Έκκληση από τη Διεθνή Αμνηστία για την υπόθεση του Ζακ

03/01/2020
από

Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών σχετικά με την υπόθεση του Ζακ, κάνοντας λόγο για “συστημική αποτυχία διερευνήσεων, που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα” και συγκεντρώνει υπογραφές με σκοπό να σταλεί γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στoν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ.

Διαβάστε ολόκληρη την έκκληση

Ο Ζακ Κωστόπουλος (Zackie) ήταν ακτιβιστής, drag-queen, και υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων και των οροθετικών ανθρώπων. Έχασε τη ζωή του τον περασμένο Σεπτέμβρη μετά από εξαιρετικά βίαιη επίθεση που δέχτηκε αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ομόνοιας και παγιδεύτηκε μέσα σε αυτό. Σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό του, ο Ζακ πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από τα πολλαπλά τραύματα που υπέστη.

Έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τον ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου του Ζακ, και όμως η υπόθεσή του δεν έχει έρθει ενώπιον της δικαιοσύνης. Εκφράζονται λοιπόν σοβαρές ανησυχίες για την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών, μπροστά στην υπόθεση του Ζακ. Οι ανησυχίες αυτές συνδέονται με εκείνες για ανεπάρκειες στη διερεύνηση, στο πλαίσιο των ευρύτερων επίμονων συστημικών αποτυχιών σε διερευνήσεις που αφορούν περιπτώσεις αστυνομικής βίας στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, ενώ η υπόθεση απέκτησε σύντομα διεθνή εμβέλεια, με δημοσιότητα και κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες. Τα βίντεο δείχνουν τον Ζακ Κωστόπουλο να δέχεται εξαιρετικά βίαιη επίθεση από δύο άντρες και καταγράφουν αυτό που φαίνεται να αποτελεί καταχρηστική και αυθαίρετη χρήση βίας από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης για την σύλληψή του.

Η ποινική διερεύνηση για την επίθεση στον Ζακ έχει ολοκληρωθεί. Δυο πολίτες και τέσσερις αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για θανατηφόρα σωματική βλάβη. Η οικογένεια του Ζακ κατέθεσε μήνυση ζητώντας να μετατραπούν οι κατηγορίες αυτές στη σοβαρότερη κατηγορία της ανθρωποκτονίας, για τους δύο πολίτες και τους εννέα αστυνομικούς που εμπλέκονται στη σύλληψη του Ζακ. Επίσης, στη μήνυση ζητούν να κατηγορηθούν επιπλέον οι τέσσερις αστυνομικοί για βασανιστήριο.

Δυστυχώς, η υπόθεση του Ζακ άνοιξε τις πόρτες, ώστε να ξεχυθούν οι βαθιές προκαταλήψεις που φωλιάζουν σε τμήμα της κοινωνίας και του δημόσιου λόγου. Η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση, η αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων που παρατηρήθηκε από την πρώτη στιγμή του θανάτου του Ζακ, αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας. Επιπλέον, ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας, και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά το σοκαριστικό περιστατικό, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Συντασσόμαστε με το κίνημα αλληλεγγύης στον Ζακ και ζητάμε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Επίσης ζητάμε να διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση.

Υπογράφοντας αυτήν την έκκληση, θα σταλεί γράμμα στον Υπουργό Δικαιοσύνης και στoν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ζητώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τον θάνατο του Ζακ, και:

– Τη διασφάλιση ότι όλοι οι δράστες στις επιθέσεις ενάντια στον Ζακ, και όσοι συντέλεσαν στον θάνατό του, θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

– Τη διασφάλιση ότι στη διαδικασία απόδοσης δικαιοσύνης, θα διερευνηθεί από τις αρμόδιες αρχές, το ενδεχόμενο να υπήρξε κίνητρο μίσους, διάκρισης ή οποιασδήποτε άλλης προκατάληψης, στην επίθεση.

Για να υπογράψετε κάντε κλικ εδώ.

#Justice4ZakZackie




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!