Το Βατικανό απορρίπτει με επίσημο έγγραφο τα τρανς και ίντερσεξ άτομα

11/06/2019
από

Το Βατικανό εξέδωσε τη Δευτέρα (10/06/19) επίσημα έγγραφο με το οποίο απορρίπτει την ιδέα ότι οι άνθρωποι μπορούν να διορθώσουν το φύλο που τους αποδόθηκε κατά τη γέννηση και επιμένοντας στη σεξουαλική “συμπληρωματικότητα” ανδρών και γυναικών με σκοπό την αναπαραγωγή.

St. Peter’s square in the Vatican December 16, 2012, REUTERS/Alessandro Bianchi/File Photo

Το έγγραφο, που δημοσιεύθηκε κατά τη διάρκεια του μήνα υπερηφάνειας, καταγγέλθηκε αμέσως από τους LGBT Καθολικούς, καθώς υπογράμμισαν ότι συμβάλλει στον φανατισμό και τη βία κατά των ομοφυλοφίλων και των τρανς ατόμων.

Το κείμενο έχει τίτλο: “Άνδρας και Γυναίκα που δημιούργησε Εκείνος” αποσκοπούσε να βοηθήσει τους Καθολικούς δασκάλους, γονείς, μαθητές και κληρικούς να ανταποκριθούν στην (αποκαλούμενη από την Εκκλησία του Βατικανού) “εκπαιδευτική κρίση” στο κομμάτι που αφορά στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση.

Ακόμη και οι ιερείς υποστηρικτές των LGBT Καθολικών σημείωσαν ότι το κείμενο φάνηκε να βασίζεται εξ ολοκλήρου σε προηγούμενες παπικές δηλώσεις, έγγραφα του Βατικανού, φιλοσόφους και θεολόγους.

Vatican, Sunday, Jan. 13, 2008 in St. Peter’s Square, AP Photo/Angelo Perruolo

«Οι πραγματικές εμπειρίες των LGBT ανθρώπων φαίνεται να λείπουν από αυτό το έγγραφο» δήλωσε ο Rev. James Martin, ιερέας που έγραψε ένα βιβλίο για τη βελτίωση της προσέγγισης της Καθολικής Εκκλησίας στην κοινότητα των LGBT ατόμων με τίτλο «Building a Bridge» .

Ο Πάπας Francis έχει επανειλημμένα υποστηρίξει τη θέση ότι οι άνθρωποι δε μπορούν “να επιλέξουν το φύλο τους” . Αλλά το έγγραφο αυτό αποτελεί την πρώτη προσπάθεια να διατυπωθεί με σαφήνεια σε ένα πλήρες κείμενο, η θέση του Βατικανού, που πρώτα αρθρώθηκε πλήρως από τον Πάπα Βενέδικτο τον XVI σε ομιλία του το 2012.

Το έγγραφο ζητά μια νέα συμμαχία μεταξύ οικογενειών, σχολείων και της κοινωνίας να προσφέρουν μια «θετική και συνετή σεξουαλική διαπαιδαγώγηση» στα καθολικά σχολεία, ώστε τα παιδιά να μαθαίνουν την «πλήρη αρχική αλήθεια της αρρενωπότητας και της θηλυκότητας» .

Χαρακτήρισε τη ρευστότητα των φύλων ως σύμπτωμα της «σύγχυσης της έννοιας της ελευθερίας» και των «στιγμιαίων επιθυμιών» που χαρακτηρίζουν τη μεταμοντέρνα κουλτούρα. Απορρίπτει όρους όπως “ίντερσεξ” και “τρανς” και αναφέρει ότι ο σκοπός της βιολογικής “συμπληρωματικότητας” των αρσενικών και θηλυκών οργάνων αναπαραγωγής είναι να διασφαλιστεί η αναπαραγωγή του είδους.

Ο Francis DeBernardo, επικεφαλής του New Ways Ministry, που αποτελείται από καθολικά LGBT άτομα, δήλωσε ότι αυτές οι έννοιες είναι ξεπερασμένες, που παραπληροφορούν και αγνοούν τη σύγχρονη επιστήμη:

«Το φύλο καθορίζεται επίσης βιολογικά από τη γενετική, τις ορμόνες και τη χημεία του εγκεφάλου – πράγματα που δεν είναι ορατά κατά τη γέννηση. Οι άνθρωποι δεν επιλέγουν το φύλο τους, όπως ισχυρίζεται το Βατικανό, το ανακαλύπτουν μέσα από τις εμπειρίες τους»
.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ακόμη ότι η Καθολική Εκκλησία πρέπει να ενθαρρύνει αυτή τη διαδικασία της ανακάλυψης, λέγοντας ότι είναι «μια διαδικασία με την οποία τα άτομα ανακαλύπτουν τον υπέροχο τρόπο που ο Θεός τα έχει δημιουργήσει» .




Δες και αυτό!