Πρώτη φορά πτώση της αποδοχής των gay σχέσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την κρίση του AIDS

11/07/2019
από

Ο αριθμός των ανθρώπων που πιστεύει ότι δεν υπάρχει κάτι λάθος στις ομόφυλες σχέσεις μειώθηκε, σύμφωνα με έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στον πληθυσμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο αριθμός των πολιτών του Ηνωμένου Βασίλειου, που δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα με τις ομόφυλες σχέσεις, έχει ελαφρώς μειωθεί. Μειώθηκε από 68% το 2017 σε 66% το 2018. Τα στοιχεία έρχονται από την ετήσια έρευνα British Social Attitudes (BSA) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα τη δεκαετία του ’80, η πλειοψηφία των ανθρώπων ανέφερε ότι αισθάνεται δυσφορία γύρω από ομόφυλα ζευγάρια. Η Nancy Kelley, αναπληρώτρια διευθύνων σύμβουλος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, δήλωσε στο Sky News:

«Το 1983, οι άνθρωποι θα ήταν ευτυχείς να δηλώσουν ότι δεν αισθάνονται άνετα με τις ομόφυλες σχέσεις. Ωστόσο, από την κρίση του AIDS και μετά συνεχώς ο βαθμός αποδοχής σημειώνει αυξητική τάση” , μέχρι που το 2017 σημείωσε πτώση και το 2018 το ίδιο.

Ο ακτιβιστής των δικαιωμάτων των gay ατόμων, Peter Tatchell, δήλωσε ότι είναι μια «ανησυχητική τάση»  και ότι τα σημάδια αντιστροφής μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας “νέας ορθοδοξίας που δε γιορτάζει τις ομόφυλες σχέσεις και είναι ομοφοβική” .

Η έρευνα έδειξε, επίσης, ότι το ένα τρίτο των ανθρώπων θεωρεί ότι η προκατάληψη κατά των τρανς ανθρώπων είναι μόνο “ως επί το πλείστον” ή “ενίοτε” λάθος, ενώ μόνο το 6% δήλωσε ότι σπάνια ή ποτέ δεν ήταν λάθος.

Οι συντάκτες της μελέτης προειδοποίησαν ότι θα χρειαστεί μελλοντική δημοσκόπηση για να επιβεβαιωθεί εάν, η μικρή άνοδος των ανθρώπων που θεωρούν ότι το gay σεξ είναι, κατά κάποιο τρόπο, κάτι λανθασμένο, ήταν στατιστικά σημαντική. Αλλά προέβλεψαν ότι η μειοψηφία των αντιπάλων των ομόφυλων σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων των θρησκευτικών ομάδων, θα ήταν όλο και περισσότερο αποφασισμένη να κάνει τις κοινωνικά συντηρητικές τους απόψεις να ακούγονται περισσότερο στις δημόσιες συζητήσεις για το φύλο και τις σχέσεις.

Οι θρησκευτικές και πολιτικά συντηρητικές ομάδες έχουν όλο και περισσότερο πιο δυνατή φωνή. Αυτή την εβδομάδα, οι γονείς στο κοινοτικό σχολείο του Parkfield στο Saltley του  Μπέρμιγχαμ επανέλαβαν διαμαρτυρίες σχετικά με τη διδασκαλία των LGBTI ζητημάτων στα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι αυτό το περιεχόμενο δεν είναι συμβατό με τα διδάγματα του Ισλάμ. Είχαν από πριν κερδίσει και εξασφαλίσει την υποστήριξη από ανώτερους συντηρητικούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων οι Andrea Leadsom και Esther McVey, οι οποίοι δήλωσαν ότι οι γονείς πρέπει να έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν τι θα διδάσκονται τα παιδιά τους.

Η Βουλή των Κοινοτήτων χαιρέτισε την Τρίτη την ψήφιση υπέρ του δικαιώματος στην ισότητα των γάμων στη Βόρεια Ιρλανδία, αλλά η απόφαση θα μπορούσε ακόμη να ανατραπεί εάν δημιουργηθεί μια νέα συνέλευση. Ο Boris Johnson, που ήταν ο αγαπημένος του επόμενου πρωθυπουργού, δήλωσε ότι ήταν “θέμα του λαού της Βόρειας Ιρλανδίας”.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες στη Βόρεια Ιρλανδία τάσσονται συντριπτικά υπέρ, αλλά το κοινωνικά συντηρητικό Κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης, αντιτίθεται σ’ αυτό.




Δες και αυτό!