Τα στερεότυπα γύρω απ΄τα φύλα επηρεάζουν τη στάση της κοινωνίας απέναντι στα γκέι άτομα

26/12/2019
από

Οι γκέι άνδρες και οι λεσβίες γίνονται συχνά στόχοι διακρίσεων ακόμη και επιθέσεων στην κοινωνία. Σε μια προσπάθεια να αποδομήσουν τις προκαταλήψεις που προκαλούν τις ομοφοβικές συμπεριφορές, η Maria Laura Bettinsoli, η Alexandra Suppes και ο Jamie Napier (απο το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και του Αμπού Ντάμπι) αποφάσισαν τα αρχίσουν απ’ τις αντιλήψεις και τα στερεότυπα, που υπάρχουν γύρω απ΄τα φύλα και συγκεκριμένα με τις προσδοκίες της κοινωνίας και τον τρόπο με τον οποίο περιμένει να ενεργήσουν οι άντρες και οι γυναίκες.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γκέι άνδρες θεωρούνται περισσότερο αντιπαθητικοί απ΄τις λεσβίες σε 23 χώρες, λόγω των κοινωνικών αντιλήψεων και τα στερεότυπα που σχετίζονται με την ανδρική ταυτότητα.

Τα αποτελέσματά τους δείχνουν, επίσης, ότι οι αρνητικές συμπεριφορές καθοδηγούνται από την αντίληψη ότι οι γκέι και οι λεσβίες παραβιάζουν τα παραδοσιακά πρότυπα των φύλων και τις παγιωμένες κοινωνικές νόρμες.

Η έρευνα πρόκειται να δημoσιευτεί στην έκδoση τoυ Social Psychological and Personality Science.

Η ομάδα αξιολόγησε ξεχωριστά τη στάση απένταντι στους γκέι άνδρες και τις λεσβίες, επισημαίνοντας ότι οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονται στην ομοφυλοφιλία ως ευρεία κατηγορία και δεν διαχωρίζουν τις στάσεις ανά ταυτότυτα φύλου.

Η Bettinsoli και οι συνάδελφοί της αναγνώρισαν όμως το ότι οι ομοφυλόφιλοι άνδρες βαθμολογούνται περισσότερο αρνητικά από τις λεσβίες στη πλειονότητα των δειγμάτων τους.

Αυτά τα ευρήματα αφορούν στις χώρες, όπως το Βέλγιο, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, το Μεξικό, το Περού, Το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία.

“Επίσης, διαπιστώσαμε ότι, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες, τα στερεότυπα για τα φύλα συνδέονται με αντι-γκέι συμπεριφορές – τόσο σε γκέι άνδρες όσο και σε λεσβίες – σε κάθε δυτική χώρα“, λέει η Bettinsoli.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!