“Αξιότιμες χριστιανές” μπορούν να κάνουν διακρίσεις σε ομόφυλα ζευγάρια στην Αριζόνα

17/09/2019
από
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα έχει αποφανθεί ότι μια επιχείρηση καλλιγραφίας που διευθύνεται από δύο «αξιότιμες χριστιανές» γυναίκες μπορεί νομίμως να κάνει διακρίσεις σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών. (Unsplash)
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα έχει αποφανθεί ότι μια επιχείρηση καλλιγραφίας που διευθύνεται από δύο «αξιότιμες χριστιανές» γυναίκες μπορεί νομίμως να κάνει διακρίσεις σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών. (Unsplash)

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα έχει αποφανθεί ότι μια επιχείρηση καλλιγραφίας, που διευθύνεται από δύο «αξιότιμες χριστιανές» γυναίκες μπορεί νομίμως να κάνει διακρίσεις σε βάρος ομόφυλων ζευγαριών.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου, ότι το Brush & Nib Studio θα μπορούσε νομίμως να αρνηθεί να δημιουργήσει γαμήλιες προσκλήσεις για ομόφυλα ζευγάρια.

Οι ιδιοκτήτες του στούντιο Joanna Duka και Breanna Koski που εκπροσωπούνται από την Alliance Defending Freedom, μια αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα μίσους, υποστήριξαν ότι ο νόμος κατά των διακρίσεων του Φοίνιξ παραβίασε τα συνταγματικά τους δικαιώματα.

Δήλωσαν ακόμη ότι πιστεύουν πως «ο Θεός δημιούργησε δύο διαφορετικά φύλα κι ότι μόνο ένας άνδρας και μια γυναίκα μπορούν να ενωθούν σε γάμο» και ως εκ τούτου δε μπορούσαν να «δημιουργήσουν τέχνη» που να αντικρούει τις χριστιανικές τους «πεποιθήσεις και το μήνυμά τους» .

Η απόφαση του δικαστηρίου ανέφερε ότι «τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και της ελεύθερης άσκησης της θρησκείας είναι τόσο πολύτιμα για το έθνος από την ίδρυσή του» , τα οποία «δεν περιορίζονται πίσω από τις πόρτες ενός σπιτιού, ή μιας εκκλησίας ενός ατόμου, ή σε ιδιωτικές συνομιλίες με φιλικά πρόσωπα και με την οικογένεια” .
“Αυτές οι εγγυήσεις προστατεύουν το δικαίωμα κάθε Αμερικανού πολίτη να εκφράζει τις πεποιθήσεις του στο δημόσιο χώρο. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα δημιουργίας και πώλησης κειμένων, ζωγραφικής και τέχνης που εκφράζουν τις ειλικρινείς θρησκευτικές πεποιθήσεις ενός ατόμου” , συνέχισε το δικαστήριο.

“Οι πεποιθήσεις των Duka και Koski σχετικά με τον ομόφυλο γάμο μπορεί να φαίνονται ντεμοντέ ή ακόμα και προσβλητικές για κάποιους. Αλλά οι εγγυήσεις του ελεύθερου λόγου και της θρησκευτικής ελευθερίας δεν είναι μόνο για όσους θεωρούνται επαρκώς διαφωτισμένοι, προχωρημένοι ή προοδευτικοί. Είναι για όλους. Εξάλλου, ενώ οι δικές μας ιδέες μπορεί να είναι δημοφιλείς σήμερα, ίσως να μην είναι αύριο.” 

Η προσεκτικά διατυπωμένη απόφαση ανατρέπει μια απόφαση του 2018 από ένα χαμηλότερο δικαστήριο κατά των Duka και Koski. Το Ανώτατο Δικαστήριο τόνισε ότι η απόφαση αυτή ισχύει μόνο για το Brush & Nib και τις προσαρμοσμένες γαμήλιες προσκλήσεις του. Δεν επηρεάζει με άλλον τρόπο τον νόμο του Φοίνιξ κατά των διακρίσεων, ούτε δίνει στην Brush & Nib “μια γενική απαλλαγή” .

Η δήμαρχος του Φοίνιξ, Κέιτ Γκάλεγκο, δήλωσε ότι η απόφαση “δεν είναι νίκη, αλλά δεν είναι και ζημιά” και εξήγησε ότι: “Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε μια συζήτηση για την ισότητα στην κοινότητα αυτή” , δήλωσε σε συνέντευξη τύπου.

Ωστόσο, η εκπρόσωπος της Αριζόνα με τους Δημοκρατικούς, Σαρλίν Φερνάντες προειδοποίησε ότι η απόφαση θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω δοκιμές των νόμων κατά των διακρίσεων του Φοίνιξ.
“Ευτυχώς η απόφαση αφήνει το διάταγμα σε ισχύ” , ανέφερε σε δήλωσή της και πρόσθεσε ότι: “Ωστόσο, να είστε βέβαιοι, ότι αυτή είναι μόνο η μύτη της καμήλας κάτω από τη σκηνή.”




Δες και αυτό!