Πώς μπορεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να προστατεύσει τα δικαιώματα των γκέι, λεσβιών, αμφιφυλόφιλων και τρανς εργαζομένων στο χώρο εργασίας τους και τα δικαιώματα των θρησκευτικών ομάδων, να απασχολούν ανθρώπους, που συμφωνούν σε θέματα σεξουαλικότητας, σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου;

Τρεις τρέχουσες υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου εγείρουν όλα αυτά το ερώτημα – αλλά ίσως να μην απαντηθούν σύντομα. Την Τρίτη, το Ανώτατο Δικαστήριο άκουσε τα επιχειρήματα των ανθρώπων από υποθέσεις διακρίσεων σε βάρος του σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και της έκφρασης και ταυτότητας φύλου.

Και στα τρία περιστατικά, το δικαστήριο εξετάζει κατά πόσο ο νόμος του 1964 για τα δικαιώματα των πολιτών προστατεύει τους ΛΟΑΤ ανθρώπους από το να απολύονται λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή/και της ταυτότητας φύλου τους. Ο τίτλος VII του νόμου λέει ότι οι εργοδότες δεν μπορούν να απολύσουν κάποιο άτομο “εξαιτίας του φύλου” . Το δικαστήριο πρέπει να αποφασίσει εάν το φύλο εδώ θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.

Οι δικηγόροι των Τζέραλντ Μποστόκ από τη Γεωργία, Ντον Ζάρντα από τη Νέα Υόρκη και Αίε Στέφενς από το Μίτσιγκαν, ισχυρίζονται ότι ο νόμος βάση του Τίτλου VII, θα έπρεπε να τους είχε προστατεύσει.

Η άλλη πλευρά λέει ότι αυτό δεν είναι στην ερμηνεία του νόμου, όταν το Συνέδριο τον είχε ψηφίσει το 1964. Υποστηρίζουν ότι κανείς δεν σκέφτηκε για τον σεξουαλικό προσανατολισμό, ή την ταυτότητα φύλου τότε, οπότε ο νόμος δε θα πρέπει να ερμηνεύεται για να προστατεύει τους ΛΟΑΤ ανθρώπους από τις διακρίσεις στην εργασίας τους σήμερα.

Ορισμένες μεγάλες ευαγγελικές ομάδες μάλιστα, όπως η Εθνική Ένωση Ευαγγελιστών, η Ευαγγελιστική Ένωση Billy Graham και το Συμβούλιο για τα Χριστιανικά Κολέγια και Πανεπιστήμια (CCCU) πρόσθεσαν ότι η επέκταση του ορισμού του “φύλου” για την προστασία των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ ανθρώπων, θα μπορούσε να επηρεάσει τις πρακτικές απασχόλησης των εκκλησιών και των χριστιανικών θεσμών.

“Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα θρησκευτικά πανεπιστήμια επιδιώκουν να προσλάβουν εργαζόμενους, που υποστηρίζουν τις θρησκευτικές τους αποστολές” , έγραψαν οι δικηγόροι του CCCU. “Η αναμόρφωση του καθεστώτος για την εξίσωση του φύλου με τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου θα δημιουργούσε νέες συγκρούσεις για πολλά θρησκευτικά πανεπιστήμια που προσλαμβάνουν εργαζόμενους των οποίων οι πεποιθήσεις και οι πρακτικές θα προωθήσουν τη θρησκευτική τους αποστολή” .

Για τον νόμο Becket, ο οποίος υιοθετεί περιπτώσεις θρησκευτικής ελευθερίας, δήλωσαν στο δικαστήριο, ότι η επέκταση του ορισμού του φύλου θα “προκαλέσει ανοιχτή σύγκρουση” με πρακτικές απασχολησιμότητας που βασίζονται στην πίστη.

Οι ευαγγελικές ομάδες υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν νόμοι για την προστασία των ΛΟΑΤ ανθρώπων στο χώρο εργασίας, αλλά αυτές πρέπει να εξισορροπούνται με την αντίστοιχη προστασία για θρησκευτικές ομάδες.

Το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του μέχρι το τέλος της θητείας του, τον Ιούνιο του 2020.