Λίγες μέρες πριν είχα μια συζήτηση με μια φίλη μου σχετικά με το πως βλέπει η καθεμία το σεξ. Καταλήξαμε στο ότι είναι πάρα πολύ στενός ο ορισμός του στο φαντασιακό πολλών ανθρώπων και ιδιαίτερα όσων έχουν μόνο ετεροφυλοφιλικές εμπειρίες, χωρίς αυτό να είναι δεδομένο και απόλυτο.

Από μικρές ακούμε για αυτό. Στο σχολείο, από τις φίλες και τους φίλους μας, από τους γονείς μας όταν μας εξηγούν πως γίνονται τα παιδάκια, και το βλέπουμε στην τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η εικόνα που σχηματίζεται για το σεξ είναι αυτή του άνδρα και της γυναίκας. Και συγκεκριμένα η διείσδυση είναι αυτή που πρωταγωνιστεί.

Η σεξουαλική πράξη, λοιπόν, έχει οριστεί μέσα από το πρίσμα της ετεροφυλοφιλίας και συγκεκριμένα της διείσδυσης. Το ανδρικό πέος φαίνεται να ορίζει το σεξ τις περισσότερες φορές. Και για το ίδιο το ετεροφυλοφιλικό σεξ αυτό είναι κάτι πολύ περιοριστικό. Τα λεγόμενα προκαταρκτικά θεωρούνται ότι υπάρχουν για να οδηγήσουν σε αυτό που τελικά είναι το σεξ, δηλαδη την ετεροφυλοφιλική διείσδυση. Η διείσδυση όμως είναι απλά ένα μέρος της σεξουαλικής πράξης και δεν είναι απαραίτητο να συμβεί για να θεωρείται αυτή ολοκληρωμένη.

Ειδικά για τις γυναίκες αυτό το σεξ είναι πολύ ελλιπές. Δημοσιεύονται συνεχώς μελέτες που δείχνουν ότι για τις περισσότερες γυναίκες η διείσδυση όχι απλά δεν είναι αρκετή αλλά και πολλές φορές δεν είναι απαραίτητη.

Αυτή η ετεροπατριαρχική οπτική οδηγεί πολλούς να αναρωτιούνται πως γίνεται το λεσβιακό σεξ. Υπάρχει μεγαλύτερη σύγχυση για αυτό παρά για το σεξ ανάμεσα σε δύο άνδρες. Δεν μου κάνει εντύπωση αν σκεφτώ ότι ακόμα και στα σχολικά βιβλία βιολογίας τα παιδιά διδάσκονται μόνο για την ανδρική στύση. Το πέος θεωρείται δεδομένο για την γυναικεία ευχαρίστηση. Επομένως, το σεξ μεταξύ δύο γυναικών φαίνεται ανεπαρκές, ειδικά αν δεν υπάρχουν σεξουαλικά βοηθήματα.

Σίγουρα έχουμε ακούσει όλες και όλοι αρκετές στερεοτυπικές αντιλήψεις σχετικά με το πως παρουσιάζεται και πως νοείται το λεσβιακό σεξ στην ετεροφυλοφιλική φαντασίωση.

Είναι τόσο ισχυρό το ετεροκανονιστικό πλαίσιο που δεν μπορείς να φανταστείς άλλες εναλλακτικές αν δεν γνωρίζεις ή αν δεν έχεις διαφορετικές εμπειρίες.

Είναι σημαντικό όμως να αποδομήσουμε αυτην την ετεροκανονική εικόνα καθώς καταπιέζει υποκείμενα που δεν εμπίπτουν ή που δεν ταυτίζονται με αυτό το πλαίσιο. Το σεξ είναι ότι θέλεις εσύ να είναι. Μπορεί να περιλαμβάνει τη διείσδυση ή μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι μόνο τα παθιασμένα φιλιά και οι σφιχτές αγκαλιές. Μπορεί να περιλαμβάνει δύο άνδρες, δύο γυναίκες, έναν άνδρα και μια γυναίκα και πολλούς άλλους συνδυασμούς. Το καθέν@ μας, λοιπόν, ορίζει το σεξ όπως αισθάνεται εκείνο κάθε φορά.

Παραλίγο να με λένε Αστραδενή, οπότε χαίρομαι με το Ανδρομάχη. Είμαι φοιτήτρια και προσεχώς κοινωνική ανθρωπολόγος. Μου αρέσει πολύ να διαβάζω ότι έχει σχέση με φύλο, σεξουαλικότητα και φεμινισμό. Οι έρωτες της ζωής μου είναι τετράποδοι και τριχωτοί, και κοινώς αποκαλούνται γάτες.