Απειλές ανάκλησης της ισότητας στον γάμο στις Νήσους Φερόε

17/08/2019
από

Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών νομιμοποιήθηκε το 2017 στις Νήσους Φερόε* , ωστόσο, σήμερα ακούγονται απειλές για κατάργησή του, από μέλη του χριστιανικού κόμματος, το Κόμμα του Κέντρου, που αναφέρουν ότι εάν το κόμμα τους επιστρέψει στην κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο.

Οι επόμενες εκλογές για το κοινοβούλιο των Νήσων Φερόε πρόκειται να πραγματοποιηθούν στις 31 Αυγούστου. Το Κόμμα του Κέντρου έχει βρεθεί στην κυβέρνηση του κράτους στο παρελθόν, αν και πάντοτε ως κατώτερο κόμμα, οπότε, τώρα, λίγο πριν τις εκλογές απειλεί με κατάργηση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών και των παιδιών τους.

Το Local.fo ανέφερε ότι ο 55χρονος συντηρητικός Bill Justinussen δήλωσε χαρακτηριστικά: “Ο γάμος είναι μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Το Κόμμα και όλοι οι υποψήφιοι μοιράζονται αυτή τη γνώμη και το Κόμμα του Κέντρου σκοπεύει να αλλάξει ξανά τον γάμο, με την ελπίδα να γίνουμε μέρος ενός νέου συνασπισμού μετά τις εκλογές» .

Bill Justinussen
Bill Justinussen

Στη συνέχεια πρόσθεσε: “Τα λάθη πρέπει να διορθωθούν το συντομότερο δυνατόν. Επειδή δύο άτομα του ίδιου φύλου δεν μπορούν να είναι παντρεμένα για βιολογικούς λόγους.”

Ο Justinussen δήλωσε ακόμη ότι το κόμμα δεν θα αναιρέσει τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών που ήδη έχουν παντρευτεί ή νυμφευθεί.

Αν το Κόμμα του Κέντρου καταργήσει τελικά τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, θα είναι η δεύτερη φορά στην ιστορία που γίνεται κάτι τέτοιο, μετά τη Βερμούδα.

Οι Βερμούδες είχαν νομιμοποιήσει τον ομόφυλο γάμο στις 5 Μαΐου 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018 στο ίδιο νομοσχέδιο αποσαφηνίστηκε ότι «ο γάμος είναι άκυρος εκτός αν τα συμβαλλόμενα μέρη είναι αντίστοιχα άνδρες και γυναίκες» οπότε και ανακλήθηκε η ισότητα στον γάμο.


*Οι Νήσοι Φερόες ή Φαιρόες, που σημαίνει Νησιά των Προβάτων, είναι σύμπλεγμα 18 νήσων, που αποτελούν αυτόνομη κοινοβουλευτική δημοκρατία, η οποία ανήκει στο Βασίλειο της Δανίας.

Οι Βερμούδες έγιναν η 1η χώρα που ανατρέπει την ισότητα στον γάμο




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!