Η πρωτοβουλία “Lgbtqi+ Refugees Welcome” κι όσα πρέπει να γνωρίζεις γι’ αυτήν

07/01/2020

Η πρωτοβουλία Lgbtqi+ Refugees Welcome είναι ένα αυτοοργανωμένο εγχείρημα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα από λοατκι πρόσφυγες και αλληλέγγυους-ες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Βασικός στόχος του εγχειρήματος ήταν εξαρχής η δημιουργία μιας κοινότητας που θα δίνει ασφαλή χώρο και φωνή σε λοατκι+ πρόσφυγες/μετανάστες/-ριες μιας και τότε δεν υπήρχε κάποια συλλογικότητα στην Αθήνα που να υποστηρίζει αποκλειστικά τη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο εγχείρημα που αποτελείται από σταθερά και transit μέλη και ως εκ τούτου το περιεχόμενό της δράσης του καθορίζεται με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν ούτως ώστε να είναι επίκαιρο και όσο γίνεται πιο βοηθητικό.

Το να είναι κάποι@ λοατκι+ πρόσφυγας είναι μια συνθήκη που εμπεριέχει μεγάλη και πολλαπλή δυσκολία. Η προσφυγική συνθήκη είναι από μόνη της πολύ δυσχερής, με αντικειμενικούς όρους. Ωστόσο, ο διωγμός για τους λοατκι πρόσφυγες δεν έχει μόνο τη διάσταση της ακούσιας εγκατάλειψης της χώρας τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πριν από αυτό βρίσκονταν ήδη υπό το καθεστώς της μη αποδοχής από την οικογένεια, την τοπική κοινωνία αλλά και από τις αρχές των κρατών στα οποία ήταν πολίτες. Μεγαλωμένοι μέσα στο φόβο να μην αποκαλυφθεί ο σεξουαλικός τους προσανατολισμός ή/και η ταυτότητα φύλου τους αναγκάζονταν να αποκρύπτουν αυτή την πτυχή της προσωπικότητάς τους για να γλιτώσουν τις συνέπειες που θα υφίσταντο (σε πολλές χώρες για την ομοφυλοφιλία προβλέπεται θανατική ποινή). Σαν αποτέλεσμα, οι περισσότεροι απ’ αυτούς τους ανθρώπους ήρθαν στην Ευρώπη μόνοι και σε πολύ μεγάλο βαθμό αόρατοι εντός του προσφυγικού πληθυσμού.

Οι συνήθεις ανάγκες που προκύπτουν όταν κάποι@ πρόσφυγας καταφέρει να φτάσει στην Ελλάδα αφορούν το αίτημα ασύλου, αν αυτό επιθυμείται, η κάλυψη βασικών αναγκών (στέγη, τροφή, ένδυση) και η ψυχολογική υποστήριξη. Αυτό που διαφοροποιεί τους λοατκι+ πρόσφυγες είναι ότι είναι συνήθως μόνοι και χωρίς υποστηρικτικό περιβάλλον, είτε εδώ είτε στη χώρα καταγωγής τους. Η απομόνωση και ο φόβος μην δεχτούν επίθεση από ντόπιους ή ομοεθνείς δυσχεραίνουν κι άλλο τη θέση τους. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο, για παράδειγμα, να συνοδεύονται από δικηγόρο, κοινωνικό λειτουργό κλπ. όταν πρέπει να πάνε σε κάποια Υπηρεσία Ασύλου για την υπόθεσή τους. Έχοντας εξασφαλίσει το ότι θα συνοδεύονται, αποφεύγουν την τεράστια αναμονή στην ουρά η οποία αποτελεί πρόσφορο έδαφος για ομοφοβικά/κακοποιητικά σχόλια και πάσης άλλης φύσεως επιθέσεις εναντίον τους από ομοεθνείς τους.

Η οικονομική στήριξη κρίνεται απαραίτητη, κυρίως για τους τρανς ανθρώπους. Οι περισσότεροι ερχόμενοι στην Ευρώπη είναι σε διαδικασία φυλομετάβασης και καλούνται να καλύψουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να πραγματοποιηθεί με ασφαλή τρόπο.

Μέχρι σήμερα η πρωτοβουλία Lgbtqi+ Refugees Welcome έχει υποδεχτεί πάνω από 70 λοατκι+ πρόσφυγες/μετανάστες/-ριες, με τις εξής χώρες καταγωγής: Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράν, Αίγυπτο, Τυνησία, Μαρόκο, Γουινέα, Καμερούν, Νιγηρία, Σιέρα Λεόνε, Ουγκάντα, Αιθιοπία και Κούβα. Περισσότεροι από 25 αλληλέγγυοι/-ες έχουν στηρίξει το εγχείρημα και 5 διαφορετικοί χώροι έχουν φιλοξενήσει τις συνελεύσεις του κατά καιρούς.

Η ομάδα ήδη από την αρχή της λειτουργίας της είχε ακτιβιστικό χαρακτήρα και διοργάνωνε δράσεις με σκοπό την οικονομική ενίσχυσή της, την ενημέρωση για θέματα που αφορούν τη λοατκι+ κοινότητα των προσφύγων στην Ελλάδα και την ενδυνάμωση των μελών της. Η εξασφάλιση πόρων ήταν και είναι απαραίτητη καθώς οι ανάγκες των μελών της είναι πολλές φορές επείγουσες. Η χρηματοδότηση του εγχειρήματος προέρχεται αποκλειστικά από τις δράσεις τoυ και από δωρεές ατόμων ή άλλων συλλογικοτήτων.

Μέχρι σήμερα η ομάδα έχει καταφέρει να καλύψει τις εξής ανάγκες:

  • Παροχή ξηρών και φρέσκων τροφίμων
  • Παροχή στέγασης μέσω φιλοξενιών σε ασφαλή σπίτια
  • Παροχή στέγασης σε hostel επί πληρωμή
  • Παροχή ρουχισμού σε συνεργασία με άλλα εγχειρήματα
  • Κάλυψη εξόδων έκδοσης διαβατηρίων
  • Κάλυψη αεροπορικών εισιτηρίων one way για άτομα που μετεγκαταστάθηκαν στο εξωτερικό
  • Αγορά αποσκευών για το ταξίδι
  • Κάλυψη κόστους laser αποτρίχωσης προσώπου για τις τρανς γυναίκες
  • Οικονομική συνεισφορά σε ορμονοληψίες
  • Αγορά καρτών metro
  • Αγορά συνταγογραφημένων φαρμάκων
  • Pocket money
  • Οικονομική συνεισφορά για κάλυψη δικαστικών εξόδων

Μπορείτε να ακολουθήσετε την συλλογικότητα Lgbtqi+ Refugees Welcome στο facebook:

https://www.facebook.com/lgbtqirefugeesingreece/?epa=SEARCH_BOX

Για την οικονομική ενίσχυση των δράσεων, επικοινωνείτε μαζί τους στο inbox.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!