Για τρίτη συνεχή χρονιά βδομάδα υπερηφάνειας στη FIFA

12/09/2019
από
Για τρίτη συνεχή χρονιά βδομάδα υπερηφάνειας στη FIFA
Για τρίτη συνεχή χρονιά βδομάδα υπερηφάνειας στη FIFA

Η επόμενη εβδομάδα στον χώρο του ποδοσφαίρου ονομάζεται “Παίξτε με υπερηφάνεια” και διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά, από το LGBT & Allies Coaches Advocacy Group, όπου όλοι οι αθλητές ποδοσφαίρου, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, φορούν κορδόνια, κάλτσες, μπλουζάκια στα χρώματα του ουράνιου τόξου, για να δείξουν την υποστήριξή τους στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Για τρίτη συνεχή χρονιά βδομάδα υπερηφάνειας στη FIFA
Για τρίτη συνεχή χρονιά βδομάδα υπερηφάνειας στη FIFA

Στην ιστοσελίδα της, η United Soccer Coaches προωθεί αυτή τη δράση ως βδομάδα υπερηφάνειας, που για φέτος θα διαρκέσει από τις 16/09 ως τις 22/09.

“Οι ομάδες σε όλη τη χώρα μπορούν να δείξουν την υποστήριξή τους στους αθλητές και τους προπονητές τους που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα φορώντας κορδόνια ουράνιου τόξου στο κολέγιο, στο γυμνάσιο ή σε συλλογικό επίπεδο.” 

Δυστυχώς, υπάρχουν αντιδράσεις σ’ αυτό, όπως η εκείνη της μητέρας ενός ποδοσφαιριστή, της Τζένιφερ Μπράσον, που λέει ότι η προώθηση μιας συγκεκριμένης άποψης, με την οποία ορισμένοι παίκτες μπορεί να διαφωνούν, παραβιάζει τους διεθνείς κανόνες του παιχνιδιού και την ελευθερία της συνείδησης:

“Δε συμφωνούν όλοι με τους σκοπούς που αντιπροσωπεύει το ΛΟΑΤ ουράνιο τόξο” , γράφει η Μπράσον στον ιστότοπό της και συνεχίζει ότι: “Ο αθλητικός εξοπλισμός δεν πρέπει να έχει πολιτικά, θρησκευτικά ή προσωπικά συνθήματα, δηλώσεις ή εικόνες” .

Η Μπράσον λέει ότι η πολιτική – η πολιτική του καθενός – δεν ανήκει στον αθλητισμό. Έχει ιδρύσει μάλιστα το Let All Play, με σκοπό να ξεκινήσει διεθνή αναφορά προς τη FIFA, για να επιβάλει κανόνες εναντίον των πολιτικών συμβόλων, όπως το ουράνιο τόξο. Όμως, πέρα από αυτό, η ίδια κάνει λόγο για παραβίαση των δικαιωμάτων των παικτών, και περιπώσεων παικτών που εμποδίστηκε η σταδιοδρομία τους επειδή δε συμφωνούν με δράσεις, όπως η προώθηση του “Pride” :

“Οι παίκτες που έχουν αρνηθεί να φορέσουν το ΛΟΑΤ ουράνιο τόξο σε διεθνές παιχνίδι και σε πρωτάθλημα έχουν παρενοχληθεί και τώρα κινδυνεύουν να βρεθούν σε μειονεκτική θέση στην καριέρα τους” , γράφει η Μπράσον στο μπλογκ της.

Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι η Εθνική Ομάδα των Γυναικών των ΗΠΑ, που εμπόδισε μία κορυφαία παίκτρια, την Τζέιλίν Χινκλ, να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο αγώνα το 2018, επειδή αρνήθηκε να φορέσει τον αριθμό της, στα χρώματα του ουράνιου τόξου. Τελικά, δεν προσκλήθηκε καν στην ομάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου των ΗΠΑ, παρόλο που είναι μία από τις καλύτερες.

Η αφοσιωμένη χριστιανή, Χινκλ, είπε στο CBN News το 2018 ότι μετά από ημέρες προσευχής στο θέμα, απλώς δεν πίστευε ότι ο Θεός ήθελε να φορέσει μια φανέλα ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας:
“Ένιωσα τόσο καταδικασμένο το πνεύμα μου, ότι δεν ήταν δική μου δουλειά να φορώ αυτή τη φανέλα” , δήλωσε και πρόσθεσε ότι: “Έδωσα στον εαυτό μου τρεις μέρες για να αναζητήσω, να προσευχηθώ και να καθορίσω τι καλούμαι να κάνω σε αυτήν εδώ την κατάσταση” .

Η Χινκλ, έκανε ένα δύσκολο τηλεφώνημα και αποχώρησε το 2017, από την ομάδα που τελικά κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο στο γυναικείο ποδόσφαιρο το 2019.

Η Washington Post ανέφερε ότι η Άσλιν Χάρις, μία από τις πρώην συμπαίκτριές της, έγραψε στο τουίτερ: “Χινκλ, η ομάδα μας υποστηρίζει την συμπερίληψη. Η θρησκεία σου δεν ήταν ποτέ το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι η μισαλλοδοξία σου και το ότι είσαι ομοφοβική.” 




Δες και αυτό!