Όταν ο Μάικ Πενς έφτασε στην Ισλανδία, τον περίμενε μια υπέροχη παράταξη από πολύχρωμες σημαίες του ουράνιου τόξου.

Ο Ισλανδός πρόεδρος Γιοχάνεσον φορά ένα βραχιολάκι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Πενς στο Χοέβθι του Ρέικιαβικ. Φωτογραφία: Geirix/Reuters
Ο Ισλανδός πρόεδρος Γιοχάνεσον φορά ένα βραχιολάκι με τα χρώματα του ουράνιου τόξου στη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Πενς στο Χοέβθι του Ρέικιαβικ. Φωτογραφία: Geirix/Reuters

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς (Mike Pence) είναι ένας από τους πιο ομοφοβικούς και τρανσφοβικούς πολιτικούς, με μακρά ιστορία στήριξης των πολιτικών κατά της LGBTQ κοινότητας. Αντιτάχθηκε στο νομοσχέδιο, που επιτρέπει στους ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στο στρατό. Μίλησε στην ετήσια διάσκεψη του Συμβουλίου Οικογενειακής Έρευνας, κατά της LGBTQ κοινότητας το 2018, και ως κυβερνήτης της Ιντιάνα υπέγραψε νομοσχέδιο, που επέτρεπε στους ανθρώπους να κάνουν διακρίσεις, λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού ή/και ταυτότητας φύλου, με το πρόσχημα της θρησκευτικής ελευθερίας.
Προφανώς, αν και χριστιανός, έχασε το μέρος της Βίβλου, που αναφέρει “να αγαπάς τον πλησίον σου” .

Την Τετάρτη, ο Πενς έγινε ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος, που επισκέπτεται την Ισλανδία, μια χώρα μόλις 350.000 κατοίκων. Η τελευταία επίσκεψη από εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου ήταν από τον Τζορτζ H.W. Μπους, στο Ρέικιαβικ το 1983. Η Ισλανδία είναι μία από τις πιο υπέρ-LGBTQ χώρες στον κόσμο. Επιτρέπει σε όλα τα ζευγάρια να παντρευτούν ανεξάρτητα από το φύλο και η Εκκλησία της Ισλανδίας επιτρέπει, επίσης, τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών στους ναούς της. Σαφώς, ο Πενς δε θα ήταν μέλος αυτής της εκκλησίας.

Πάνω από 20 χρόνια πριν, η Ισλανδία κατέστησε παράνομο τον περιορισμό ατόμων, αγαθών, ή υπηρεσιών λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, και τις δημόσιες επιθέσεις, σε άτομα ή, ομάδες ανθρώπων με κοροϊδία, δυσφήμιση, κακοποίηση, ή απειλές λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού τους. Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην έχουν έναν τέτοιο νόμο στα ομοσπονδιακά βιβλία. Εάν είχαν, ο Πενς θα προσπαθούσε ίσως να το καταργήσει.

Όταν ο Πενς έφθασε στην Ισλανδία, τον υποδέχτηκε μία θάλασσα από σημαίες της LGBTQ περηφάνιας, που κυμάτιζαν απέναντι από το Χοέβθι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ισλανδίας, Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον (Guðni Jóhannesson). Το Χοέβθι είναι γνωστό από τη σύνοδο κορυφής του Ρέικιαβικ το 1986, μεταξύ των προέδρων Ρονάλντ Ρέιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών και του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ της Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. Αυτό ουσιαστικά ήταν ένα βήμα προς το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Μέσα στο κτίριο, οι σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σοβιετικής Ένωσης είναι κρεμασμένες σταυρωτά για να τιμήσουν τη συνάντηση. Ένα office park εταιρίας που βρίσκεται απέναντι από το ιστορικό κτίριο αποφάσισε να παραθέσει μία σειρά από σημαίες του ουράνιου τόξου για την περίσταση: «Αισθανθήκαμε μόνο την ανάγκη να γιορτάσουμε σήμερα την ποικιλομορφία και θέλαμε να το δείξουμε αυτό με τις πολύχρωμες σημαίες να κυματίζουν» , δήλωσε ο διευθυντής της εταιρείας Άγερ Μάουρ Θόρισσον (Ægir Már Þórisson), σύμφωνα με την The Guardian.

Όταν ο Πενς συναντήθηκε με τον Γιοχάνεσον, ο πρόεδρος τον περίμενε φορώντας ένα βραχιολάκι στα χρώματα του ουράνιο τόξο, ακριβώς όπως είχε κάνει κι όταν συναντήθηκε με έναν άλλο ομοφοβικό και τρανσφοβικό πρόεδρο, τον Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας.

Ο λαός της Ισλανδίας δείχνει περήφανα την πίστη του στην ελευθερία και την ισότητα. Ίσως εμπνεύσει Αμερικανούς σαν τον Πενς να αγκαλιάσουν τις ιδέες αυτές.

Γκέι εκπρόσωπος του Tραμπ προσπαθεί να πείσει ότι ο Μάικ Πενς δεν είναι ομοφοβικός