Μια υπηρεσία για την έγκαιρη ενημέρωση όσων είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ΗΙV

03/08/2019
από

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με υψηλά ποσοστά καθυστερημένων διαγνώσεων στον HIV σύμφωνα με τις τελευταίες επιδημιολογικές αναφορές του ΚΕΕΛΠΝΟ. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό αδιάγνωστων περιστατικών ανέρχεται στο 23%. Παράλληλα, το στίγμα στη χώρα παραμένει υψηλό για τα οροθετικά άτομα. Αυτό συχνά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα ώστε να επικοινωνήσει κάποιος την κατάσταση της υγείας του σε πρώην ερωτικούς συντρόφους.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, μαζί με τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παροχή ενός ολοκληρωμένου συστήματος υπηρεσιών υγείας σε άτομα που ζουν με τον HIV, η “Θετική Φωνή” σκοπεύει να επεκτείνει τις υπηρεσίες της στον πληθυσμό των Ανδρών που κάνουν Σεξ με Άνδρες (ΑΣΑ).

Συγκεκριμένα, σκοπεύει να ενσωματώσει μια νέα δωρεάν υπηρεσία στα ‘’Checkpoint’’ Αθήνας και Θεσσαλονίκης που ονομάζεται ‘’Partner Notification’’ – Ενημέρωση Συντρόφων. Η υπηρεσία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα σε ωφελούμενους των Checkpoint, που μόλις διαγνώστηκαν με τον HIV, να ενημερώσουν ανώνυμα και δωρεάν πρώην σεξουαλικούς συντρόφους τους για την πιθανή έκθεσή τους στον ιό, μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας και πιο συγκεκριμένα με την αποστολή ενός ανώνυμου αυτοματοποιημένου μηνύματος στο κινητό τους τηλέφωνο.

Στόχοι της υπηρεσίας αυτής είναι η έγκαιρη ενημέρωση όσων είναι πιθανόν να έχουν εκτεθεί στον ιό, η μείωση των νέων και καθυστερημένων διαγνώσεων στη χώρα και η διευκόλυνση όσων εκ των ΑΣΑ ωφελούμενων δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν επώνυμα την οροθετικότητά τους στους σεξουαλικούς τους συντρόφους.

Θα ήταν σημαντική η συμβολή σας στο παρακάτω ανώνυμο ερωτηματολόγιο σκοπός του οποίου είναι η συλλογή στοιχείων που θα βοηθήσουν τη Θετική Φωνή στην ορθή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και του τρόπου λειτουργίας της παραπάνω υπηρεσίας.

Το ερωτηματολόγιο μπορείτε να το βρείτε εδώ

 




Δες και αυτό!