Ανεμπόδιστη πώληση προϊόντων που υπόσχονται τη «θεραπεία του HIV»

16/10/2019
από
Ανεμπόδιστη πώληση προϊόντων που υπόσχονται τη «θεραπεία του HIV»
Ανεμπόδιστη πώληση προϊόντων που υπόσχονται τη «θεραπεία του HIV»

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος, Θετική Φωνή, για την ανεμπόδιστη πώληση προϊόντων που υπόσχονται τη «θεραπεία του HIV» .

Η Θετική Φωνή με τη δημοσίευση σχετική κειμένου αναφέρεται σε πρόσφατη “αθώωση από την Ελληνική Δικαιοσύνη γυναίκας, η οποία κατηγορούνταν για διάδοση ψευδών ειδήσεων και για απάτη, καθώς μέσα από την ιστοσελίδα της ισχυριζόταν πως θεραπεύει τον HIV” . Μάλιστα φαίνεται ότι η ίδια αναφερόταν στον ιό του HIV ως “ανύπαρκτο” και προϊόν “απάτης” προτρέποντας τους ασθενείς να διακόψουν την αγωγή τους.

Το κείμενο συνεχίζει με λεπτομέρειες γύρω από το ζήτημα:

Πιο συγκεκριμένα, η κατηγορία αφορούσε στην πώληση μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος μίας «Ολιστικής Φυσικής Αγωγής για την Αντιμετώπιση της νόσου AIDS/HIV» με κόστος 84 ευρώ το τεμάχιο. Επιπλέον όμως, η γυναίκα ισχυριζόταν ότι ο ιός HIV είναι «ανύπαρκτος» και αποτελεί «απάτη» του ιατροφαρμακευτικού κατεστημένου, παρακινώντας τους οροθετικούς ασθενείς να διακόψουν τη θεραπεία τους και να καταναλώνουν τα προϊόντα της που περιέχουν γαϊδουράγκαθο, καναβέλαιο και λινέλαιο, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή τους.

Όπως ανέφερε η εισαγγελέας της έδρας, σύμφωνα με το νέο ποινικό κώδικα για να καταδικαστεί κάποιος για διάδοση ψευδών ειδήσεων «θα πρέπει να προκαλέσει φόβο σε αόριστο αριθμό ανθρώπων, ή σε συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να προβούν σε μη προγραμματισμένες πράξεις ή σε ματαίωση τους. Στην προκειμένη περίπτωση δεν προέκυψε αυτό» .

Αντίστοιχα για το αδίκημα της απάτης, «σύμφωνα με τον νέο ποινικό κώδικα για να καταδικαστεί κάποιος θα πρέπει να αποδειχθεί ότι υπέστη ζημία κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο, συν τοις άλλοις απαιτείται έγκληση για την συγκεκριμένη πράξη. Έγκληση (σημ.: «μήνυση» από παθόντα) σε αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει» .

Στη βάση των παραπάνω δεδομένων, ο νέος ποινικός κώδικας αφήνει ουσιαστικά ανυπεράσπιστους τους πολίτες απέναντι σε επιτήδειους που διασπείρουν αυταπόδεικτα ψευδείς ειδήσεις, ακόμη και αν αυτές απειλούν τη δημόσια υγεία. Με απλά λόγια, για να καταδικασθεί ένα πρόσωπο με αυτές τις κατηγορίες θα πρέπει ένας οροθετικός ασθενής να διακόψει τη θεραπεία του και να λάβει τα προϊόντα που πωλεί. Αφού υποστεί βλάβη, μόνο τότε θα μπορεί να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να αξιώσει την καταδίκη του και τη διακοπή της παράνομης πράξης του.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από έγγραφη καταγγελία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας προςτον Ε.Ο.Φ. το καλοκαίρι του 2018 για τη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Οργανισμός γνωστοποίησε στη «Θετική Φωνή» πως τα συγκεκριμένα σκευάσματα δεν έχουν πράγματι άδεια κυκλοφορίας και εφιστά την προσοχή του κοινού. Συμπληρωματικά, πρότεινε προς το Υπουργείο Υγείας την επιβολή κυρώσεων προς την εταιρεία για παράβαση των διατάξεων της φαρμακευτικής νομοθεσίας, ενώ με απόφαση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο. Τέλος, ζητήθηκε από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η κατάργηση του εν λόγω ηλεκτρονικού καταστήματος. Παρά τις παραπάνω αποφάσεις, η εν λόγω ιστοσελίδα συνεχίζει ελεύθερα να πωλεί τα φυτικά σκευάσματα και να ισχυρίζεται ψευδώς και παραπλανητικά ότι θεραπεύει την HIV λοίμωξη.” 

Διαβάστε το κείμενο της Θετικής Φωνής εδώ.




Δες και αυτό!