LGBT εργαζόμενες/οι της Google δηλώνουν: “Δεν αισθανόμαστε ασφαλείς”

11/06/2019
από

Η Διευθύνων Σύμβουλος του YouTube ζήτησε συγγνώμη από την LGBT κοινότητα για την “βλαβερή” απόφασή της να μην κατέβει το δημοφιλές, αλλά ομοφοβικό, κανάλι του  συντηρητικού κωμικού Steven Crowder.

Με αφορμή το γεγονός, οι LGBT εργαζόμενες/οι της Google, εταιρεία στην οποία ανήκει το Youtube καταγγέλουν ότι δεν αισθάνονται ασφαλείς κι ότι δε μπορούν να συνεχίσουν να εμπιστευόνται την εταιρεία “καλή τη πίστει.” 

Το συμβάν

Ουσιαστικά, το Youtube και κατ’ επέκταση η Google, δεν προέβει σε αυστηρές ενέργειες εναντίον του συντηρητικού κωμικού, ο οποίος στόχευσε τον gay Carlos Maza, συγγραφέα και video host του Vox. Ο Crowder τον αποκάλεσε “lispy sprite” και “little queer.”  

Το YouTube δήλωσε αρχικά ότι το βίντεο του Crowder δεν παραβιάζει τους κανόνες του ιστότοπου. Μετά την κατακραυγή του κόσμου αναγκάστηκε να δηλώσει εκ νέου ότι θα προβεί σε κάποιες ενέργειες αναφορικά με το κανάλι του Crowder, επικαλούμενο την «ευρεία ζημιά στην κοινότητα του YouTube που απορρέει από το συνεχιζόμενο πρότυπο στρεβλωτικής συμπεριφοράς» , αλλά δε θα του το κατεβάσει.

“Αυτό με κάνει να νιώθω ότι θα ήταν εντάξει, αν οι συνεργάτες μου άρχιζαν να με φωνάζουν lispy queer” , αναφέρει χαρακτηριστικά ένα LGBT εργαζόμενο άτομο στην Google και συνεχίζει ότι: “Αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο σε μια μακρά σειρά από άθλιες συμπεριφορές και διπρόσωπες συζητήσεις από την πλευρά της εταιρείας, που αφορά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με queer πράγματα.” 

Η Διευθύνων Σύμβουλος του YouTube, Σούζαν Γουοτζίσκι, ζήτησε συγγνώμη από την LGBT κοινότητα για την απόφασή της να μην κατέβει το κανάλι του δημοφιλούς συντηρητικού κωμικού Steven Crowder.

“Πραγματικά, λυπάμαι τόσο πολύ” , δήλωσε η Γουοτζίσκι σε συνέδριο στο Scottsdale στην Αριζόνα. “Ξέρω ότι ήταν επιζήμιο για την κοινότητα των LGBT ατόμων. Αυτό δεν ήταν στην πρόθεσή μας” .

Ωστόσο, παρόλο που η Γουοτζίσκι ζήτησε συγγνώμη, είπε ότι ήταν εκείνη που στήριξε την απόφαση, προσθέτοντας ότι η εταιρεία έπρεπε να είναι «συνεπής» στις πολιτικές της. “Εάν καταργούσαμε αυτό το περιεχόμενο, θα υπήρχε τόσο (πολύ) άλλο περιεχόμενο που θα έπρεπε να κατεβάσουμε” , είπε και “Δε θέλουμε να ενεργούμε σπασμωδικά.” 

Τι λένε οι LGBT εργαζόμενες/οι

Σε απάντηση της απόφασης, οι LGBT εργαζόμενες/οι της Google φέρονται να είναι εξοργισμένες/οι με την εταιρεία. Με σχετική ανακοίνωσή τους, στην οποία διατηρούν την ανωνυμία τους για να μη χάσουν τη δουλειά τους, κάνουν λόγο για έναν ανασφαλή χώρο εργασίας, που δεν επιτρέπει να εκφραστεί η φωνή τους, όπου στοχοποιούνται ακόμη κι από συναδέλφους τους, ενώ το φαινόμενο διαρροής screenshot, προσωπικών δεδομένων και προσωπικών συζητήσεών τους είναι συχνό.

“Δεν είναι ασφαλής για εμάς. Ως αποτέλεσμα, πολλά εργαζόμενα άτομα έχουν περιορίσει τις συζητήσεις τους σχετικά με το θέμα, λόγω του φόβου. Χρειάζεται να φροντίσουμε τον εαυτό μας για να έχουμε δουλειά, για να διατηρήσουμε την προσωπική μας ασφάλεια και την ασφάλεια των οικογενειών μας.” 

Πολλοί δημιουργοί βίντεο του YouTube δημοσίως προσβάλλουν την εταιρεία για την απόφασή της και πολλοί αποκαλούν την κίνησή της προβλέψιμη, ως μια πλατφόρμα που θεωρούν ότι αποτυγχάνει να αντιμετωπίσει σωστά την παρενόχληση.

“Αισθάνομαι ότι το YouTube δίνει στα ακροδεξιά τρόλ έναν οδηγό για το πώς να παρακάμπτουν τις πολιτικές και να ξεφεύγουν με ό, τι θέλουν” , αναφέρει άλλο εργαζόμενο στην Google άτομο.

Οι LGBT εργαζόμενες/οι θεωρούν ότι είναι υποκριτική η πρόθεση της εταιρείας για συνεργασία με την LGBT κοινότητα, ενώ η ίδια δραματικά βλάπτει την LGBT κοινότητα.

Ένας υπάλληλος την χαρακτήρισε ως “απλή συγκατάβαση χωρίς να υπάρχει επί της ουσίας συμφωνία” , προσθέτοντας ότι:

“Η Google έχει χάσει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τη σημαία του ουράνιου τόξου και τα άλλα LGBTQ σύμβολα, όταν επιτρέπει την ομοφοβική παρενόχληση να υπάρχει στην πλατφόρμα της” . 

“Η εταιρεία δε μπορεί να τα έχει και τα δύο. Οι LGBTQ εργαζόμενες/οι δεν θα τοστηρίξουν αυτό.”

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Pride του Σαν Φρανσίσκο ανέφερε ότι αποκλείει την Google από την παρέλαση.




Δες και αυτό!