«Η εν γνώσει απεύθυνση σε λάθος γένος αποτελεί ρατσιστική κακοποίηση προς τα διεμφυλικά πρόσωπα»

Ανοιχτή επιστολή προς τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έστειλε το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.), μετά την τρανσφοβική συμπεριφορά δύο ατόμων που σχετίζονται με τον σύλλογο. Όπως αναφέρει η επιστολή:

“Με την παρούσα βρισκόμαστε στην ιδιαίτερα δυσάρεστη θέση να απευθυνθούμε προς εσάς με ανοικτή δημόσια επιστολή, αφενός μεν μετά από χυδαία, προσβλητική, ρατσιστικού περιεχομένου δημοσίευση δικηγόρου, μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, την οποία θέσαμε υπόψη σας την Παρασκευή 26.7.2019 μέσω καταγγελίας, αφετέρου διότι την ημέρα της κατάθεσης της επιστολής υπάλληλος του ΔΣΑ που υποδέχθηκε την καταγγελία, απευθύνθηκε εν γνώσει της με ανοίκειο και κακοποιητικά τρανσφοβικό λόγο προς εκπρόσωπο της οργάνωσής μας.

Συγκεκριμένα, όπως σας καταθέσαμε στην καταγγελία με Αριθμό Πρωτοκόλλου 10577 την Παρασκευή 26 Ιουλίου, την ημέρα των εθνικών εκλογών, δικηγόρος , μέλος του ΔΣΑ,  η οποία διατέλεσε δικαστική αντιπρόσωπος στις εθνικές βουλευτικές εκλογές της 7ηςΙουλίου(τα πλήρη στοιχεία τόσο της δικηγόρου όσο και του εκλογικού τμήματος που έγιναν αυτά αναφέρονται αναλυτικά στην καταγγελία), στο  μέσο κοινωνικής δικτύωσης, facebook, και στην ομάδα: «Δικηγορική Ομάδα για Εκλογές (Εθνικές – Δημοτικές – Περιφερειακές – κλπ)», την ακόλουθη δημοσίευση, η οποία πέραν αυτής της συγκεκριμένης ομάδας, αναδημοσιεύθηκε και διακινήθηκε με ευρύ τρόπο σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με δημόσιο τρόπο:

Πράγματι, μετά την δημοσίευση της δικηγόρου – δικαστικής αντιπροσώπου, επικοινώνησε μαζί μας διεμφυλικό / τρανς πρόσωπο, το οποίο είναι μέλος του Σωματείου μας, και του οποίου έχουμε στη διάθεσή μας τα πλήρη στοιχεία του, το οποίο αναγνώρισε τον εαυτό της, καθώς και την δικαστική αντιπρόσωπο στο γεγονός που περιγράφει.Συγκεκριμένα το διεμφυλικό / τρανς πρόσωπο μας κατέθεσε τα ακόλουθα:

“Είμαι διεμφυλική / τρανς γυναίκα και μέλος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών.
Την περασμένη Κυριακή θέλησα να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα και πήγα το πρωί στο εκλογικό τμήμα 224, 55ο εκλογικό διαμέρισμα, 94ο δημοτικό σχολείο, Λαγουμιτζή 55 στο Νέο Κόσμο. Καθώς περίμενα στη σειρά μου για να ψηφίσω είδα ότι η δικαστική αντιπρόσωπος, μόλις κοιτούσε την ταυτότητα τους,  φώναζε τα ονόματα των ψηφοφόρων στην εφορευτική επιτροπή. Προκειμένου να προστατέψω τα ευαίσθητα προσωπικά μου δεδομένα και την ιδιωτικότητά μου, πλησίασα και της εξήγησα ευγενικά ότι είμαι διεμφυλική / τρανς γυναίκα, χωρίς να έχω αλλάξει ακόμη την ταυτότητά μου σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4491/2017 (νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου) και της ζήτησα να μη φωνάξει το όνομά μου. Βλέποντας την ταυτότητα,  ζήτησε να προσκομίσω πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας από το αστυνομικό τμήμα. Της εξήγησα ότι στην ταυτότητά μου είχα καινούρια φωτογραφία που με απεικόνιζε όπως είμαι τώρα (με γυναικεία εμφάνιση) και άρα δε χρειαζόταν όλο αυτό. Μου δήλωσε ότι θα μιλήσει με τον εισαγγελέα και βγήκε από το εκλογικό τμήμα. Μόλις επανήλθε είπε ότι μπορώ να ψηφίσω. Σε εκείνο το σημείο της είπα ότι με ταλαιπωρεί χωρίς λόγο, από ρατσισμό και μου απαντά: «Τι λέτε, καμία σχέση».

Μετά μου εξήγησε τη διαδικασία της ψηφοφορίας, ψήφισα, χαιρέτησα και έφυγα. Όλα θα τέλειωναν εδώ λοιπόν, θεωρώντας ότι απλά έτυχε να είναι κάποια λειτουργός λίγο παραπάνω σχολαστική στη δουλειά της. Εξάλλου και η ίδια μου το επιβεβαίωσε ότι πάει «κατά γράμμα» και δεν είναι κάτι προσωπικό. Θα τέλειωναν εδώ λοιπόν όλα αν δεν έβλεπα την απαράδεκτη, κατάπτυστη και χυδαία δημοσίευση στο facebook,, την Τρίτη το βράδυ.

Πέρα από το ίδιο το γεγονός που συνέβη την ημέρα των εκλογών, που δημιουργήθηκε ζήτημα εκεί που δεν υπήρχε, καθώς δεν υπήρχε ζήτημα ταυτοπροσωπίας –αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και ο εισαγγελέας που απευθύνθηκε– και άλλωστε η φωτογραφία της ταυτότητάς μου με απεικονίζει ακριβώς όπως είμαι σήμερα και δεν προκύπτει κανένα ζήτημα ταυτοπροσωπίας–, στη δημοσίευσή της με απεκάλεσε με ειρωνικό και κακοποιητικό τρόπο «Βαγγελάκη» με σκοπό τη προσβολή της προσωπικότητάς μου, στο αρσενικό γένος, ενώ με χυδαίο τρόπο με έβρισε «σκατομαλακισμένο».

Θεωρώ ιδιαίτερα λυπηρό πρόσωπο που ασκεί το δικηγορικό λειτούργημα να έχει τέτοια συμπεριφορά. Οι δικηγόροι οφείλουν να προασπίζουν πάνω απ’ όλα τα ατομικά δικαιώματα και να τηρούν απαρέγκλιτα τους νόμους και το σύνταγμα. θα ήθελα να αναφέρω και μια πιο ανθρώπινη διάσταση: την Τέταρτη 11/7/2019 ήμουν στο εξωτερικό προκειμένου να δώσω μια συνέντευξη για εργασία. Το αμέσως προηγούμενο βράδυ είδα τη δημοσίευσή της με αποτέλεσμα να μου προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και να μην έχω την απαραίτητη ηρεμία και συγκέντρωση για να ανταπεξέλθω ομαλά σε μια ευκαιρία ζωής στην οποία κρινόταν το επαγγελματικό μου μέλλον.Αποτέλεσμα της ψυχικής μου καταρράκωσης ήταν να ζητήσω ψυχολογική στήριξη από το ΣΥΔ.Και όλα αυτά επειδή έτυχε να είμαι διεμφυλική / τρανς γυναίκα θέλοντας να ασκήσω το εκλογικό μου δικαίωμα όπως και οι συμπολίτες μου”.

Όλα τα παραπάνω τα θέσαμε υπόψη σας στην καταγγελία μας με Αριθμ. Πρωτ.: 10577 την Παρασκευή 26.7.2019. Ωστόσο, αξίζει να σημειώσουμε πως όταν μέλος του Σωματείου μας σας κατέθεσε την καταγγελία αυτή, η υπάλληλος υποδοχής στο Πρωτόκολλο, με αφορμή την χρεία παραβόλου 80,00 ευρώ ώστε η καταγγελία να εξεταστεί από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και να μη τεθεί στο αρχείο, αφότου η υπάλληλος διάβασε όλη την καταγγελία, μίλησε τηλεφωνικά με την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού και ενώ προηγουμένως το μέλος μας που κατέθεσε την καταγγελία της ανέφερε:  «θα σας δώσω να μιλήσετε με την Πρόεδρο του ΣΥΔ», την αποκαλούσε συνέχεια «κύριο». Και ενώ τόσο όσο η ίδια η Πρόεδρος του ΣΥΔ, όσο και το μέλος μας της επισήμαναν ότι δεν είναι «κύριος», η υπάλληλος επέμενε, ενώ ήταν σε γνώση ότι ομιλεί με τρανς γυναίκα να της απευθύνεται με κακοποιητικά τρανσφοβικό τρόπο σε λάθος γένος, προσβάλλοντας την υπόστασή της καθώς και την τιμή και την υπόληψή της.

Μετά όλων αυτών, το μέλος μας που κατέθεσε την καταγγελία απεχώρησε, μη καταθέτοντας το παράβολο των 80,00 ευρώ, καθώς θεωρήσαμε απαράδεκτο ενώ καταθέταμε υπόψη σας καταγγελία χυδαίας, προσβλητικής και ρατσιστικού περιεχομένου ανάρτησης, δικηγόρου, μέλους του ΔΣΑ, να δεχτούμε από υπάλληλο του ΔΣΑ, την ίδια τρανσφοβική κακοποίηση που δέχτηκε η τρανς γυναίκα όταν θέλησε να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Απευθύνουμε προς εσάς αυτήν την ανοικτή επιστολή, καθώς το περιστατικό που σας αναφέραμε τόσο στην καταγγελία μας, όσο και στην παρούσα, δεν είναι μεμονωμένο, αλλά έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν σε πολλά τρανς πρόσωπα κατά την διαδικασία συμμετοχής τους σε εκλογές. Αποτελεί ύβρη προς τη δημοκρατία μας, καθώς θέτει συμπολίτες μας σε αθέμιτα άνιση μεταχείριση, προσβάλει την προσωπικότητα την τιμή και την υπόληψή τους, παραβιάζει την ιδιωτική τους ζωή, ενώ κακοποιεί την ίδια την υπόστασή τους. Εν προκειμένω, όσον αφορά το περιστατικό που σας καταγγείλαμε:

  1. Παρ’ ότι η διεμφυλική / τρανς γυναίκα της έκανε γνωστή την ιδιότητά της, ώστε να γίνει σεβαστή η ταυτότητα φύλου της και να μη παραβιαστεί με δημόσιο τρόπο, ενώπιον άλλων προσώπων η ιδιωτικότητά της, η δικαστική αντιπρόσωπος, δεν το σεβάστηκε, την αποκαλούσε στο αρσενικό γένος, μολονότι:

α. Σύμφωνα με Άρθρο 5 του Συντάγματος:

«1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

β.  Σύμφωνα με το νόμο 4491/2017 για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου:

« Άρθρο 1: Το πρόσωπο έχει δικαίωμα στην αναγνώριση της ταυτότητας φύλου του ως στοιχείου της προσωπικότητάς του». Σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο αυτό άρθρο αφορά κάθε πρόσωπο, ανεξαρτήτως εάν έχει μεταβάλλει τα στοιχεία ταυτότητάς του.

γ. Σύμφωνα με τον Οδηγό Διαφορετικότητας για Δημόσιους Υπαλλήλους του Συνηγόρου του Πολίτη:

«Πρέπει να γίνει κατανοητή η έννοια της ταυτότητας κοινωνικού φύλου και να γίνει σεβαστή η αυτοαντίληψη του καθενός για το φύλο του, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής του ταυτότητας ή των λοιπών εγγράφων ταυτοποίησης. Όταν γίνεται αντιληπτή μια τέτοια περίπτωση πρέπει να τηρούνται οι ίδιες διαδικασίες με όλους τους υπόλοιπους πολίτες

δ. Σύμφωνα με τον Κώδικα των δικηγόρων:

«Άρθρο 5. Θεμελιώδεις αρχές και αξίες στην άσκηση της δικηγορίας

Ο δικηγόρος κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

α) Υπερασπίζεται το Σύνταγμα, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και τα Πρόσθετα Πρωτόκολλα αυτής, το Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και το σύνολο των διεθνών και ευρωπαϊκών συμβάσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Αντίθετα, η δικαστική αντιπρόσωπος, προσέβαλλε την τιμή και την υπόληψη της διεμφυλικής / τρανς γυναίκας παραβιάζοντας την αρχή της ίσης μεταχείρισης όπως επιτάσσει το Άρθρο 5 του Συντάγματος, δεν σεβάστηκε την ταυτότητα φύλου της διεμφυλικής / τρανς γυναίκας αγνοώντας την κείμενη νομοθεσία (ν. 4491/2017) καθώς και τις κατευθυντήριες γραμμές του Συνηγόρου του Πολίτη που επιτάσσουν την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου κάθε προσώπου ως στοιχείου της προσωπικότητας, ασχέτως των στοιχείων της αστυνομικής ταυτότητας, ενώ δεν τήρησε τις ίδιες διαδικασίες με όλους τους πολίτες, θέτοντας εν αμφιβόλλω το δημοκρατικό δικαίωμα κάθε πολίτη συμμετοχής στις εθνικές εκλογές με ισότιμο τρόπο.

  1. Εξύβρισε στην κατακλείδα της δημοσίευσής της την διεμφυλική / τρανς γυναίκα, με απρόκλητο τρόπο, παραβιάζοντας την κείμενη νομοθεσία, και καταρρακώνοντας την τιμή και την υπόληψή της, μολονότι η ίδια ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης έχει υποχρέωση να τηρεί το Σύνταγμα και του νόμους (την ονόμασε «σκατομαλακισμένο»).
  2. Περαιτέρω η αναφορά της στο αρσενικό γένος και με το ειρωνικό «Βαγγελάκης», και μάλιστα η ηθελημένη και εν γνώσει αναφορά (που εν προκειμένω είναι παραπάνω από προφανής), στιγματίζει, κακοποιεί και αποτελεί απεχθήκακοποίηση για λόγους ταυτότητας φύλου, καθώς αμφισβητεί την ταυτοτική υπόσταση της διεμφυλικής / τρανς γυναίκας, θέτει σε διακινδύνευση την προστασία της προσωπικότητάς της καθώς αναπόσπαστο στοιχείο της προσωπικότητας των διεμφυλικών / τρανς ανθρώπων αποτελεί η ταυτότητα φύλου τους, αποτελεί πολιτισμικά δομική βία που οδηγεί στη φυσική βία κατά των διεμφυλικών / τρανς ανθρώπων, ενώ στρέφεται εναντίον μίας ομάδας ανθρώπων που υποφέρουν στο μέγιστο από τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τη βία.
  3. Παρ’ όλα τα παραπάνω, κατά τη κατάθεση της καταγγελίας μας, η υπάλληλος υποδοχής στο Πρωτόκολλο του ΔΣΑ, εν γνώσει της, επίσης κακοποίησε με τρανσφοβικό τρόπο την Πρόεδρο του ΣΥΔ, Μαρίνα Γαλανού, απευθύνοντας τον λόγο στο αρσενικό γένος.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ταυτότητα Φύλου», του Επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, που αναφέρει ανάμεσα στα υπόλοιπα:«Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των διεμφυλικών ατόμων σε μεγάλο βαθμό περιφρονείται, δεν δεικνύεται το ενδιαφέρον, παρ’ όλο που τα προβλήματά τους είναι πολύ σοβαρά και συναντώνται μόνο σ’ αυτή την ομάδα. Τα διεμφυλικά άτομα αντιμετωπίζουν στο μέγιστο διακρίσεις,  μισαλλοδοξία και απερίφραστη βία. Τα βασικά τους ανθρώπινα δικαιώματα καταστρατηγούνται, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στη ζωή, του δικαιώματος στην φυσική τους ακεραιότητα και αξιοπρέπεια, του δικαιώματος στην υγεία».

Αντίθετα, τόσο η δικαστική αντιπρόσωπος  ως συλλειτουργός της δικαιοσύνης, και υποχρεωμένη να σέβεται και να διαφυλάσσει το κράτος δικαίου για όλους τους συμπολίτες της, παρέβη όλα τα παραπάνω, ομοίως και  η υπάλληλος υποδοχής στο Πρωτόκολλο του ΔΣΑ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Μετά όλων των ανωτέρω, με ιδιαίτερο σεβασμό στην αποστολή σας, και στη διαφύλαξη των ατομικών  δικαιωμάτων όλων των συμπολιτών μας, σας καλούμε να εξετάσετε την καταγγελία μας με Αριθμ. Πρωτ. 10577/26.7.2019, καθώς και να εγγυηθείτε με κάθε πρόσφορο τρόπο ότι περιστατικά όπως τα παραπάνω θα αποτελέσουν παρελθόν.

Περαιτέρω και με αφορμή τα παραπάνω, αλλά και την ανάγκη της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσώπων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, φύλου, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, σας ζητούμε την πραγματοποίηση συνάντησης ώστε να συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν όσα σας εκθέσαμε, καθώς και γενικότερα την προστασία των δικαιωμάτων των LGBTIπροσώπων.

Είμαστε πάντα στη διάθεσή σας.

Με ειλικρινή εκτίμηση,

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΙΕΜΦΥΛΙΚΩΝ

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο vth@avmag.gr. Cu!