Χρυσή Αυγή: Από το μιλιταριστικό “εγέρθητι” στο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” 

14/07/2019

Με ελαφρά πηδηματάκια φαίνεται να την κάνουν σιγά σιγά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Μόλις εχθές ο (υπόδικος) ευρωβουλευτής Γιάννης Λαγός αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί από το (εγκληματικό) κόμμα του, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι “κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις, πράγματα τα οποία εγώ τουλάχιστον δεν συμφωνώ”.

Λίγο αργότερα, ακολούθησε κι ο Νικόλαος Κούζηλος με δηλώσεις παρόμοιες αυτές του Λαγού. “Αισθάνομαι ότι προδώσαμε τον κόσμο και τους ψηφοφόρους μας από την στιγμή που η ηγεσία του κόμματος αρνήθηκε να δει τα αυτονόητα.”

Αν και τα -πρώην πια- στελέχη της Χρυσής Αυγής προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αποχώρησή τους κάνοντας λόγο για ασυμφωνίες, αμφισβητήσεις και λάθος πολιτικές κινήσεις, είναι σαφές πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Οι ναζιστικές κατηχήσεις των ταγμάτων ασφαλείας της ΧΑ δεν αφήνουν εξάλλου πολλά περιθώρια για την ανάπτυξη της όποιας κριτικής σκέψης και άποψης. Τα στελέχη της δρουν κατόπιν εντολής αρχηγού και μόνο, ο χαρακτήρας του οποίου ήταν απόλυτος και αδιαμφισβήτητος. Τουλάχιστον μέχρι τώρα.

Αυτό που άλλαξε τον τελευταίο καιρό είναι η ικανότητα της Χρυσής Αυγής να προσφέρει άσυλο και κάλυψη. Οι εκλογικές της ήττες τής στέρησαν αυτή την ικανότητα και σε μια περίοδο που τα στελέχη της την χρειάζονται περισσότερο, αφού η έκβαση της δίκης (ακόμα και με τις περιέργως πολλές κωλυσιεργίες της) έχει φέρει στο φως όλη την εγκληματική τους δράση.

Τι σημαίνει η εκλογική συντριβή της Χρυσής Αυγής για την έκβαση της δίκης

Από “άσυλο” η Χρυσή Αυγή έγινε “καράβι που βουλιάζει” με τα στελέχη της να την εγκαταλείπουν για να μη βουλιάξουν μαζί της. Και από το μιλιταριστικό “εγέρθητι” που φώναζαν κάθε φορά που έμπαινε ο αργηγός τους, τώρα επικεντρώθηκαν στο “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”, μπας και την γλυτώσουν.

Φυσικά, αυτό ισχύει για τα στελέχη της γιατί οι ψηφοφόροι και οι εκφραστές των ιδεών της βρήκαν άλλα κομματικά καταφύγια με αντίστοιχα συμφέροντα.

Για την ιστορία να πούμε, ότι η Χρυσή Αυγή τα πρώτα χρόνια της κοινοβουλευτικής της παρουσίας κατέχει το εντυπωσιακό ρεκόρ της κατάθεσης 145 ερωτήσεων προς το υπουργείο Ναυτιλίας υπέρ εφοπλιστικών συµφερόντων.

Κι όποιος/α κατάλαβε, κατάλαβε

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!