Η κυβέρνηση του Τραμπ κατέθεσε μια σύντομη αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο την Παρασκευή υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακρίσεις ή ακόμη και να απολύουν τους/τις υπαλλήλους απλώς και μόνο λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης παρενέβη σε μία από τις δύο υποθέσεις που πρόκειται να εξεταστούν από τον Ανώτατο Δικαστήριο και αφορούν στις διακρίσεις που υφίστανται τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην εργασία. Πρόκεται για την υπόθεση που ασχολείται με το άρθρο “Title VII of the Civil Rights Act of 1964”, το οποίο καθιστά έγκλημα για τους εργοδότες να «να αρνούνται να προσλάβουν ή να κάνουν διακρίσεις εις βάρος ενός υποψήφιου ή εργαζόμενου ατόμου λόγω του φύλου του”.

Ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο έχει κρίνει ότι η διάκριση συμπεριλαμβάνει τις ενέργειες ή τις πεποιθήσεις ενός εργοδότη που βασίζονται σε στερεότυπα φύλου, ουδέποτε αποφάσισε αν η διάκριση αυτή αφορά και στον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στην πραγματικότητα, τα δευτεροβάθμια δικαστήρια έκριναν παραδοσιακά ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αποτελεί προστατευόμενο χαρακτηριστικό σύμφωνα με το άρθρο “Title VII of the Civil Rights Act of 1964”, με μία μόνο εξαίρεση.

Το 2017, ένα ομοσπονδιακό δευτεροβάθμιο δικαστήριο ανέτρεψε μια προηγούμενη δήλωση του αναγνωρίζοντας ότι η διάκριση λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού συνιστά παραβίαση του άρθρου.

Με την αναφορά του την Παρασκευή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσπαθεί να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει μια απόφαση που θα δίνει το πράσινο φως στις διακρίσεις από τους εργοδότες σε εθνικό επίπεδο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε μια παρόμοια σύντομη αναφορά σε μια άλλη υπόθεση που ασχολείται με τις διακρίσεις κατά των τρανς ατόμων, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι ο ομοσπονδιακός νόμος για τα δικαιώματα των πολιτών δεν προστατεύει τα τρανς άτομα από το να χάσουν τη δουλειά τους.

Είναι αξιοσημείωτο ότι το υπουργείο υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο οι διακρίσεις βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού δεν είναι παράνομες –  στο πλαίσιο της απαγόρευσης των διακρίσεων λόγω φύλου – είναι επειδή, σε περιπτώσεις δυσμενούς μεταχείρισης από τον εργοδότη, τόσο οι γκέι άνδρες όσο και οι λεσβίες αντιμετωπίζονται εξίσου άσχημα.

 

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γενικά έχουν στο μυαλό τους ότι είναι οκ να κάνεις διακρίσεις στις προσλήψεις η ακόμη και την ιατρική περίθαλψη όταν συγκρούονται με τα προσωπικά σου πιστεύω. Το πρώτο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αντισυνταγματικό, και το δεύτερο παραβιάζει βασική ιατρική ηθική. Ο Τραμπ προσπαθεί να ορίσει ένα προηγούμενο το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζωή πολλών μειονοτήτων, όχι μόνο ΛΟΑΤΚΙ+. Τα ίδια συμβαίνουν και στην Ελλάδα όταν το κράτος παριστάνει ότι η κάλυψη της περίθαλψης αλλοδαπών κάτω από το σύστημα κοινωνικής περίθαλψης θα επηρεάσει τους φορολογούμενους (δεν ισχύει) και αναγκάζει ξένους υπηκόους να πληρώνουν για περίθαλψη με άλλα μέσα. Στην Ελλάδα ίσως η διάκριση να είναι πιο έντονη μιας και η διάκριση άλλο/ημεδαπών έχει ήδη γίνει και κρίνοντας από τις απόψεις του Κυριάκου για τα τρανς* άτομα δεν βλέπω πρόοδο να έρχεται με την περίφημη #κανονικότητα™

Comments are closed.