Είμαι ο Πάνος και θα ήθελα να μάθω περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη PrEP όπως πχ. πότε θα έρθει στην Ελλάδα, πως μπορώ να αποκτήσω πρόσβαση σε αυτή μέχρι να έρθει και αν είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό μου.
Απάντηση: Γεια σου Πάνο! Αρχικά και για τους αναγνώστες μας που δε γνωρίζουν τι είναι η PrEP, να πούμε τα βασικά: Η προφύλαξη πριν την έκθεση στον HIV ή αλλιώς «PrEP», είναι η αγωγή κατά την οποία ένα αντιρετροϊκό χάπι που λαμβάνεται με διάφορους τρόπους χορήγησης, πχ. είτε καθημερινά ή διακεκομμένα, μπορεί να μας προστατεύσει από τον ιό HIV. Διεθνείς έρευνες (βλέπε Proud στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ipergay στην Γαλλία κα.), έχουν αποδείξει ότι η αποτελεσματικότητα της PrEP αναφορικά με την προστασία μας από τον ιό HIV, ανέρχεται σε ποσοστά έως και 99%.
Όπως πολύ σωστά λες και εσύ, η PrEP δεν διατίθεται ακόμη επίσημα από το ελληνικό κράτος μέσω του συστήματος δημόσιας υγείας. Το πότε θα είναι αυτή διαθέσιμη, εξαρτάται από την πολιτική ηγεσία και τη βούληση αυτής να ακολουθήσει και η χώρα μας το επιτυχημένο παράδειγμα άλλων χωρών στις οποίες μετά την εισαγωγή προγραμμάτων χορήγησης PrEP, καταγράφηκε σημαντική μείωση στην επίπτωση της HIV επιδημίας, όπως πχ. στο Σαν Φρανσίσκο, στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο και στη Νέα Νότια Ουαλία. Να πούμε σε αυτό το σημείο πως σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση της PrEP προς τη πολιτεία μπορεί και πρέπει να παίξει και η κοινότητα που την χρειάζεται.
Παρόλα αυτά και αν ενδιαφέρεται κάποιο άτομο να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες για πρόσβαση στην PrEP ακόμη και τώρα, μπορεί να κλείσει ένα ραντεβού στο Checkpoint και να ενημερωθεί από έναν/μία σύμβουλο σεξουαλικής υγείας. Βάσει δημοσιευμένων κλινικών μελετών και ερευνών που έχουν γίνει σε διεθνές επίπεδο η αποτελεσματικότητα -όπως είπαμε και παραπάνω- αλλά και η ασφάλεια της PrEP είναι πολλάκις αποδεδειγμένες, άρα δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος για τον οργανισμό μας αρκεί να την λαμβάνουμε βάσει των οδηγιών από το γιατρό μας.
Παρόλα αυτά και επειδή η PrEP εντάσσεται στα βιοϊατρικά μέτρα πρόληψης από τον ιό HIV, άρα είναι φάρμακο, η λήψη της –όπως και για οποιοδήποτε άλλο φάρμακο- συνεπάγεται και μια σειρά εξετάσεων ρουτίνας τόσο πριν [πχ. εξέταση για HIV και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ), εμβολιασμός για ηπατίτιδες Α και Β] όσο και μετά την έναρξή της (ανά 3μηνο) ώστε να υπάρχει μια παρακολούθηση του ατόμου που την λαμβάνει και μέτρηση ορισμένων δεικτών όπως λ.χ. τα επίπεδα κρεατινίνης που αφορούν στη νεφρική λειτουργία μας και εξετάσεις για HIV και άλλα ΣΜΝ.
Τα Checkpoint σε Αθήνα & Θεσσαλονίκη κάνουν δωρεάν τεστ για HIV/ AIDS, Hep B και Hep C. Αποτελέσματα μέσα σε λίγα λεπτά! Περισσότερες πληροφορίες στο site: mycheckpoint.gr