Ένα βιβλίο για τον Ζακ: «Ζακ/Zackie Oh»

29/05/2019
από

Ένα βιβλίο για την τόλμη, την ελευθερία και την αγάπη, με κείμενα του Ζακ Κωστόπουλου και πρόλογο του αδελφού του, Νίκου. Ένα project που ξεκίνησε από τον Ζακ, τη δημοσιογράφο Μαρία Λουκά και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή, σαν μία συρραφή λέξεων, σκέψεων και εικόνων για τη σημασία του να είμαστε διαφορερικοί.

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Κατσής

Το βιβλίο«Ζακ/Zackie Oh» ξεκίνησε το 2016 σαν ένα project κειμενικής και φωτογραφικής αφήγησης της πραγματικότητας του νεαρού LGBTQI+ ακτιβιστή Ζακ Κωστόπουλου από τη δημοσιογράφο Μαρία Λούκα και τον φωτογράφο Αλέξανδρο Κατσή. Συναντήσεις, συζητήσεις, συνεντεύξεις, ζυμώσεις με τον Ζακ οδήγησαν στη δημιουργία μιας συρραφής λέξεων, σκέψεων και εικόνων.

Ατόφιες σκηνές καθημερινού πάθους και αγώνα, προβληματισμοί για την ύπαρξη, τον έρωτα και τα μεγάλα κοινωνικά ζητήματα, γκλίτερ, χιούμορ, απογοητεύσεις, συναισθήματα, hashtags, αυθόρμητοι διάλογοι. Ένα βιβλίο που μοιάζει περισσότερο με προσωπικό ημερολόγιο ενός ανθρώπου που γοητεύει με τον ανεπιτήδευτο, βαθιά πολιτικό λόγο του. Στις σελίδες του, αποτυπώνεται η καθημερινότητα του Ζακ από την εσωστρέφεια της ιδιωτικότητάς του, στη σαγηνευτική εξωστρέφεια του alter ego του, drag queen Zackie Oh. Και μέσα στην ιστορία του Ζακ εγγράφεται ταυτόχρονα η διαρκής προσπάθεια μιας κοινότητας για ισότητα και σεβασμό.

«Ωστόσο, ο επίλογος γράφτηκε πολύ ξαφνικά και αναγκαστικά το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου στην οδό Γλάδστωνος. Μετά το αρχικό μούδιασμα αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε το υλικό που είχαμε και να εκδώσουμε το βιβλίο» . Η Μαρία Λούκα και ο Αλέξανδρος Κατσής ολοκληρώνουν το έργο που είχαν ξεκινήσει με τον Ζακ. Oι εκδόσεις «Το Ροδακιό» και η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση αναλαμβάνουν την έκδοση του βιβλίου «Ζακ/Zackie Oh» που θα κυκλοφορήσει από αρχές Ιουνίου αρχικά στο Pride και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε ελληνικά και αγγλικά. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα διατεθούν για την οικονομική στήριξη του δικαστικού αγώνα που δίνει η οικογένεια του Ζακ.

«Ο Ζαχαρίας χωράει σε πολλές λέξεις και εικόνες. Τον βλέπεις στους τοίχους, στις ζωγραφιές ενός παιδιού στα Εξάρχεια, σε αφίσες στο Γκάζι, σε συνθήματα στο Χαλάνδρι. Είναι παντού. Και θα είναι. Αέρινος και ελεύθερος σε κάθε γωνιά της πόλης» , λέει ο αδελφός του, Νίκος Κωστόπουλος. Ο άγριος θάνατος του Ζακ λειτούργησε σαν μια τραγική υπενθύμιση πως ο αγώνας ενάντια στην ομοφοβία και τη βία δεν έχει κερδηθεί. Όσο όμως υπάρχει αλληλεγγύη, όσο μιλάμε, συζητάμε, σκεφτόμαστε, μαθαίνουμε, τόσο οι εκφράσεις μίσους θα περιορίζονται, μέχρι να εξαλειφθούν τελείως. Η ΣΤΕΓΗ του Ιδρύματος Ωνάση στηρίζει από την πρώτη στιγμή την έρευνα για τη διαλεύκανση της ακόμη ανοιχτής υπόθεσης και την απονομή δικαιοσύνης. Μέσα από το βιβλίο «Ζακ/Zackie Oh» και την ταινία “Faster than Light” των Kentaro Kumanomido και Thomas Anthony Owen, αναδεικνύονται τολμηρές φωνές της Αθηναϊκής LQBTQI+ κοινότητας, ένα άνοιγμα στην ετερότητα που μας γεμίζει, μας αλλάζει, μας κάνει να βλέπουμε την πραγματικότητα λίγο αλλιώς.




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!