Μια τρανς γυναίκα, η οποία εργάζεται στο υπουργείο Οικονομικών και Εμπορίου της Ιαπωνίας, κατάφερε επιτυχώς να μηνύσει τον προϊστάμενό της, ο οποίος της αρνιόταν το δικαίωμα να κάνει χρήση της τουαλέτας που επιθυμεί με βάση την ταυτότητα φύλου της.

Το δικαστήριο αποζημίωσε με 1,32 εκατομμύρια γεν την γυναίκα, λόγω του ότι αναγκαζόταν να χρησιμοποιεί κάποια άλλη τουαλέτα, εκτός από τις γυναικείες τουαλέτες, που υπήρχαν στον όροφο του γραφείου της. Ο δικαστής Κένζι Εμπάρα είπε ότι αυτό ήταν παράνομο, διότι «περιόριζε την ανάγκη του ατόμου να ζει τη ζωή του σύμφωνα με το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται» . Η απόφαση, επίσης, υποχρεώνει το Υπουργείο και όλα τα εργαζόμενα σε αυτό άτομα, να επιτρέπουν σε όλα τα άτομα να χρησιμοποιούν όποια τουαλέτα εκείνα επιθυμούν, χωρίς να χρειάζεται να ενημερώσουν για την τρανς ταυτότητά τους.

Ο Εμπάρα χαρακτήρισε, επίσης, παράνομο για τους εργοδότες να ζητάνε επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου από τα εργαζόμενα άτομα προκειμένου να αναγνωριστεί το φύλο τους. Μία τέτοια παράνομη απόφαση πήρε το άτομο που είναι υπεύθυνο για το προσωπικό του εν λόγω Υπουργείου, το οποίο είπε στην γυναίκα να «επιστρέψει πίσω στο να είναι άντρας» αν δε σκοπεύει να κάνει επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου.

Μέχρι σήμερα, προκειμένου να προχωρήσεις σε διόρθωση των νομικών εγγράφων σου και στοιχείων σου αναφορικά με το φύλο, σύμφωνα με το ανώτατο δικαστήριο της Ιαπωνίας, έπρεπε να προχωρήσεις σε στείρωση, να είσαι ανύπαντρος ή ανύμφευτη, να μην έχεις παιδιά κάτω από 20 χρονών και να έχεις κάνει επεμβάσεις επαναπροσδιορισμού φύλου – λίγο πολύ δηλαδή, ό,τι συνέβαινε μέχρι πρόσφατα και στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το Telegraph, αυτή είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται ένα άτομο σε μια τέτοια υπόθεση στην Ιαπωνία. Η ζωή των τρανς ατόμων είναι αρκετά δύσκολη στην Ιαπωνία, όπου σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δε γνωρίζει τι είναι η τρανς ταυτότητα.

«Η απόφαση αυτή θα ενθαρρύνει και άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Οι εργοδότες θα πρέπει να σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε η τρανς γυναίκα που κέρδισε τη δίκη σε μια συνέντευξη τύπου μετά την απόφαση της δίκης.