H κουήρ πλευρά του Όσλο που πρέπει να γνωρίσεις

05/09/2019

Η πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης που σε προσκαλεί να γνωρίσεις τον πειραματικό σχεδιασμό, την queer σκηνή της βόρειας Ευρώπης και φυσικά τους Βίκινγκς.

Τα βασικά

Έχει αναδειχθεί ως η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2019. Στόχος της, το 2030 να μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 95%. Τα επίπεδα ανοιχτότητας, προσβασιμότητας και ασφάλειας του Όσλο, μοναδικά. Περπατάς και νομίζεις ότι οι δρόμοι του είναι για σένα. Πάρκα, δάση, λίμνες. Τα αυτοκίνητα έχουν σχεδόν απαγορευτεί στο κέντρο κι όσα κυκλοφορούν είναι ηλεκτροκίνητα. Το τραμ και το τρόλεϊ κινούνται με υδροηλεκτρική ενέργεια. Μία από τις ακριβότερες πόλεις την Ευρώπης, ψέματα δε λέμε, μ’ ένα μπουκαλάκι νερό, ενδεικτικά, να κοστίζει 6 ευρώ, όμως το νερό της βρύσης είναι πόσιμο και καλύτερο από τα εμφιαλωμένα. Οι δωρεάν απολαύσεις στην πόλη είναι άπειρες και αξίζει το Όσλο-Pass, που προσφέρει δωρεάν είσοδο σε μια επιλογή από πάνω από 30 αξιοθέατα και μέσα μαζικής μεταφοράς, που μπορεί να σου εξοικονομήσει πολλά χρήματα, αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Τον Αύγουστο η θερμοκρασία κυμαίνεται από 18°C μέχρι και 21°C, είναι μέρα όλη μέρα και πραγματοποιούνται πολλά καλλιτεχνικά και πολιτιστικά Φεστιβάλ, όπως το Mela, το Oslo Jazz Festival και το Oslo Chamber Music Festival. Ο πειραματικός σχεδιασμός, η υπέροχη νυχτερινή ζωή, οι μοντέρνες γειτονιές και οι Βίκινγκς είναι εδώ!

Τι να δεις

Ξεκίνα από το Κοινοβούλιο Storinget, στις 13:30 πέρνα από το Βασιλικό Παλάτι (Slottet) για να δεις την εντυπωσιακή αλλαγή της φρουράς και φτάσε μέχρι το Δημαρχείο (Rådhuset) με τους πύργους και το ρολόι. Μετά, βόλτα στις παραμυθένιες συνοικίες Telhusbakken και Damstredet, για να θαυμάσεις τα ξύλινα σπίτια σε παστέλ αποχρώσεις του 17ου και 18ου αιώνα, μέχρι την Gamle Aker Kirke, εκκλησία που χρονολογείται από το 1150 και αποτελεί το παλαιότερο κτίριο της πόλης. Οι επισκέψεις στα πάρκα είναι must, ειδικά στο Vigeland Sculpture Park, που είναι η ζωή του Gustav Vigeland και περιέχει 650 από τα δυναμικά γλυπτά του, που αναπαριστούν τις ανθρώπινες σχέσεις, με πολλές ομόφυλες αναπαραστάσεις. Μην παραλήψεις να περάσεις από το βιβλιοπωλείοTronsmo Books & Comics, που έχει πλούσιο υλικό για τον φεμινισμό, τη ριζοσπαστική λογοτεχνία, ξεχωριστό LGBTQI+ τμήμα και μεγάλη ποικιλία σε κόμικς. Εξερεύνησε τη γειτονιά Grünerløkka, διάσημη για τα μποέμ vibes, την street-art και την εναλλακτική της ατμόσφαιρα. Πάρε ένα ferry με προορισμό το νησί Bygdøy, εκεί όπου θα βρεις το Viking Ship Museum με τους «σκελετούς» δύο ιστορικών πλοίων των Βίκινγκς, που ταξίδευαν πάνω από χίλια χρόνια πριν και κάνε Island Hopping για να ανακαλύψεις το παγκοσμίου φήμης φιόρδ του Όσλο.
Ακόμη αξίζει να δεις: το Holmenkollbakken – φουτουριστικό ski jump, την Oslo Opera House, μια από τις ομορφότερες όπερες στον κόσμο, το Νορβηγικό Μουσείο Πολιτιστικής Ιστορίας – μια ματιά στο παρελθόν πριν η Νορβηγία ανακαλύψει τον μαύρο χρυσό και αλλάξει για πάντα, με εκτεταμένη συλλογή αντικειμένων και κτιρίων που θα σου θυμίσω με τις παγωμένες δημιουργίες της Elsa στο Frozen, το Munch Museum και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Astrup Fearnley – μια ιδιωτική συλλογή σύγχρονης τέχνης που επικεντρώνεται σε Αμερικανούς καλλιτέχνες οικολόγους.

Τα LGBT σημεία

Στην ειρηνική και ανοιχτόμυαλη σκανδιναβική πρωτεύουσα, θα βρεις μικρές σημαίες του ουράνιου τόξου σε σχεδόν κάθε παράθυρο καταστημάτων, κλαμπ και εστιατορίων. Το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας φύλου δεν είναι ζήτημα εκεί, πρόκειται σχεδόν για ένα μετα-LGBTQI+ περιβάλλον, οπότε θα δυσκολευτείς να βρεις ξεχωριστούς LGBTQI+ χώρους, πέρα από λίγα gay και queer μπαρ, κάτι που αποτελεί μια ενδιαφέρουσα αντίθεση με το Ελσίνκι και την Κοπεγχάγη. Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Το London Pub & Club είναι το πιο διάσημο και μεγαλύτερο gay μπαρ στο Όσλο, ανοιχτό από τη δεκαετία του ’70. Αρκετά παλιό και το Elsker, η queer disco μπαρ, που φιλοξενεί slam-poetry evenings, drag shows, stand-ups και συναυλίες RuPaul Drag Race. Μην ξεχάσετε να επισκεφθείς το DRAMAqueen, για να ζήσεις queer βραδιές με hip-hop και ηλεκτρονική μουσική. Κάποια βράδια είναι αποκλειστικά για γυναίκες και non-binary άτομα. Στο ίδιο σκεπτικό και το Karmaklubb, ένα queer club για άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες ή non-binary και για τους φίλους τους. Το Indieseksuell είναι επίσης ένα indie gay club που ξεχωρίσαμε με εναλλακτικά pop hits και φοβερές/ούς DJs. Για το τέλος αφήσαμε το Fire, ‘ενα fabulous funky gay dance party, που γίνεται το καλοκαίρι και διοργανώνονται ποικίλα events σε διάφορους χώρους στην πόλη και το SLM, το πιο παλιό SM club για άνδρες της Νορβηγίας. Όπως και να έχει μια βόλτα στην Underwater Pub, επιβάλλεται. Μεταφέρεσαι σε ένα βυθισμένο πλοίο, κάθε Τρίτη και Πέμπτη έχει δωρεάν όπερα. Το τέλειο είναι ότι μπορείς να φέρεις το φαγητό σου. Hint: Υπάρχει ένα Ταϊλανδέζικο στο τέλος του δρόμου.

Pride(s)

Το Όσλο Pride είναι το μεγαλύτερο LGBTQI+ γεγονός στη Νορβηγία και προσελκύει χιλιάδες ανθρώπους. Κάθε χρόνο, τον Ιούλιο, διοργανώνονται συναυλίες, εκθέσεις, παρουσιάσεις, προβολές ταινιών, συζητήσεις και, φυσικά, επικά πάρτι. Αξίζει να αναφέρουμε και το Scandinavian Ski Pride. Πρόκειται για ένα δημοφιλές τριήμερο γεγονός, το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάρτιο στο χιονοδρομικό κέντρο Hemsedal, που απέχει 3,5 ώρες με το αυτοκίνητο από το Όσλο. Φημίζεται για τα φοβερά LGBT+ parties.

H AEGEAN & το περιοδικό antivirus σε πάνε στο Όσλο




Δες και αυτό!