Mezipatra Queer Festival: Ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ queer κινηματογράφου στην Ευρώπη

14/10/2019

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και παλιότερα queer film φεστιβάλ στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο λόγος για τον Mezipatra Queer Festival, το οποίο ανοίγει τις πόρτες αυτό τον Νοέμβριο στην Τσεχία.

Συγκεκριμένα, η 20ή διοργάνωση του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 7 – 14 Νοεμβρίου στην Πράγα και μέχρι τις 22 Νοεμβρίου στο Μπρνο.

Φέτος, το φεστιβάλ έχει ετοιμάσει για τους επισκέπτες τις καλύτερες queer ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, δίνει έμφαση στις ξεχωριστές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του.

Επίσης, για πρώτη φορά εγκαινιάζει μια ειδική κατηγορία για επαγγελματίες.

Το μήνυμα της φετινής διοργάνωσης είναι το “Wind of Change”.

“Αυτή η επέτειος μας δίνει την ευκαιρία να δώσουμε έμφαση στις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις του φεστιβάλ. Το Mezipatra υπήρξε πάντα ενεργό σε ό,τι συμβαίνει στην κοινωνία και το πρόγραμμά του αντικατοπτρίζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι queer κοινότητες”, δηλώνει η Sandra Hezinová, διευθύντρια του φεστιβάλ.

“Μέσα από το φετινό θέμα, τονίζουμε την αμοιβαία αλληλεγγύη και δίνουμε έμφαση στην αναγκαιότητα να υπάρξει μια ενεργή δύναμη που δεν θα αποθαρρυνθεί από τα εμπόδια για την καταπολέμηση της ισότητας και της αποδοχής από ολόκληρη την κοινωνία”.

Οι ταινίες του φεστιβάλ

Το φεστιβάλ θα ανοίξει με την ταινία Αdam, μια ανεξάρτητη αμερικανική παραγωγή από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Rhys Ernst, έναν από τους παραγωγούς της σειράς Transparent. Η ταινία του πολλά υποσχόμενου τρανς κινηματογραφιστή, βασίζεται στο μυθιστόρημα της Ariel Schrag, για ένα επώνυμο άτομο που αρνείται τη cis ταυτότητά του για να κερδίσει το πρόσωπο που αγαπά. Μια αυθεντική queer κωμωδία. Ο Rhys Ernst θα προλογίσει την ταινία στο φεστιβάλ.

Rhys Ernst

Μια ακόμη σημαντική ταινία είναι το And Then We Danced του Leban Akin. Η ταινία μας μεταφέρει στη Γεωργία του σήμερα και στην καταπίεση της ετεροκανονικής κοινωνίας. Η ταινία έχει κερδίσει αρκετά βραβεία ενώ ήταν η επιλογή της Σουηδίας για τα Όσκαρ και την κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης.

And Then We Danced
And Then We Danced

Το τελευταίο δράμα του Xavier Dolan, Matthias & Maxime είναι μία από τις πιο σημαντικές προσθήκες του φεστιβάλ. Η ταινία πραγματεύεται τη σχέση δύο φίλων, η οποία φαίνεται να αλλάζει μετά από ένα φιλί.

Matthias and Maxime

Στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ ξεχωρίζει φυσικά το Seahorse, που μας δείχνει την πορεία ενός τρανς άνδρα που αποφασίζει να κάνει παιδί αλλά και το Changing the Game, για τη ζωή των τρανς έφηβων αθλητών.

Seahorse
Seahorse

Στα πλαίσια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν αρκετές εκδηλώσεις αλλά και πολύχρωμα πάρτι με διάσημους Djs (DJ Killa κ.α.).

Δείτε το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

iNFO

QFF Mezipatra 2019
Πράγα 7. – 14. 11.
Μπρνο 15. – 22. 11.
www.mezipatra.cz

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!