Όταν ο δρόμος έγραψε ιστορία στο χθεσινό Athens Pride (εικόνες)

09/06/2019

Με κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία» ολοκληρώθηκε εχθές το Athens Pride 2019.

Η φετινή διοργάνωση ήταν ξεχωριστή καθώς αυτόν τον Ιούνιο συμπληρώνονται 15 χρόνια από το πρώτο Pride στην Αθήνα και 50 χρόνια από την εξέγερση του Στόουνγουόλ στους δρόμους της Νέας Υόρκης, στις 28 Ιουνίου 1969, η οποία στάθηκε αφορμή για να δημιουργηθεί ένα μεγάλο απελευθερωτικό κίνημα για την κοινότητα. Ήταν όμως αφιερωμένη και στον Ζακ Κωστόπουλο που δολοφονήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

Από το πρωί η πλατεία Συντάγματος είχε γεμίσει από περίπτερα όπου γίνονταν δράσεις όπως body painting, rainbow games, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική.

Οι ομιλίες

Στις ομιλίες που ξεκίνησαν λίγο μετά τις 17:00, τοποθετήθηκαν, αρκετοί φορείς και οργανώσεις.

Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της γραμμής ψυχολογικής στήριξης 11528, ανεβαίνοντας στην εξέδρα είπαν:

“Ενα πράγμα που έχουμε δει να αλλάζει μέσα στα χρόνια είναι ότι στα πρώτα χρόνια τα τηλέφωνα ήταν κυρίως ανώνυμα και κάναμε τηλεφωνική στήριξη. Σήμερα πια ένας μεγάλος αριθμός τηλεφωνηματων δεν έρχεται μόνο από ΛΟΑΤΚΙ άτομα αλλά και από τις οικογένειες τους αλλά και εκπαιδευτικούς που νοιάζονται να δημιουργήσουν ένα πιο ασφαλές περιβάλλον”.

Τον λόγο πήρε η Colour youth, για να πει πως: “Το φετινό Athens Pride έχει ιδιαίτερο χαρακτήρα. Μισό αιώνα από όταν η κοινότητα βγήκε στους δρόμους μπορούμε να δούμε τι έχουμε κερδίσει. Η καθημερινότητα μας είναι καλύτερη αλλά δεν μπορούμε να μη δούμε τον αγώνα που έχουμε ακόμα μπροστά μας. Η κοινότητα μας είναι πιο φτωχή. Πριν από εννιά μήνες μας στέρησαν τον Ζακ και κληθήκαμε να διεκδικήσουμε ξανά στους δρόμους αυτά που νομίζαμε πως είχαμε κερδίσει. Να φωνάξουμε πως η δολοφονία του Ζακ δεν θα ξεχαστεί. Μακάρι να ήταν η μοναδική δολοφονία αλλά ήρθαν στο φως κι άλλες δολοφονίες με ρατσιστικά και σεξιστικά χαρακτηριστικά και πολλές γυναικοκτονίες. Έχουμε πολλά ακόμα να κάνουμε μέχρι να μπορούμε να κυκλοφορούμε όλοι, όλες και όλα ελεύθερα στους δρόμους”.

Το Πολύχρωμο Σχολείο βρέθηκε επίσης στην πλατεία χαιρετίζοντας : “Όλες και όλους τους εκπαιδευτικούς που στέκονται απέναντι στο παλιό κατεστημένο φέρνοντας τα ΛΟΑΤΚΙ ζητηματα στην τάξη. Οι διακρίσεις και ο εκφοβισμος παραμένουν. Λείπουν ακόμα τα βασικά στην εκπαίδευση. Ανεπιμορφωτα στελέχη και άγνοια των διδασκόντων. Έλλειψη αναφορών και προτύπων στα διδακτικά προγράμματα και τα σχολικά εγχειρίδια”.

Οι Οικογένειες Ουράνιο Τόξο, υποσχέθηκαν πως “Θα συνεχίσουμε και στις επόμενες γενιές να κάνουμε Pride για να γιορτάζουμε τις νίκες μας”, ενώ οι Υπερήφανοι γονείς είπαν: “Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας. Για εμάς η περηφάνια έχει να κάνει με τις δυσκολίες που συνάντησαν τα παιδιά μας από το δημοτικό και σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους πορείας. Αυτή τη στιγμή παλεύουν για ένα δικαίωμα στην ύπαρξη. Τα δικά αμς παιδιά δεν είναι διαφορετικά. Είναι το ίδιο ιδιόμορφα όπως όλα. Να είστε όλοι περήφανοι και όταν θέλετε χέρι, τα χέρια ειναι όλα εδώ”.

Στη σκηνή ανέβηκαν και οι Proud Seniors Greece, οι οποίοι εξέφρασαν το “αίτημα για πρόσβαση στις υπηρεσίες περίθαλψης, υγείας και φροντίδας”. Παράλληλα όπως τόνισαν: “Διεκδικούμε μαζί σας τον πολιτικό γάμο, την τεκνοθεσία, την εξάλειψη όλων των διακρίσεων. Όσο και αν κάποιοι δεν το θέλουν, θα μας βρουν μπροστά τους. Ορατούς μέσα στις οικογένειες, στα συλλογικά όργανα, στους δρόμους που έχουν και τη δική μας ιστορία. Για να τους θυμίσουμε ότι η αγάπη είναι σεβασμός δεν έχει φύλο, ούτε ηλικία και είναι για όλους”.

Εκπροσωπώντας τη Βουλή, μίλησε η Ανέττα Καββαδία: “Πόσο χαίρομαι που βρισκόμαστε ξανά εδώ μπροστά από το Κοινοβούλιο. Στην καρδιά της πόλης με τον Ζακ, τη Ζακι να μας χαμόγελα από κάπου. Δεν κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα αλλά αναμετριώμαστε μαζί της. Δεν ξεχνάμε. Ζητάμε να τιμωρηθούν αυστηρά οι δολοφόνοι αλλά και όσοι από τις διωκτικές και ανακριτικές αρχές δεν έκαναν τη δουλειά τους. Η Ελληνική κοινωνία παραμένει πατριαρχικη κοινωνία που καταπιέζει με πολλούς τρόπους τις γυναίκες αλλά και οτιδήποτε διαφορετικό. Δεν αγνοούμε την καθημερινή βία. Στόχο ποίηση υπάρχει και στα σχολεία και στις κίτρινες φυλλάδες. Από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε τα σημαντικά; βήματα των τελευταίων χρόνων. Το σύμφωνο συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, την αυστηρό ποίηση για τη ρατσιστική βία, τις πρόσφατες αλλαγές για τον βιασμό, τον νόμο 4443 για την ίση μεταχείριση, την νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, την κύρωση της σύμβασης της Κωσταντινούπολης. Μένουν ακόμα πολλά, όπως ο πολιτικός γάμος και η τεκνοθεσία. Οι διακρίσεις για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου έχουν μπει για τα καλά στη δημόσια συζήτηση. Έναν τέτοιο κόσμο έχουμε ανάγκη και ούτε στιγμή δεν ξεχνάμε ότι δεν θα μας τον προσφέρει κάνεις. Εμείς πρέπει να παλέψουμε. Οι επόμενες μεγάλες μάχες είναι μπροστά μας”.

Στη συνέχεια μίλησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους της κυβέρνησης: “Είναι μια ιστορική μέρα. Γιατί φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την πρώτη εξέγερση για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Φτάσαμε σήμερα στα δεκάδες χιλιάδες μέλη να μπορούν να παρελαύνουν. Σήμερα εκτός από μέρα γιορτής είναι και μέρα διεκδίκησης. Έχουν γίνει μεγάλα βήματα. Από σήμερα πρέπει να εγκαινιάσουν έναν νέο αγώνα με στόχο την ισότητα, τον πολιτικό γάμο και την τεκνοθεσία, να εγκαινιασουμε έναν νέο αγώνα για την ορατότητα”.

Η παρέλαση και η στάση στο σημείο της δολοφονίας

Οι συμμετέχοντες, υπό τους ήχους τυμπάνων και κρατώντας σημαίες στα χρώματα του ουράνιου τόξου, έστειλαν για ακόμη μια χρονιά ηχηρό μήνυμα ενάντια στις διακρίσεις και τις προκαταλήψεις σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ.

Ένα τμήμα από την παρέλαση σταμάτησε στο σημείο που δολοφονήθηκε ο Ζακ στις 21 Σεπτεμβρίου 2018. Άτομα από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα αλλά και οικογένειες φώναζαν συνθήματα και σήκωσαν πλακάτ γράφοντας «Να τιμωρηθούν οι δολοφόνοι του Ζακ» και «Δικαίωση για τον Ζακ».

Στην παρέλαση συμμετείχε και το τμήμα κοινωνικης εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη φορά που κατεβαίνει ομάδα από πανεπιστημιακό τμήμα. Να σημειωθεί πως το τμήμα κοινωνικης εργασίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής έχει βάλει και το πρώτο μάθημα για Έμφυλες Ταυτότητες και Σεξουαλικό Προσανατολισμό σε τμήμα ειδικών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

H συναυλία και οι συμμετοχές που ξεπέρασαν τις 90.000

Μετά την παρέλαση στην σκηνή ανέβηκε ο Θανάσης Αλευράς που ανέλαβε την παρουσίαση της βραδιάς. Ο ίδιος μάλιστα μας ενημερώσε ότι οι συμμετοχές ξεπέρασαν κατά πολύ τις 90.000.

Στη συνέχεια, ο Φοίβος Δεληβοριάς, η Ελένη Φουρέιρα, η Τάμτα και ο Θοδωρής Μαυρογιώργης ξεσήκωσαν το κοινό με τα τραγούδια τους.

Η Βουλή στα χρώματα του ουράνιου τόξου

Για δεύτερη χρονιά, η βουλή, φωταγωγήθηκε στα χρώματα του ουράνιου τόξου αναδεικνύοντας το μήνυμα του σεβασμού του δικαιώματος κάθε ανθρώπου στον αυτοπροσδιορισμό της έμφυλης ταυτότητάς του.

Για τον Ζακ

Μετά τη λήξη της συναυλίας κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Ζακ.

Athens Pride 2019: Μη χάνεις στιγμή

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!




Δες και αυτό!