Η ιστορία της Άριελ βασίζεται σε έναν ομόφυλο έρωτα

12/07/2019
από

Η Άριελ, η Μικρή Γοργόνα, στο πρωτότυπο παραμύθι στο Δανού συγγραφέα Χανς Κρίστιαν Άντερσεν αναφέρεται σε μία ομόφυλη σχέση και στην πραγματικότητα ως η θηλυκή αναπαράσταση ενός άνδρα, που είχε ερωτευτεί τον πρίγκηπά του, σε μία ιστορία ανεκπλήρωτου έρωτα.

Το παραμύθι χρονολογείται το 1837 και αποτελεί ουσιαστικά, ένα γράμμα αγάπης, προς τον άνδρα, που είχε ερωτευτεί ο συγγραφέας, με το όνομα Έντβαρντ Κολίν. Ο Άντερσεν, που οι βιογράφοι πιστεύουν ότι ήταν αμφιφυλόφιλος, είχε ερωτευτεί σφοδρά τον Κόλιν.

“Αισθάνομαι για σένα, όπως αισθάνομαι για μία Κολομβιανή κοπελιά… τα συναισθήματά μου για σένα είναι αυτά για μια γυναίκα” , γράφει ο Άντερσεν στον Κόλιν. «Η θηλυκότητα της φύσης μου και η φιλίας μας πρέπει να παραμείνουν ένα μυστήριο» .

Ο Κόλιν, δυστυχώς, δεν αισθάνθηκε το ίδιο. Στα δικά του απομνημονεύματα έγραψε: «Ήμουν ανίκανος να ανταποκριθώ σ’ αυτόν τον έρωτα κι αυτό προκάλεσε στον συγγραφέα πολλά βάσανα» .

Φαίνεται πως ο Άντερσεν ήθελε να είναι μέρος της ζωής του Κόλιν. Κι όταν ο Κόλιν παντρεύτηκε αργότερα μια γυναίκα, ο Άντερσεν έχοντας χάσει κάθε ελπίδα πια, στράφηκε στη λογοτεχνία κι έγραψε τη Μικρή Γοργόνα, η οποία «αναπαριστά τον ίδιο που έχασε τον πρίγκιπά του» , σημειώνει ο λογοτεχνικός κριτικός Ρίκτορ Νόρτον.

Σύμφωνα, μάλιστα με το LGBTQ Nation, ο πρίγκιπας στην αρχική ιστορία παντρεύεται μία νέα γυναίκα, “αφήνοντας τη γοργόνα τόσο λυπημένη που μετατρέπεται σε αφρό της θάλασσας, αφού σπαράξει στο κλάμα από τη θλίψη” .

Ο Άντερσεν δεν έστειλε ποτέ την ιστορία αυτή στον Κόλιν. Λαμβάνοντας υπόψη την ομόφυλη ιστορία της αγάπης, που εκτυλίσσεται παράλληλα, πίσω από το παραμύθι της Μικρής Γοργόνας και ότι το “Part of Your World” γράφτηκε από έναν ομοφυλόφιλο άνδρα, τότε δικαίως θα λέγαμε ότι είναι ένας ύμνος στον ομόφυλο έρωτα!




Δες και αυτό!