H πρώτη δικαστική νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στο Καζακστάν

09/09/2019
από

Μια αμφιλεγόμενη υπόθεση, που χρειάστηκε ενάμιση χρόνο για να φτάσει στο δικαστήριο του Καζακστάν, αποτελεί πλέον την πρώτη δικαστική νίκη για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας.

Τον Ιανουάριο του 2018, ένας άνδρας (Eldar Mamedov) τράβηξε ένα βίντεο με δύο γυναίκες να φιλιούνται σε έναν κινηματογράφο στην πόλη Almaty.

Ο Mamedov στη συνέχεια δημοσίευσε το βίντεο στο Facebook, το οποίο ξεπέρασε τις 60.000 προβολές ενώ κοινοποιήθηκε και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τα πρόσωπα και των δύο γυναικών φαίνονταν κανονικά, κάνοντας εύκολη την αναγνώρισή τους. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που κάτω από το βίντεο έγραψαν σχόλια τύπου: “Δεν τις σκότωσαν ακόμη;”.

Με φόβο για τη ζωής τους, οι δύο γυναίκες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το Καζακστάν για οκτώ μήνες.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2018, οι γυναίκες κατέθεσαν αγωγή ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου του Almue, υποστηρίζοντας ότι το βίντεο τραβήχτηκε χωρίς τη συγκατάθεσή τους και επομένως ήταν παράνομο. Ζήτησαν μάλιστα αποζημίωση από τον Mamedov. Η προσπάθειά τους υποστηρίχθηκε και από τη Φεμινιστική Πρωτοβουλία του Καζακστάν “Feminita”, ενώ και η LGBTIQ κοινότητα έσπευσε να στηρίξει την υπόθεσή τους.

Λίγους μήνες μετά, το Δικαστήριο αποφάσισε  υπέρ τους ορίζοντας αποζημίωση ύψους 15.000 τένγκε (35 ευρώ). Ο Mamedov όμως  άσκησε έφεση στην απόφαση.

Στις 17 Αυγούστου του 2018, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του Mamedov, ανατρέποντας την απόφαση του προηγούμενου δικαστηρίου. Η απόφαση βασίστηκε στο άρθρο 20 του Συντάγματος, σχετικά με το δικαίωμα της ελεύθερης μετάδοσης και διάδοσης πληροφοριών. Το δικαστήριο πρόσθεσε επίσης ότι “η κοινωνία μας δεν είναι έτοιμη για ανοικτές σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου. Ο γάμος και η οικογένεια επιτρέπουν μια νομική ένωση μόνο μεταξύ ανδρών και γυναικών, οι ενώσεις ομοφυλοφίλων δεν επιτρέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία της Δημοκρατίας του Καζακστάν”.

Υποστήριξε επίσης ότι οι γυναίκες έδρασαν εναντίον της ηθικής, ενώ αναγνώρισε τον Mamedov ως “υπερασπιστή της ηθικής”.

“Οι ενέργειες αυτές στα μάτια της πλειοψηφίας της κοινωνίας θεωρούνται ανήθικες και άσεμνες και το γεγονός ότι αυτό συμβαίνει μπροστά στα παιδιά είναι γενικά ανήθικο και επηρεάζει τη  συνείδηση ​​των παιδιών”, ανέφερε χαρακτηριστικά το δικαστικό συμβούλιο.

Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο το Ανώτατο Δικαστήριο κατέληξε υπέρ των γυναικών, επικρίνοντας έντονα την απόφαση του Εφετείου να υποστηρίξει τον Mamedov. Στην απόφασή του, το Ανώτατο Δικαστήριο δήλωσε ότι: “το Εφετείο διέπραξε ουσιαστική  παραβίαση του δικαιώματος αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με το Άρθρο 145 του Αστικού Κώδικα και παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων των εναγόντων, που εγγυάται το άρθρο 18, σύμφωνα με το οποίο όλοι έχουν το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, τα προσωπικά και οικογενειακά μυστικά, την προστασία της τιμής και της αξιοπρέπειας”.




Δες και αυτό!