Το μεγαλύτερο Pride στην ιστορία της Ουκρανίας

24/06/2019
από

Το πλήθος, συμπεριλαμβανομένων δυτικών διπλωματών, συγκεντρώθηκε στο κέντρο του Κιέβου για την ετήσια παρέλαση περηφάνιας της πόλης.

Οι αρχές ανέπτυξαν ένα ενισχυμένο Αστυνομικό Σώμα και μαζί με μέλη της Εθνικής Φρουράς συντάχθηκαν για να προστατεύσουν τις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες.

Περισσότεροι από 8.000 άνθρωποι συμμετείχαν στην παρέλαση στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας την Κυριακή, το μεγαλύτερο πλήθος στην ιστορία της χώρας.

Φέτος ξεχώρισαν συνθήματα όπως: “Η ποικιλομορφία είναι όμορφη” και “Ανθρώπινα Δικαιώματα = Ευτυχισμένη Χώρα” .

“Συμμετέχουμε για να δείξουμε ότι είμαστε πολλές/οί και έχουμε μεγάλη υποστήριξη” , δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Agence France-Presse, η Ruslana Panukhnyk, διευθύντρια της ΜΚΟ KyivPride, η οποία διοργανώνει την παρέλαση.

Μια ομάδα στρατιωτικών με τις στολές τους επίσης παρέλασαν. Ο Viktor Pylypenko, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας των στρατιωτικών και των βετεράνων, δήλωσε ότι υπήρχαν ομοφυλόφιλοι στρατιώτες στις πρώτες γραμμές, που ήθελαν να έρθουν:

“Υπάρχουν πολλοί ομοφοβικοί και εξαιτίας αυτών των ομοφοβικών και των ομοφοβικών τους διοικητών αυτοί οι άνθρωποι δε μπορούν να κάνουν coming out” , είπε.

Αστυνομία και μέλη της Εθνικής Φρουράς πλαισίωσαν τους δρόμους για να διατηρήσουν την πορεία ειρηνική, καθώς αρκετές εκατοντάδες ακροδεξιών και ορθόδοξων πραγματοποίησαν αντι-πορεία εκεί κοντά.

Οι αρχές δήλωσαν ότι νωρίτερα είχαν συλλάβει εννέα άτομα με την υποψία ότι θα προετοίμαζαν «προκλήσεις» κατά του Pride.

“Είμαστε υπέρ του Θεού και της Ουκρανίας” , δήλωσε η Oksana Korchynska, μέλος του αντιπολιτευόμενου Ριζοσπαστικού Κόμματος, στο πρακτορείο Reuters την Κυριακή, και πρόσθεσε ότι: “Για μας είναι σημαντικό οι άνθρωποι που αμαρτάνουν σεξουαλικά να μην κάνουν προπαγάνδα πάνω σ’ αυτό.” 

Η πορεία της Κυριακής ήταν η πρώτη μετά την εκλογή του Ουκρανικού Προέδρου Volodymyr Zelenskiy. Την Κυριακή το πρωί, το γραφείο του Zelenskiy κάλεσε την αστυνομία να διατηρήσει την ασφάλεια των διαδηλωτών και επεσήμανε ότι το σύνταγμα της χώρας εγγυάται ισότητα και ελευθερία.

Πολλές/οί Ουκρανές/οί πολιτικοί και ξένές/οι διπλωμάτες συμμετείχαν στην εκδήλωση. Μία από αυτές/ούς, η Βρετανίδα Πρεσβευτής στην Ουκρανία, Judith Gough, έγραψε στο Twitter: “Ευχαριστούμε την αστυνομία και τις άλλες υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την προστασία της σημερινής εκδήλωσης Pride” .

Ο William B. Taylor, διπλωμάτης της αμερικανικής πρεσβείας στην Ουκρανία, έγραψε: “Διαδηλώνουμε με τους Ουκρανούς πολίτες που αγωνίζονται για ισότητα και μη διάκριση” .

Η φετινή πορεία ήταν σχετικά ειρηνική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στην παρέλαση το 2015, ενώ πέρυσι περισσότεροι από 50 εθνικιστές συνελήφθησαν.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!