Με την τοξική αρρενωπότητα να είναι διάχυτη στον ελληνικό στρατό, αρκετά είναι τα άτομα που πέφτουν καθημερινά θύματα χλευασμού και κακοποίησης, λόγω της σεξουαλικής τους ταυτότητας ή/και της έκφρασης φύλου τους.
Για ένα τέτοιο περιστατικό μας ενημέρωσε ο Δ., που κάνει τη θητεία του σε ένα στρατόπεδο στη Βόρεια Ελλάδα.
“Αυτές τις μέρες κάνουμε το σχολείο στρατιωτών. Για εκπαιδεύσεις (ο Θεός να τις κάνει) επιλέγουν κάποιους δόκιμους να μας τις κάνουν. Αυτοί είναι συνήθως 18-20 χρόνων που περνάνε μια παραπάνω εκπαίδευση και κάνουν 14 μήνες αντί για 9. Συνήθως κάποια άτομα καυλωμένα με το στρατό που μετά βγάζουν και όλα τους τα κόμπλεξ παίζοντάς το παράγοντες εδώ μέσα.
Σήμερα λοιπόν, άλλη μια αποφράδα μέρα εκπαίδευσης, ήταν ένας τέτοιος δόκιμος. Σε κάποια φάση έρχονταν δύο παλληκάρια με όπλο και κράνος και το κράνος το είχαν περάσει για πιο άνετα από το λουράκι στο χέρι να κρέμεται. Τους είδε λοιπόν αυτός και ακολούθησε η εξής στιχομυθία: ‘Πώς το κρατάτε έτσι ρε λεβέντες; Κάτω από τη μασχάλη το βάζετε όχι σαν τσαντάκι. Τι είστε; Τίποτα γυναικούλες; Ή πάτε να μαζέψετε κεράσια;’ Κάνει μια παύση και συνεχίζει: ‘Εκτός κι αν… (τραγουδάει) μες σ’ αυτή τη βαρκααα είμαι μοναχήηη… εκτός αν είστε γυριστρουλες. Σαν τον άλλον που το είχε βάλει σαν τσαντάκι και ερχόταν κουνιστός. Ξέρετε ποιον λέω. Ένας είναι εδώ μέσα!! Η γυριστρούλα!! Τον έχετε δει πως είναι ε;’ Έβαλαν τα γέλια κάποιοι, άλλοι σχολίαζαν το παιδί που ήξεραν ποιος είναι. Κάποια παιδιά μάλιστα του είπαν να κάνει ησυχία γιατί μάλλον ήταν στη διπλανή κλάση”.
Όπως μας αναφέρει ο Δ., τα περιστατικά αυτά είναι καθημερινά, αφού πολλοί είναι αυτοί που μέσα στο στρατόπεδο τα βάζουν με διάφορες κοινωνικές ομάδες, όπως γκέι, αλβανους, μουσουλμάνους. κλπ.
Εκτός από απαράδεκτα, τα περιστατικά αυτά είναι κι εξαιρετικά επικίνδυνα, αφού μπορεί να γίνουν η αφορμή για επιθέσεις και για ακόμη πιο ακραίες συμπεριφορές. “Αν ένα στέλεχος μιλάει έτσι σε αυτό το κοινό, και βλέπουν πως ένας ανώτερος ενστερνίζεται και εκφράζει τις δικές τους απόψεις, τότε δεν το έχουν σε τίποτα για μαγκιά να κάνουν επίθεση στο άτομο αυτό. Είτε λεκτική είτε σωματική. Μας δίνουν όπλα και κρατάμε. Αντίστοιχα το άτομο αυτό αν δέχεται τέτοιες επιθέσεις και είναι και λίγο αδύναμος έχει επίσης όπλο στα χέρια του και κανείς δεν ξέρει πώς θα αντιδράσει”.
Κι ενώ στην Ελλάδα γίνονται αυτά χωρίς καμία αντίδραση, άλλες χώρες προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την ομοφοβία και τον ρατσισμό στα σώματα στρατού με αυστηρές ποινές και ειδικές εκστρατείες ευαισθητοποίησης.
Κεντρική εικόνα: φωτογραφία αρχείου