Στο Khyber Pakhtunkhwa του Πακιστάν, η ομάδα Trans Action, που μάχεται για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, έφερε στο φως, κακοποιητικό περιστατικό σε βάρος της Shakeela, 27χρονης τρανς γυναίκας, που εκβιάστηκε, ταπεινώθηκε και απειλήθηκε από τοπική συμμορία.

Η είδηση της κακοποίησης της έφτασε μέχρι την κυβέρνηση του Πακιστάν, χάρη στις ενέργειες της Trans Action με σκοπό η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με την Metro News, η Shakeela εργάζεται ως χορεύτρια στην πόλη Mardan και είχε ήδη πληρώσει δύο φορές κάποια χρήματα (40.000 και 50.000 ρουπίες) ως “προστασία” στη συμμορία, ώστε να της δοθεί “άδεια” να χορεύει στην περιοχή.

Την επόμενη φορά, όμως, βασανίστηκε, εκβιάστηκε, κρατήθηκε παρά τη θέλησή της, της ξύρισαν το κεφάλι και απειλήθηκε επιπλέον για τη σωματικής της ακεραιότητα, αν δεν πλήρωνε ένα εκατομμύριο πακιστανικές ρουπίες (περίπου 6.600 δολάρια) στην εν λόγω συμμορία. Η Shakeela τότε, στράφηκε στην Trans Action για να κινηθεί νομικά εναντίον της συμμορίας.

Παρόλο που το Πακιστάν ψήφισε νομοσχέδιο για την προστασία των δικαιώματα των τρανς ατόμων το καλοκαίρι του 2018, παρόμοια περιστατικά εξακολουθούν να είναι πολύ συχνές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 64 άτομα έχουν δολοφονηθεί από το 2015 μέχρι σήμερα και πάνω από 600 υποβλήθηκαν σε σκληρές και ταπεινωτικές μορφές βασανιστηρίων.

Η πρόεδρος της Trans Action, Farzana Jan, δήλωσε ότι οι τρανς γυναίκες, επειδή θεωρούνται αδύναμοι και εύκολοι στόχοι, είναι συχνά στο έλεος τέτοιων συμμοριών στην περιοχή και επισήμανε ότι: «Η βία βρίσκεται στα ύψη, αλλά η ποινική δίωξη και η καταδίκη είναι στο μηδέν» .

Σχετικά με την υπόθεση, τόσο η ίδια όσο και η Shakeela ελπίζουν ότι μέσω της Trans Action θα ασκηθεί πρόσθετη πίεση στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.