Αύξηση της κακοποίησης μετά την απαγόρευση του ομόφυλου σεξ μεταξύ στρατιωτών

11/07/2019
από

Ο νόμος της Νότιας Κορέας, που απαγορεύει το ομόφυλο σεξ στον στρατό επιτρέπει στους ανώτερους στρατιώτες να παρενοχλούν και να εκφοβίζουν τους νεότερους και αναζωπυρώνει την κακοποίηση και τις προκλήσεις ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η διεθνής ομάδα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παρέχει στοιχεία για το πώς το outing, ο εκφοβισμός και η παρενόχληση καταστρέφουν τη ζωή των ΛΟΑΤ στρατιωτών. Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει, επίσης, λεπτομερώς, πώς ο νόμος αυτός επιτρέπει στους ανώτερους στρατιώτες να κακοποιούν τους νεαρούς, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το άρθρο 92-6 του στρατιωτικού ποινικού νόμου τιμωρεί τους στρατιώτες για «επαίσχυντη συμπεριφορά» . Οι εισαγγελείς μπορούν να την εφαρμόσουν ακόμη κι αν οι σεξουαλικές πράξεις πραγματοποιηθούν εκτός των στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για όλους τους άνδρες της Νότιας Κορέας κι η ομοφυλοφιλία είναι νόμιμη, ωστόσο, οι συντηρητικές στάσεις, ειδικά μεταξύ των χριστιανών, αναγκάζουν πολλούς ΛΟΑΤ Κορεάτες να ζουν στη ντουλάπα.

Επιπλέον, επί του παρόντος, δεν υπάρχει νομοθεσία περί διακρίσεων για την προστασία των ΛΟΑΤ Κορεατών πολιτών κι ο γάμος μεταξύ ζευγαριών του ίδιου φύλου δεν είναι νόμιμος.

«Οι στρατιωτικές δυνάμεις της Νότιας Κορέας πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα ΛΟΑΤ άτομα ως εχθρό» , δήλωσε η Roseann Rife, Διευθύντρια Έρευνας για την Ανατολική Ασία στη Διεθνή Αμνηστία και πρόσθεσε ότι:
«Αυτό το εχθρικό περιβάλλον ενθαρρύνει την κακοποίηση και τον εκφοβισμό των νεαρών ανδρών που παραμένουν σιωπηλοί από το φόβο των αντιποίνων.» 

Ένας στρατιώτης αποκάλυψε στη Διεθνή Αμνηστία ότι οδηγήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας λόγω της κακοποίησης που υπέστη. Έγινε μάρτυρας ενός περιστατικού, όπου ένας ανώτερο ςστρατιώτης εκμεταλλευόταν και να κακοποιούσε σεξουαλικά έναν νεαρότερο συνάδελφο. Τότε, ο ανώτερος συνάδελφος στράφηκε στον ίδιο, τον εκφόβισε να μην πει τίποτα και να κρατήσει το στόμα του κλειστό και μετά του ανέθεσε ρόλο, μέσα σε όλο αυτό:

«Στη συνέχεια, μου ασκήθηκε σωματική βία και εξευτελισμός για τρεις ώρες» , συνέχισε ο στρατιώτης και αποκάλυψε ότι: «Η βία περιελάμβανε εξαναγκασμό σε στοματικό και πρωκτικό σεξ με το αρχικό θύμα, ενώ ο ανώτερος στρατιώτης έλεγε πράγματα, όπως: «Δε θέλεις να κάνεις σεξ με έναν άντρα που μοιάζει με γυναίκα;» 

Άλλοι στρατιώτες δήλωσαν στη Διεθνή Αμνηστία ότι η σεξουαλική βία συμβαίνει όταν οι στρατιώτες «δεν είναι αρρενωποί» .

«Είναι θέμα εξουσίας και τάξης» είπε ένας αξιωματικός. «Οι στρατιώτες παρενοχλούν εκείνους με χαμηλότερη ισχύ, μόνο και μόνο για να αποδείξουν τη δύναμή τους» .
Οι gay στρατιώτες εξήγησαν, επίσης, πώς ανώτεροι αξιωματικοί τους έστειλαν σε «θεραπευτικά» στρατόπεδα ψυχικής υγείας.

Στην παγκόσμια έκθεσή του για το 2019, ο HRW δήλωσε ότι οι ηγέτες των κρατών είχαν κάνει λίγα πράγματα για να προστατεύσουν τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΙ ανθρώπων της Νότιας Κορέας.




Δες και αυτό!