Λίγα λόγια για τη σημερινή μέρα από το 11528

17/05/2019
από

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Τρανσφοβίας, ως ψυχολόγοι της πρώτης και μόνης τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής στήριξης για ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στην Ελλάδα, χρειάζεται να αναφέρουμε πως καθημερινά γινόμαστε αποδέκτριες/ες και ενεργητικές/-οι ακροάτριες/-ες ανθρώπινων ιστοριών.

Από αυτήν τη θέση ακούμε ιστορίες κακοποίησης όλων των μορφών, ιστορίες εκφοβισμού, ιστορίες παντός είδους διακρίσεων, ιστορίες αντιδεοντολογικών πρακτικών από επαγγελματίες ψυχικής υγείας. Από αυτήν τη θέση γινόμαστε μάρτυρες των επιπτώσεων της κακοποίησης αυτής και καθημερινά επιχειρούμε να σταθούμε δίπλα στα επιζήσαντα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα που έχουν βιώσει, πολλές φορές, έναν συνδυασμό όλων των παραπάνω.

Πολλοί άνθρωποι που καλούν εδώ, λόγω των παραπάνω, βρίσκονται σε συναισθηματικό αδιέξοδο. Είμαστε εδώ για να βρούμε τρόπους, ώστε να έρθουν αντιμέτωπες/οι με το αδιέξοδό τους και μέσα σ’ αυτό να βρουν τη δύναμή τους, την ισχύ τους και το χάρτη τους, ώστε να βρουν τη δική τους διαδρομή. Μπορεί από το σημείο που στέκονται να είναι δύσκολο και να θέλει χρόνο και αυτό είναι εντάξει. Είναι ανθρώπινο.

Μαζί, επομένως, με τις αφηγήσεις ιστοριών καταπίεσης και όλων των μορφών αδικίας, ακούμε παράλληλα ιστορίες αντίστασης. Μαζί με τη ντροπή, ακούμε και τη χαρά ανθρώπων, που για πρώτη φορά έρχονται σε ειλικρινή, αυθεντική επαφή με πυρηνικά μέρη του εαυτού τους, τη χαρά του να είναι η εαυτή τους, ο εαυτός τους, το εαυτό τους. Τη συγκίνηση, όταν ακούν μια φωνή αποδοχής και κατάφασης.

Μαζί με τις ιστορίες κακοποίησης, αφουγκραζόμαστε με προσοχή και προσμονή, έστω και μια μόνο στιγμή, που το άτομο που καλεί βρήκε στον περίγυρό του έναν άνθρωπο, ο οποίος το άκουσε πραγματικά και το αποδέχθηκε. Μια μόνο στιγμή που, παρά τις δυσκολίες, τον φόβο ή τη ντροπή – όλα δηλαδή τα παράγωγα των διακρίσεων – ένιωσε περήφανο, δυνατό και δημιουργικό. Μια μόνο στιγμή που ένιωσε να βρίσκεται σε ένα περιβάλλον φροντίδας, ασφάλειας και αποδοχής, σε μια ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικότητα. Ο πολλαπλασιασμός αυτών των στιγμών, πέραν του κουράγιου και της δύναμης σε ατομικό επίπεδο, πιστεύουμε ότι αντανακλά και όλες τις θεσμικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που έχει πετύχει τα τελευταία χρόνια το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα. Στιγμές που η ορατότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτοτήτων γίνεται αντιληπτή και απτή.

Σαν άνθρωποι δικαιούμαστε να νιώθουμε ασφαλείς. Σαν άνθρωποι δικαιούμαστε να είμαστε περήφανοι, αφού η υπερηφάνεια είναι αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα ανεξαρτήτως του χρώματός μας, της θρησκείας μας, της κοινωνικής μας τάξης, της ταυτότητας φύλου μας, του σεξουαλικού μας προσανατολισμού, της ηλικίας μας και της σωματικής αρτιμέλειας και διάπλασης.

Όλα, όλες, όλοι μπορούμε να έρθουμε αντιμέτωπα/ες/οι και να αντιπαρατεθούμε στον φόβο, στο θυμό. Μπορούμε, όμως, και να τον αγκαλιάσουμε και να δούμε πώς μπορεί να βοηθήσει για να πάμε παρακάτω. Όπως και να χει, πλέον υπάρχει μια ενεργή και δραστήρια κοινότητα, υπάρχει μια υπηρεσία, υπάρχουν φορείς, υπάρχουν χώροι ασφαλείς.

Κι όσο δύσκολο κι αν είναι μια τέτοια μέρα να συζητάμε ενδυναμωτικά και θετικά, χρειάζεται να θυμόμαστε και αυτές τις φωνές, χρειάζεται να ειπώνονται και αυτά τα κομμάτια.
Χρειάζεται να θυμάσαι πως:

Δεν είσαι μόνο σου, δεν είσαι μόνη σου, δεν είσαι μόνος σου.
Είμαστε Δίπλα Σου.

 

Για την LGBTQI+ Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης 11528-ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ,
Μαριλίνα Αβάνη, Ψυχολόγος
Γιώργος Κασφίκης, Ειδικός Ψυχικής Υγείας
Γεωργία Κορρέ, Ψυχολόγος




ANTIVIRUS POLLS

Πόσο σημαντικά θεωρείτε ότι είναι για τα κόμματα στην Ελλάδα τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Δες και αυτό!