάστημα τριών ετών μετά την έκτρωση έδειξαν ότι οι γυναίκες βιώνουν μειωμένη συναισθηματική ένταση με την πάροδο του χρόνου και ότι η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι η απόφαση ήταν σωστή.

Αυτό όμως που εξέπληξε την Rocca στη έρευνα ήταν ότι, ανεξάρτητα από το πώς αισθανόταν οι γυναίκες πριν από την άμβλωση, η αίσθηση που επικράτησε τελικά ακόμη και μετά από 5 χρόνια είχε να κάνει με την ανακούφιση.

“Κάποιος μπορεί να υποστηρίξει ότι η ανακούφιση είναι ένα συναίσθημα που κρατά για λίγο και εξαφανίζεται μετά από λίγες εβδομάδες, αλλά δεν ξεθωριάζει σαν τα άλλα. Η ανακούφιση είναι σταθερή”.

πληροφορίες από CNN

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!