Μικρόβια του ορθού ίσως και να “ενισχύσουν” τα εμβόλια για τον HIV

06/01/2020
από
Μικρόβια του ορθού πιθανόν να "ξεκλειδώνουν" το εμβόλιο για τον HIV
Μικρόβια του ορθού πιθανόν να "ξεκλειδώνουν" το εμβόλιο για τον HIV

Σύμφωνα με ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό mSphere, κάποια μικρόβια που ζουν στο ορθό μπορεί να φανούν χρήσιμα στην αποτελεσματικότητα των πειραματικών εμβολίων για τον ιό του HIV.

Μία ερευνητική ομάδα του Davis Centre του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, επιχείρησε να εξακριβώσει αν τα μικρόβια, που ζουν στο ορθό και στον κόλπο, θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν με τα πειραματικά εμβόλια για τον ιό του HIV, όπως το HVTN 111, ένα εμβόλιο με HIV DNA και πρωτεΐνη, που αυτήν την περίοδο δοκιμάζεται κλινικά.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την αποτελεσματικότητα στην παραγωγή αντισωμάτων. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Σμιθ Ίγερ (Smith Iyer), επίκουρο καθηγητή στο Davis Centre, τα εμβόλια που παράγουν αντισώματα στις βλεννογόνους μεμβράνες, όπου γίνεται η μετάδοση του ιό του HIV, είναι κομβικής σημασίας για την πρόληψη.

Η ομάδα του Ίγερ ανακάλυψε ότι ενώ οι κολπικοί μικροοργανισμοί δεν άλλαξαν σημαντικά συμπεριφορά, τα βακτήρια τύπου Bacteriodetes, όπως τα βακτήρια πρεβοτέλλα, που κατοικούν στον όρθρο, μειώθηκαν μετά τον εμβολιασμό.

Τα άτομα που συμμετείχαν στο πείραμα και είχαν υψηλά επίπεδα εντερικών βακτηρίων, βακτήρια όπως οι γαλακτοβάκιλοι ή τα κλωστηρίδια, ανέπτυξαν περισσότερα αντισώματα στις HIV πρωτεΐνες gp123 και gp140. Ωστόσο, τα βακτήρια πρεβοτέλλα, αντέδρασαν αντίθετα, και συνδέθηκαν με πλέον αδύναμες ανοσολογικές αποκρίσεις.

Έχουν ενδείξεις ότι συμπληρώματα γαλακτοβακίλων θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν την παραγωγή αντισωμάτων, τη στιγμή που τα αντιβιοτικά μπορούν στην πραγματικότητα να εμποδίσουν τις θετικές ανοσοαποκρίσεις.

Σύμφωνα με την αναφορά του Davis, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι χρειάζεται, ώστε ορισμένα βακτήρια να εμφανίσουν εντονότερες ανοσοαποκρίσεις, αλλά η εστίαση σ’ αυτά τα βακτήρια μπορεί να αποδειχθεί σημαντική για την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα των εμβολίων για τον ιό του HIV.

Οι συγγραφείς καταλήγουν ότι το μικροβίωμα θα μπορούσε να είναι σημαντικός παράγοντας στην αξιολόγηση των εμβολίων και δεν πρέπει να παραβλέπεται.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!