Αγαπητέ κ. Μήτκα, η αντίδραση στην ομοφοβία και στον σκοταδισμό δεν είναι άποψη

21/07/2019

“Ο Πρύτανης οφείλει να διασφαλίζει ότι μια ηχηρότερη ή πολυπληθέστερη ομάδα δεν θα επιβάλλει την άποψή της σε μια μικρότερη…”

Με αυτόν τον τρόπο κλείνει ο Πρύτανης του ΑΠΘ, κ. Περικλής Μήτκας, την ανακοίνωσή του σχετικά με την απόφαση του ΑΠΘ να προχωρήσει με την αναγόρευση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σε επίτιμο διδάκτορα* του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας.

Η ανακοίνωση του Πρύτανη του ΑΠΘ για την αναγόρευση του Άνθιμου

Ένα κομμάτι που, τουλάχιστον εγώ, το βρίσκω εξαιρετικά προβληματικό και προβλητικό.

Φαίνεται πως για τον κ. Μήτκα, οι φωνές που διαμαρτύρονται με την απόφαση του ΑΠΘ αποτελούν απλά μια ομάδα που θέλει να επιβάλλει την άποψη της. Μια όμαδα, μάλιστα, που είναι και ηχηρότερη.

Πραγματικά, αναρωτιέμαι σε ποια χώρα ζει ο κ. Μήτκας; Γιατί αν ζούσε στην ίδια με τη δική μας θα ήταν σε θέση να αναγνωρίζει ότι η αντίδραση στην αναγόρευση του Άνθιμου είναι μια ξεκάθαρη αντίδραση στον σκοταδισμό που εκπροσωπεί. Θα ήταν σε θέση να αναγνωρίσει ότι δεν πρόκειται για μια άποψη – όπως υποτιμητικά την αναγνωρίζει – αλλά για μια σημαντική πολιτική πράξη.

Εκτός κι αν για τον Πρύτανη του ΑΠΘ ο σεβασμός και η προάσπιση των δικαιωμάτων είναι απλά μια άποψη, που κάποιοι θέλουν μάλιστα να επιβάλλουν.

Αδυνατώ να ξεπεράσω, επίσης, αυτό το “ηχηρότερη” του κ. Μήτκα. Μου θυμίζει επικίνδυνα αυτό το “το τώρα που σήκωσαν κεφάλι” ή τις απόψεις περί “συνεχούς προβολής και διαφήμισης της ομοφυλοφιλίας”, που έχει υιοθετήσει και ο νέος επίτιμος διδάκτωρ του ΑΠΘ.

Αλλά αυτές είναι δικές μου επικινδυνολογίες. Αυτή τη στιγμή θα αρκεστώ στο ότι δεν υπάρχει ηχηρότερη ομάδα απ΄αυτή της εκκλησίας.

Φυσικά κι ο Πρύτανης του ΑΠΘ, ως θεσμικά υπεύθυνος, πρέπει να διασφαλίσει το δικαίωμα των πανεπιστημιακών αρχών να λαμβάνουν τις αποφάσεις τους ελεύθερα. Πρώτα όμως πρέπει να φροντίζει να είναι οι συγκεκριμένες αποφάσεις σύμφωνες μ΄αυτά που ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα οφείλει να πρεσβεύει.


* Ο τίτλος του Επίτιμου Διδάκτορα χορηγείται σε Έλληνα ή ξένο που διέπρεψε στην επιστήμη, στην τέχνη ή στα γράμματα, ή προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Πανεπιστήμιο ή το Έθνος.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!