Στυγνή δολοφονία γκέι άνδρα με ματσέτες στην Ουγκάντα

07/10/2019
από
Στυγνή δολοφονία γκέι άνδρα με τσάπες και ματσέτες στην Ουγκάντα
Στυγνή δολοφονία γκέι άνδρα με τσάπες και ματσέτες στην Ουγκάντα

Ένας γκέι άνθρωπος δολοφονήθηκε σε μία βάναυση επίθεση, που δέχτηκε στο σπίτι του με ματσέτες. Η βαρβαρότητα της επίθεσης έχει σοκάρει την τοπική και διεθνή ΛΟΑΤ+ κοινότητα.

Ο Wasswa John ήταν ακτιβιστής, σύμφωνα με μια ανώνυμη πηγή, χτυπήθηκε μέχρι θανάτου από μια ομάδα άγνωστων ντόπιων στην περιοχή Jinja.

Πέρασε δυο μέρες στο νοσοκομείο, όπου φέρεται ότι κανένας άνθρωπος από τη βιολογική του οικογένεια δεν τον επισκέφτηκε, καθώς, σύμφωνα με ακτιβιστές είπαν ότι η οικογένειά του, τον αποκλήρωσε, όταν ανακάλυψε ότι ήταν ομοφυλόφιλος.

Μια ανώνυμη πηγή επιβεβαίωσε στο PinkNews ότι ο Brian (όπως φώναζαν τον John οι φίλοι του) υπέκυψε στα τραύματά του μια μέρα μετά την επίθεση της 4ης Οκτωβρίου. Η κηδεία του πραγματοποιήθηκε χθες (6 Οκτωβρίου) στο Λουγκάζι, μια πόλη στην περιοχή Buikwe στην κεντρική Ουγκάντα.

Ένα μέλος του Children Of The Sun Foundation (COSF), μιας οργάνωσης στην Ουγκάντα, ​​που υποστηρίζει τα ΛΟΑΤ+ άτομα και τα άτομα που ασχολούνται με τη σεξεργασία, είπε ότι ο Brian δέχτηκε την επίθεση από ντόπιους μέσα στο σπίτι του.

Ο Brian χτυπήθηκε σοβαρά και μαχαιρώθηκε. Οι επιτιθέμενοι βύθισαν pangas, ένα αφρικανικό εργαλείο που μοιάζει με ματσέτα, με το οποίο τρύπησαν το κεφάλι του.

Αφέθηκε να αιμορραγεί στο δωμάτιό του, με περίπου 10 ανοιχτές θανάσιμες πληγές στο κεφάλι του – αρκετά βαθιές – καθώς και με κοψίματα στο λαιμό, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση.

Ανώνυμο μέλος της ΛΟΑΤ κοινότητας της Ουγκάντα, δήλωσε: «Είναι μια θλιβερή στιγμή για την κοινότητα των ΛΟΑΤ ατόμων στην Ουγκάντα» .

Το ιατρικό προσωπικό προσπάθησε απεγνωσμένα να επαναφέρει τον Brian στο περιφερειακό Νοσοκομείο της Jinja. Ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και έχει προγραμματιστεί να κάνει αξονική, όμως δεν πρόλαβε. Το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου ο COSF ανακοίνωσε στο Facebook τον θάνατό του. Τα ΛΟΑΤ άτομα ανέφεραν το περιστατικό στις αρχές, αλλά δεν είναι αισιόδοξα: “Δε θα επιτευχθεί τίποτα θετικό. Οι δυνάμεις ασφαλείας μισούν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα με πάθος” .

11 Ιουνίου, Ουγκάντα
11 Ιουνίου, Ουγκάντα

Τα ΛΟΑΤ+ δικαιώματα στην Ουγκάντα

Η δολοφονία του Brian έρχεται την ίδια εβδομάδα που ένας υψηλόβαθμος υπουργός της κυβέρνησης της Ουγκάντα ​​αναφέρθηκε στα ΛΟΑΤ+ άτομα ως «τρομοκράτες» ζωντανά σε ένα τοπικό δελτίο ειδήσεων. Στην Ουγκάντα το να είσαι γκέι τιμωρείται με ισόβια. Η κυβέρνηση Museveni βρίσκεται στην εξουσία συνεχώς από το 1986, που έχει γράψει ιστορία αντι-κουήρ νομοθεσίας. Το μη-κολπικό σεξ είναι παράνομο σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα της χώρας, και τα ΛΟΑΤ άτομα δε διαθέτουν καθόλου νόμιμα δικαιώματα στην Ουγκάντα. Το πιο σουρεάλ στην όλη κατάσταση είναι ότι οι κουήρ σχέσεις ήταν συνηθισμένες και αποδεκτές στην προ-αποικιακή Ουγκάντα.




Δες και αυτό!