Η Κίνα επιβεβαίωσε ότι δε θα προχωρήσει στην ισότητα των γάμων για τον πληθυσμό του 1,4 δις.
Από τη στιγμή που η γειτονική Ταϊβάν έγινε η πρώτη χώρα της Ασίας που νομιμοποίησε τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών, η Κίνα αντιμετώπισε συνεχείς πιέσεις για την επέκταση των δικαιωμάτων γάμου στα LGBT+ άτομα.
Ωστόσο, σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου, ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το κοινοβούλιο της Κίνας δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.
Ο Zang Tiewei, εκπρόσωπος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του κοινοβουλίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κινεζικό δίκαιο περιγράφει το γάμο μεταξύ ανδρών και γυναικών:
“Αυτός ο νόμος ταιριάζει στην εθνική κατάσταση και τις ιστορικές και πολιτιστικές παραδόσεις της χώρας μας” , δήλωσε σύμφωνα με το Reuters και συνέχισε λέγοντας ότι:
“Απ’ όσο γνωρίζω, η μεγάλη πλειοψηφία των χωρών του κόσμου δεν αναγνωρίζει τη νομιμοποίηση του γάμου για ζευγάρια του ίδιου φύλου” .
Η ισότητα στον γάμο αναγνωρίζεται σε 27 χώρες, αλλά παραμένει απαγορευμένη σχεδόν σε όλη την Ασία, την Αφρική και την Ανατολική Ευρώπη. Οι ομόφυλες σχέσεις είναι νόμιμες στην Κίνα από το 1997, αν και η ομοφυλοφιλία παρέμεινε σε επίσημο κατάλογο ψυχικών διαταραχών μέχρι το 2001. Από τότε, η κινεζική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει σε οποιαδήποτε περαιτέρω εξέλιξη των δικαιωμάτων για τα LGBT+ άτομα, και λέγεται ότι έχει μια πολιτική: “δεν ενθαρρύνει, δεν αποθαρρύνει και δεν προωθεί” .
Σύμφωνα με την Outright International, “οι διακρίσεις σε βάρος των LGBT+ ατόμων εξακολουθούν να υπάρχουν σε πολλούς διαφορετικούς τομείς δικαίου στην Κίνα” .
Τα LGBT+ ζευγάρια δεν αναγνωρίζονται ως οικογένειες και οι τρανς άνθρωποι εξακολουθούν να θεωρούνται ότι έχουν ψυχική ασθένεια και πρέπει να κερδίσουν τη συγκατάθεση των οικογενειών τους πριν μπορέσουν να προχωρήσουν σε φυλομετάβαση.
“Η Κίνα αποτυγχάνει σε ότι αφορά στους τρανς ανθρώπους” , δήλωσε η Doriane Lau, ερευνήτρια της Κίνας στην Διεθνή Αμνηστία:
“Οι νόμοι και οι πολιτικές διακρίσεων έχουν αφήσει πολλά άτομα να αισθάνονται ότι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους κάνοντας εξαιρετικά επικίνδυνες επεμβάσεις και αναζητώντας μη ασφαλή ορμονικά φάρμακα στη μαύρη αγορά” .