Κι όμως το Grindr είναι χειρότερο από το GNTM

09/10/2019

Πολλές είναι οι συζητήσεις που έχουν ανοίξει πάλι, σχετικά με το bodyshaming και γενικότερα τα στερεότυπα γύρω από το ανθρώπινο σώμα, με αφορμή την προβολή του νέου κύκλου του Greece’s Next Top Model (GNTM).

Και ενώ αρκετοί από εμάς μπαίνουμε (ορθώς) στη διαδικασία να κράξουμε για τα μηνύματα που περνά το συγκεκριμένο ριάλιτι και τα πρότυπα που προωθεί, καταλήγουμε να ασπαζόμαστε ακριβώς την ίδια τοξική φιλοσοφία κάθε φορά που μπαίνουμε σε εφαρμογές όπως το Grindr, εμμένοντας σε συγκεκριμένους σωματότυπους.

Μια νέα έρευνα από το πανεπιστήμιο του Γουότερλου, έδειξε πως oι εφαρμογές όπως το Grindr επιδρούν αρνητικά στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες του αντιλαμβάνονται το σώμα τους και κυρίως το βάρος τους.

“Οι dating εφαρμογές έχουν γίνει αρκετά δημοφιλείς την τελευταία δεκαετία και έχουν αλλάξει ριζικά τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι συνδέονται μεταξύ τους”, δήλωσε ο Έρικ Φίλις, υποψήφιος διδάκτορας δημόσιας υγείας κι επικεφαλής της έρευνας. “Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι το στίγμα σε σχέση με το βάρος διαιωνίζεται από τους χρήστες και ενσωματώνεται στη βασική πληροφόρηση της εφαρμογής.”

Για παράδειγμα, επειδή το Grindr διευκολύνει την ανωνυμία περισσότερο από άλλες εφαρμογές (δεν απαιτεί όνομα ή σύνδεσμο σε άλλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης) και επειδή οι προκαθορισμένες περιγραφές σώματος αναγνωρίζονται με λέξεις όπως “‘toned, average, large, muscular, slim ή stocky”, οι χρήστες αποκτούν αρνητική γνώμη για το βάρος τους, αφού μπαίνουν στη διαδικασία να το κατατάξουν σε μια από αυτές τις κατηγορίες.

Επίσης, τα αρνητικά σχόλια που μπορεί να λάβουν από άλλους χρήστες και η εμμονή γύρω από συγκεκριμένους σωματότυπους, συμβάλλουν εξίσου στην προώθηση του στίγματος.

“Το ανθρώπινο σώμα στο Grindr περνά σε καθεστώς σεξουαλικής αντικειμενοποίησης και υφίσταται διαρκώς μια διαδίκασια σύγκρισης. Οι χρήστες τείνουν να συγκρίνουν το σώμα τους με τα σώματα που βλέπουν σε άλλες φωτογραφίες τα οποία συχνά αποτελούν προϊόν επεξεργασίας.”

Το ανθρώπινο σώμα έχει παρά πολλές εκφράσεις, επομένως κι τρόπος με τον οποίο το αναγνωρίζουμε δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία.

Καλό είναι το θυμόμαστε αυτό την επόμενη φορά που θα δούμε το GNTM και κυρίως την επόμενη που θα μπούμε στο Grindr.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!