Μια μητέρα τρανς παιδιού από τη Μινεσότα έκανε αγωγή, αναφορικά με τη φυλομετάβαση της κόρης της στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, για παραβίαση του “γονεϊκού της δικαιώματος” κατά τη διαδικασία.
Αν κι η κόρη της δεν είναι πλέον συμβαλλόμενη στην υπόθεση, η Anmarie Calgaro εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι διάφοροι φορείς της πολιτείας παραβίασαν τα «γονικά δικαιώματά της σχετικά με τη ρήτρα της διαδικασίας» .
Η Thomas More Society, μία «μη κερδοσκοπική, κρατική εταιρία, που ειδικεύεται σε νομικά ζητήματα δημόσιου συμφέροντος και στην αποκατάσταση του σεβασμού στον νόμο για τη ζωή, την οικογένεια και τη θρησκευτική ελευθερία» , εκπροσωπεί την Calgaro.
Στην αγωγή αναφέρεται ότι η κομητεία του St. Louis στο Μισούρι, το ιατρικό προσωπικό και η σχολική περιφέρεια, παραβίασαν τα γονικά δικαιώματα της Calgaro, επιτρέποντας στην κόρη της να ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης.
Το 2015, σε ηλικία 15 ετών, η κόρη της Calgarο, που κατονομάζεται μόνο ως E.J.K. στα δικαστικά έγγραφα, για δεοντολογικούς λόγους, κίνησε διαδικασίες για να φύγει από το σπίτι της και μετακόμισε. Ακολούθως, έλαβε μια επιστολή από μια επίσημη κλινική, που βεβαίωνε, ότι νομικά θεωρείται χειραφετημένο ανήλικο άτομο.
Η λεγόμενη “χειραφέτηση ανηλίκου” είναι ένας νομικός μηχανισμός που παρέχει μια ελάσσονα ελευθερία, από τον έλεγχο των γονιών ή των κηδεμόνων ενός παιδιού πριν από την ενηλικίωσή του.
Η E.J.K. άρχισε στη συνέχεια να αναζητά ιατρική φροντίδα για να ξεκινήσει τη διαδικασία φυλομετάβασης. Η Calgaro έκανε μήνυση το 2016, λέγοντας ότι η κόρης της ήταν χειραφετημένη, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων της. Υποστήριξε, επίσης, ότι οι γιατροί που προέβηκαν σε ιατρική περίθαλψή της κόρης της, παραβίασαν τα δικαιώματά της ίδιας, ως μητέρα. Κατά τη διάρκεια της αγωγής και σε διάφορα έγγραφα, η Calgaro έκανε misgendering στην κόρη της.
Τόσο το ιατρικό προσωπικό όσο κι η εκπαιδευτική κοινότητα του σχολείου της E.J.K. απέκρουσαν τις προσπάθειες της Calgaro να παρέμβει και δικαίως, μιας κι η Calgaro έχασε την αγωγή το 2017. Ένα περιφερειακό δικαστήριο αποφάσισε εναντίον της και στη συνέχεια μια τριμελής επιτροπή του 8ου αμερικανικού εφετείου επιβεβαίωσε την αρχική απόφαση. Ο δικαστής Steven Colloton έγραψε μάλιστα, ότι από τότε που η E.J.K. έγινε 18 ετών και τελείωσε το σχολείο, οι ισχυρισμοί της Calgaro ήταν ασήμαντοι.
Αλλά, όμως που δεν τελειώνει εδώ…
Αντί να αποδεχτεί αυτές τις αποφάσεις, η μάνα, αποφάσισε να πάει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο. Σε μια παραβιαστική δήλωση (που εξακολουθεί να κακοποιεί την E.J.K.), ο ειδικός νομικός σύμβουλος της Thomas More Society, Erick Kaardal, χαρακτήρισε την κατάσταση ως τον χειρότερο εφιάλτη ενός γονέα. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι η E.J.K. έγινε «ένα πιόνι στην κοινωνικοπολιτική ατζέντα κάποιου άλλου» .
Η δε μάνα δήλωσε: «Αν είναι δυνατόν, οι αρχές της Μινεσότα να επιτρέπουν σ’ έναν νομό να θεωρεί ένα ανήλικο άτομο «χειραφετημένο» , να μπορεί να λαμβάνει υπηρεσίες κοινωνικής μέριμνας για να ζήσει μόνο του και να επιτρέπεται στο ιατρικό προσωπικό να ακυρώσουν τη γονική άποψη, αν το ανήλικο άτομο ζει μακριά από τους γονείς του και να του επιτρέπεται να διαχειρίζεται τις προσωπικές οικονομικές του υποθέσεις μόνο του» .
Η κομητεία του St. Louis απάντησε σε αίτημα του Gay Star News ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις υπό εξέλιξη υποθέσεις. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει αν θα εκδικάσει την υπόθεση, μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου.