Με θράσος η κυβέρνηση χλευάζει τις δράσεις του κλιματικού ακτιβισμού

03/01/2020
από
Matthew Abbott for The New York Times

Την ίδια στιγμή που χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κινήθηκαν προς την ακτή, με το ξέσπασμα των πυρκαγιών να συνεχίζει να κατακαίει για εβδομάδες την Αυστραλία, η κυβέρνηση της χώρας τα βάζει με τις ομάδες κλιματικού ακτιβισμού και αφήνει απλήρωτη τη συνεισφορά των πυροσβεστών, που εθελοντικά παρέμειναν στα σημεία καταστροφής για να διασώσουν ό,τι μπορούσε να διασωθεί.

Τόσο πυκνός ήταν ο καπνός, που ακόμη κι όταν έφτασε με τον αέρα στη γειτονική Νέα Ζηλανδία, 1300 μίλια μακριά, οι κάτοικοι ξύπνησαν κάτω από έναν κατακόκκινο ουρανό την πρώτη μέρα του 2020.

Matthew Abbott for The New York Times
Matthew Abbott for The New York Times

Η καταστροφή είναι τεράστια

Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας, η οποία περιλαμβάνει και το Σίδνεϊ, έχουν καταστραφεί περισσότερες από 900 κατοικίες, και από τον Νοέμβριο έχουν καεί εννέα εκατομμύρια στρέμματα. Σχεδόν 100 πυρκαγιές έκαιγαν ακόμα στην Πολιτεία μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, με άλλες περίπου σαράντα στα σύνορα της Βικτώρια.
Τουλάχιστον 15 άτομα έχουν πεθάνει, με τους οκτώ θανάτους να επιβεβαιώνονται μόλις τη Δευτέρα και την Τρίτη (29-30/12/19).

Η Αυστραλία είναι κατά κανόνα ζεστή και ξηρή το καλοκαίρι, αλλά η αλλαγή του κλίματος, η οποία φέρνει συχνότερες και μεγαλύτερες περιόδους ακραίας θερμοκρασίας, επιδεινώνει αυτές τις συνθήκες και κάνει τη βλάστηση ξηρότερη και πιο πιθανό να καεί.

Φέτος, η Αυστραλία, κατέγραψε την ξηρότερη άνοιξη που είχε ποτέ, με αποτέλεσμα έναν πολύ ζεστό Δεκέμβριο, με μέσο όρο θερμοκρασίας ύψους 41,9 βαθμούς Κελσίου.

Οι καταστροφικές συνθήκες των πυρκαγιών επιβαρύνουν την αυστραλιανή κυβέρνηση, η οποία απέτυχε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Αλλά ούτε οι εικόνες ούτε ο θάνατος ευαισθητοποιεί τα μέλη της συντηρητικής κυβέρνησης.

Matthew Abbott for The New York Times

Αμετανόητη η κυβέρνηση

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός Scott Morrison, κατέστησε σαφές ότι η οικονομική ευημερία της Αυστραλίας έρχεται πρώτη.

Ακόμη κι όταν η χώρα του καίγεται, λέει επανειλημμένα ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητήσουμε για την πολιτική για το κλίμα.

“Έχουμε ήδη αντιμετωπίσει αυτές τις τρομερές καταστροφές και έχουμε έρθει από την άλλη πλευρά” , δήλωσε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Θα ξαναχτίσουμε και θα μείνουμε δυνατοί» .

Matthew Abbott for The New York Times

Morrison κατά κλιματικού ακτιβισμού

Δεδομένου ότι η Αυστραλία σημείωσε κύμα κλιματικού ακτιβισμού τους τελευταίους μήνες, ο Morrison έχει βυθιστεί τόσο πολύ στον συντηρητισμό, ώστε να πει ότι η κυβέρνηση πρέπει να απαγορεύσει τις προσπάθειες των περιβαλλοντικών ομάδων να πιέσουν τις επιχειρήσεις με αγώνες και μποϊκοτάζ.

Άλλα μέλη της κυβέρνησης του Morrison απάντησαν στις προσκλήσεις των οργανώσεων για δράση με προσβολές.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός αποκάλεσε τους ανθρώπους που νοιάζονται για την υπερθέρμανση του πλανήτη “παράφρονες κακοποιούς της πόλης” .

Πιο πρόσφατα, ο Morrison προσπαθούσε να μαζέψει τα σπασμένα, όταν ενώ οι αρχές προειδοποιούσαν για πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα, εκείνος είχε αποφασίσει διακοπές αναψυχής στην Χαβάη. Επέστρεψε, όταν δύο εθελοντές πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους.

Matthew Abbott for The New York Times

Αυτοί οι θάνατοι έθεσαν νέα ερωτήματα σχετικά με την εξάρτηση της Αυστραλίας από μια συντριπτικά εθελοντική πυροσβεστική δύναμη. Το σωματικό και συναισθηματικό βάρος του αγώνα και της ευθύνης που αναλαμβάνουν χιλιάδες απλήρωτοι πυροσβέστες είναι ανεκτίμητο, καθώς ορισμένοι εργάστηκαν βάρδιες 12 ωρών ή περισσότερο. Μετά την αρχική αντίσταση στις κλήσεις για την αποζημίωση των πυροσβεστών, ο Morrison ανακοίνωσε περιορισμένες ημερήσιες πληρωμές.

Η φωνή των ακτιβιστικών ομάδων, παρά τις προσπάθειες καταστολής και κατάπνιξης δε θα σταματήσει να ηχεί και να καλεί σε αγώνα.


Με πληροφορίες από τη New York Times




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!